Vad ska man ge till en löpare i julklapp?

Julklappstips till löparen

Julklappstips till löparen

Löpningen är så enkel – allt man behöver är ett par skor.

Det påståendet är förvisso sant men de senaste åren har det kommit allt fler prylar och mer kläder som är specialutvecklade och designade just för löparen. Vissa är bra och vissa kommer mest att samla damm.

Om du har hittat till denna bloggposten så är sannolikheten stor att du letar efter julklappstips eller presentförslag till en inbiten löpare som du känner eller att du själv är en löpare som behöver inspiration till din egen önskelista. Jag har försökt att lista prylar och utrustning som används. Klappar som kommer att göra mottagaren glad.

Skor

Adidas Adios 2

Adidas Adios 2

De allra flesta löpare har ett par skor som dom springer alla pass i. När dom är utslitna köper man ett par nya och förpassar de gamla till trädgårdsarbete eller liknande. Jag är övertygad om att alla som springer minst tre gånger i veckan skulle ha nytta och glädje av att ha ytterligare ett par skor. Grundskon är oftast en väldämpad sko från Asics eller Nike. Det första typen av sko man kan komplettera med är en lättare och snabbare sko som kan användas på lite snabbare träningspass och motionslopp. Ska man ge bort ett par skor gäller det att man har lite koll på den som ska få presenten. Vilka skor man gillar är väldigt individuellt och ofta kan det säkraste kortet vara att hålla sig till samma märke.

Dessa tre modeller är bra val som fungerar som bra komplement:

Adidas Adios 2 – världens snabbaste sko som har satt flera världsrekord.

Saucony Kinvara 4 – en lätt, flexibel sko med lite lägre häl-till-tå drop som är mycket populär. Något små i storlekarna, gå gärna upp en halvstorlek.

Asics Gel-DS Trainer 18 – Asics är det klart vanligaste märket bland motionslöpare och om den du tänker uppvakta har ett par GT-2000, Gel-Kayano eller Gel-Nimbus så DS Trainer ett bra val.

GPS-klocka

Garmin Forerunner 610

Garmin Forerunner 610

Varje pass blir roligare om man kan mäta tid och distans. Det finns väldigt avancerade klockor som mäter det mesta du inte visste att du behöver veta och så finns det enklare klockor som klarar det du egentligen är intresserad av: sträcka, tid, hastighet och puls.

Garmin Forerunner 10 är en enkel klocka som man räcker väldigt långt. Den har dock ingen pulsmätare. Pris ca 1000:-. Den finns att köpa hos bl.a. Outnorth och NetOnNet.

Garmin Forerunner 610 är en lite mer avancerad klocka som också mäter puls. Pris ca 2500:-. Även den finns att köpa på bl.a. Outnorth och NetOnNet.

Vantar

Löparvantar från Nike

Löparvantar från Nike

Ett extra par vantar gör alla glada och de passar de flesta plånböcker. På något konstigt sätt så slits löparvantar relativt snabbt och dom behöver tvättas rätt så ofta. Köp gärna ett par med reflexer. Wiggle och Sportamore har båda bra utbud.

 

 

Strumpor

Löparstrumpor från Seger

Löparstrumpor från Seger

Det vanligaste misstaget man gör som löpare är att man använder sina löparstrumpor till mer än ett pass. ”Jag har ju bara sprungit en halvtimma, jag kan ha dom ett pass till”. Det är den enskilt största anledningen till skoskav. Jag tycker att Seger har ett bra utbud av strumpor av bra kvalitet till ett överkomligt pris. Finns att köpa i de flesta sportbutiker som t.ex. Outnorth & Sportamore.

 

 

Underkläder

Craft Windstopper

Craft Windstopper

Näst efter misstaget med strumporna så är nog underkläderna det vanligaste. Man springer helt enkelt i sina bomullskalsonger/trosor. Du kan lägga massor med pengar på fina fukttransporterande träningskläder men om du har bomull närmast kroppen kommer du ändå att bli blöt och tung. Mina favoriter under vintern är Crafts Gunde med en Gore-Tex Windstopperpanel. Väldigt sköna. Finns både för herr och dam.

 

 Lopp

Berlin Marathon

Berlin Marathon

En lite mer utmanande gåva är en startplats i ett lopp. De allra populäraste loppen som New York City Marathon, Berlin Marathon och Göteborgsvarvet är redan fulltecknade men varför inte ge bort en startplats i Ultravasan 45 eller Paris Marathon. Om drygt fyra mil är för långt så är Midnattsloppet eller Tjejmilen bra och kortare alternativ.

 

 

Sportarmband

Sportarmband

Sportarmband

Att ha med sig sin smartphone på löprundan är bra av många anledningar. Löparappar som RunKeeper och Svettig mäter tid och distans, du kan lyssna på musik under rundan och en del har med den som en trygghet. Telefonen bärs bäst i ett armband på överarmen. Det finns massor av tillverkare, det viktigaste du behöver tänka på är vilken modell av telefon mottagaren har. Finns att köpa på bl.a. Ginza och Sportamore.

 

 

Jacka

Craft PR jacka

Craft PR jacka

 

 

En snygg löparjacka förhöjer varje löptur. Craft och Nike har flera bra modeller. Oftast är det färgen som är avgörande. Det finns även jackor med massor av reflexer.

 

Shorts

Det kanske känns fel att tänka på shorts nu när snön faller utanför men rätt som det är så är våren här och då är ett par nya shorts fint att ta fram. Inom löparshorts finns det två läger. Splitshorts eller inte. Splitshorts har en slits på utsidan som gör att benet kan röra sig helt obehindrat och jag anser att om man ska springa riktigt fort så är det splitshorts som gäller och då rekommenderar jag ett par från Craft eller Adidas. Gillar man den lite längre modellen så är ett par Better Than Naked från The North Face det bästa du kan ge bort.

Hörlurar/mp3-spelare

Sony-Walkman

Sony Walkman

Lyssnar man på musik när man springer så blir hörlurarna svettiga efter ett tag och då är det lyxigt och fräscht med ett par nya. Philips har bra och prisvärda hörlurar för träning. Dessutom finns det Sony Walkman NWZ som har en inbyggd mp3-spelare i hörluren så att du slipper krångla med sladdar.

Sport-BH

Sport-BH har jag ingen personlig erfarenhet av men enligt min fru så är det Stay In Place som gör de bästa. De finns att köpa på bl.a. Timarco.

Det blev visst till och med elva olika tips. Hoppas att du hittar något som passar och som gör mottagaren glad. Har du ytterligare några tips du vill dela med dig av så skriv gärna en kommentar.