Löparskor | Löpcoaching | Löparglädje

Månad: juni 2014

Boktips: Jag vill ju bara se bra ut naken av Jonas Colting

Jag vill  ju bara se bra ut naken av Jonas Coltng

Jag vill ju bara se bra ut naken av Jonas Coltng

Jag har läst Jag vill ju bara se bra ut naken av Jonas Colting.

Boken har några år på nacken, den kom ut 2005, men den är fortfarande helt klart relevant om du är intresserad av träning och kost.

Jonas Colting är en av världens bästa triathleter och en av Sveriges mest vältränade personer. Han har haft en träningsnivå på ca 40 timmar under 15 års tid. Att hålla sig hel och frisk under så lång tid gör att hans råd får trovärdighet. Han är även känd för att säga vad han tycker och han gör det ofta på ett utmanande och inte alltid på ett helt PK sätt. Jag tycker att det är uppfriskande och kul med hans frispråkighet.

Titeln på boken – Jag vill ju bara se bra ut naken – är bara den utmanande och provocerar en del som tolkar den som ytlig. Dom har troligtvis inte läst boken.

Boken är grundlig samtidigt som det är en lättläst genomgång av hur man ska tänka om man vill ha en långsiktig plan med både träning och kosthållning. Colting förklarar varför han anser att fokus bör ligga på lågintensiv träning och kosten bör baseras på naturliga råvaror som tillagas från grunden. Han ger enkla råd och till och med listor på vad du ska stoppa i kundvagnen i mataffären och hur du lagar till det på ett enkelt sätt. Samtidigt får du listor på vad du med fördel kan hoppa över att köpa.

Texten i boken blandas upp med en hel del ”Fantastiska fakta” som inte alltid är helt relevant men det lättar upp boken.

Jag ska inte gå in mer på innehållet i boken men jag rekommenderar den till alla er som har något som helst intresse av träning och/eller sund kosthållning. Till priset av en fika på stan får du enkla tips som kan ge dig en hälsosammare vardag. Oavsett om ditt mål är att klara en Ironman eller att bara se bra ut naken.

Boken finns att köpa online hos bland annat Adlibris, Bokus & Ginza.

Mer information om Jonas Colting finns på: http://www.colting.se/

Outrun The Sun

Vad ska man göra på årets längsta dag?

Springa 16 mil runt europas högsta berg, Mont Blanc såklart!

Det tyckte i alla fall Jonas Buud och några fler av världens bästa terränglöpare var en bra idé.

Med start vid soluppgången ger sig två lag ut på en stafett runt berget. Båda lagen har ett mål – att hinna runt berget innan solen går ned.

[unordered_list style=”bullet”]

  • Sträcka: 162 km
  • Höjdmeter: 9450 m
  • Länder: Frankrike, Italien & Schweitz

[/unordered_list]

Om du själv inte är ute och springer hela midsommardagen kan du följa Asics Outrun the Sun på : outrunthesun.asics.com och på hashtaggarna:

#OutrunTheSun

#RunTough

Video som beskriver rutten.

Team Trail

Team Trail består av fyra av världens bästa terränglöpare:

Kota Araki

Kota Araki

Nominerad till Trail Runner of the Year 2013.

Sträcka 1: 28,6 km, förväntad tid: 2:25

HemsidaTwitter

Thomas Lorblanchet

Thomas Lorblanchet

World Trail Champion (IAU) – 2009

Vinnare av Grande Course de Templiers – 2007, 2008, 2010, 2013

Vinnare av Leadville 100 –  2012

Sträcka 2: 46,4 km, förväntad tid: 3:45

Hemsida, Facebook

Jonas Buud

Jonas Buud

Vinnare av Swiss Alpine Marathon  – 2007 – 2013

Tvåa i Comrades Marathon – 2013

Sträcka 3: 44,1 km, förväntad tid: 4:26

Video: Jonas pratar om loppet

Facebook, Twitter, Instagram

Xavier Thevenard

Xavier Thevenard

Vinnare av Courmayeur-Champex-Chamonix och UTMB.

Sträcka 4: 43 km, förväntad tid: 4:30

HemsidaFacebook

Team Endurance

Team Endurance består av sju elitidrottare från olika uthållighetssporter.

Tim Don

Tim Don

Fem vunna Ironman uner 2013 & 2014.

Sträcka 1: 28,6 km, förväntad tid: 2:40

Hemsida, Twitter

Sissi Cussot

Sissi Cussot

En av Frankrikes bästa traillöpare.

Sträcka 2A: 19,3 km, förväntad tid: 2:00

Facebook, Twitter

Genis Zapater

Genis Zapater

Spansk traillöpare.

Sträcka 2B: 27,9 km, förväntad tid: 2:30

Twitter

Christian Schiester

Christian Schiester

Österrikisk ultradistanslöpare

Sträcka 3A: 19,2 km, förväntad tid: 2:12

Hemsida

Gert Theunis

Gert Theunis

Belgisk landsvägslöpare

Sträcka 3B: 27,9 km, förväntad tid: 2:36

Twitter

Lukas Naegle

Lukas Naegle

Tysk 1500-meterslöpare

Sträcka 4A: 25,8 km, förväntad tid: 2:43

Megan Kimmel

Megan Kimmel

Sträcka 4B: 17,2 km, förväntad tid: 1:40

Test: Skechers GOrun Ride 3

Skechers GOrun Ride 3

Skechers GOrun Ride 3

Jag har testat Skechers GOrun Ride 3.

GOrun Ride 3 är den sko i Skechers Performance Divisions skoserie GOrun som fram till nyligen varit den modell som haft mest dämpning. Nu har visserligen GOrun Ultra kommit som har ännu mer dämpning men GOrun Ride behåller sin position i GOrun-familjen som den sko som påminner mest om en klassisk löparsko.

GOrun Ride 3 är tänkt som en mängdträningssko för den dagliga löpturen. Häl-till-tå drop är 4 mm men skon levereras med en medföljande innersula, Custom Fit Insole som Skechers kallar det. Med denna innersula blir droppet 8 mm och ger ytterligare dämpning. Även utan den extra innersulan är stoppningen mjuk och utformad så att det inte är någon risk för skav eller irritation. Jag har kört alla mina löppass med den extra innersulan. När jag packade upp skon och innan det första löppasset tyckte jag att innersulan verkade för stor och den veckade sig en del men när jag stoppade i foten och började springa i skon trycktes den ut jämnt och fint.

Skechers GOrun Ride 3

Skechers GOrun Ride 3

Det första som slår mig när jag tog på mig skon var hur lätt den var och hur mjuk den är. Skon väger ca 224 gram i storlek US 9.

Tåboxen är rymlig och trots att GOrun Ride 3 har byggts på en smalare läst än de tidigare versionerna så finns det gott om plats för tårna. GOrun Ride är klart bredare än de vanligaste modellerna från t.ex. Asics och Nike.

Det som är speciellt med Skechers GOrun-serie är den något rundade yttersula. M-strike som Skechers kallar det, vilket som står för att skon ska hjälpa löparen att hitta ett löpsteg där man landar på mellanfoten. Det fungerar verkligen bra. Jag har sprungit fyra pass i skon. Allt mellan 5 och 25 km och som man ser på bilden nedan har den bakre delen av hälen aldrig varit i kontakt med marken.

Skechers GOrun Ride 3 - M-strike & GOimpulse

Skechers GOrun Ride 3 – M-strike & GOimpulse

En annan speciell konstruktion i GOrun är de individuella runda GOimpulse enheterna som bygger upp yttersulan. De ger foten mer flexibilitet och rörlighet som leder till en mer naturlig löpning.

Dämpningen i sulan består av Skechers patenterade Resalytematerial som ger en mjukdämpning. GOrun Ride 3 är en av de mjukaste skor jag har sprungit i. Den går närmast att jämföra med Adidas Energy Boost. Trots mjukheten så har skon en bra respons från underlaget och det är en väldigt skön sko att springa i. Ovandelen är luftig och ger en bra ventilation och är ett klart bättre sommaralternativ än t.ex. Adidas Energy Boost. GOrun Ride 3 kommer att vara med i min skorotation under en lång tid framöver och med tanke på priset (rek. 999 kr) är det en väldigt prisvärd sko.

Som jag skrev i inledningen så har nu Skechers kommit med en sko som har ännu mer Resalyte – GOrun Ultra. Jag har ännu inte sprungit  i GOrun Ultra men planerar att testa den inom kort och det ska bli spännande att se hur mycket mer dämpning dom kan få in i en sko innan den tappar responsen från underlaget.

Skorna finns att köpa på SevenSports.

Photo 2014-06-11 18 31 49

Under sommaren och hösten kommer jag att testa flera av GOrun-modellerna. Följ Joggingskor.nu på Facebook, Instagram och Twitter för att hålla koll på tester och tips.

Test Falke RU5 löparstrumpor

[box type=”note”]Denna test sker i samarbete med Jogg.se och Falke. Jag har fått strumporna utan kostnad för att testa dom. Åsikterna i recensionen är mina egna.[/box]

Falke RU5 short

Falke RU5 short

Jag har testat Falke RU5 short löparstrumpor.

Detta är inte första gången jag springer i strumpor från Falke. En jul för snart 15 år sedan fick jag ett par Falkestrumpor i julklapp av min kära mor. Det som jag upplevde som speciellt den gången var att de var individuellt sydda för höger och vänster fot. Det är ju vardagsmat idag men då var det nytt, åtminstone för mig. Lite dumt att det var just det som inte fungerade så bra för mig den gången. Strumporna var antagligen lite för stora så den extra vadderingen som bara sitter på utvalda ställen hamnade lite fel och jag fick till och med skav på insidan av foten. Det slutade med att jag helt enkelt bytte fot på på strumporna och då funkade det bra. Jag sprang sedan så med strumporna tills de blev utslitna flera år senare.

Nu har jag alltså fått chansen att testa ett par löparstrumpor från Falke igen. Denna gången gick jag till Runners Store i Stockholm för att hämta ut ett par. Jag har normalt storlek 41-42 men Falkes storlekar är 39-41 eller 42-43. Med mina tidigare erfarenheter i minne valde jag 39-41. Det var helt rätt val. Passformen på dessa RU5 är avsevärt bättre än på mina gamla. Strumpan sitter perfekt på foten. Lagom åtsmitande och inget löst.

Vad är en bra löparstrumpa?

[unordered_list style=”tick”]

  • Först och främst ska den transportera bort fukt (svett) från foten och det sa inte stanna i strumpan. Ett par bra löparstrumpor är det första jag rekommenderar nybörjare att köpa när de har skaffat sig ett par bra skor när det just har börjat springa. När vi ändå är inne på tips så är det tvätt av strumporna efter varje pass som gäller. Salter och andra partiklar från svetten fastnar i sockan och kan lätt orsaka onödigt skav. Även om strumpan bara använts på ett kort pass.
  • Nästa egenskap hos en bra löparstrumpa är att den skyddar mot skons friktion och inte själv orsakar irritation eller rent av blåsor.
  • Sist men inte minst och det som verkligen skiljer en välgjord strumpa från en mindre bra är hur sömmarna är runt tårna. Billigare strumpor har ofta en knölig söm som tar plats mellan tårna och skon. På en bra och välsydd strumpa märks inte denna söm.

[/unordered_list]

Falke RU5 uppfyller alla dessa krav. De flesta strumpor klarar de två första kraven bra men det är med avseende på sömmen runt tårna som Falke RU5 ger värde för sitt pris.

Jag märker helt enkelt inte av strumpan när jag springer. Den bara skyddar och ventilerar foten.

Detta gör att Falke RU5 är ett rekommenderat köp och mitt par kommer att finnas med i min strumplåda ett bra tag framöver.

Falke RU5 kostar ca 150 kr och finns förutom i välsorterade butiker i städerna även online hos bl.a. Runforest och såklart i Falkes egen webbshop.

Håll koll på fler tester och löpartips – Följ Joggingskor.nuFacebook och Instagram.

Falke RU5 in action

Falke RU5 in action

SevenSports tar över försäljningen

För drygt fyra år sedan startade jag Joggingskor.nu som ett hobbyprojekt. I början var det mest en liten e-handel för löparskor men under årens gång har testande av skor och löparprylar, produktguider och bloggandet tagit allt mer av platsen på sajten. I princip hela tiden har dock butiken varit igång och efter en nysatsning förra sommaren har försäljningen gått hyfsat bra.

Nu tar vi det ett steg längre då jag och min fru Anna startar Sevensports.se. Sevensports är en ren e-handel som vi har smugit igång under vårvintern och från och med nu tar Sevensports.se officiellt över försäljningen från Joggingskor.nu.

Sevensports.se kommer vi att kunna ha ett lite bredare utbud där vi inte enbart fokuserar på löpning. Vi kommer att ha ett bra sortiment av produkter för friluftsliv och äventyr. Framåt vintern räknar vi även med att kunna erbjuda en hel del produkter för längdskidåkning m.m.

Grundidén är dock densamma – väl utvalda produkter som vi kan sälja med ett gott samvete.

Joggingskor.nu kommer att leva kvar och fokusera på att ge dig tips, tester och hjälp på vägen att hitta rätt i djungeln av löparprylar.

Vi har flera spännande varumärken på gång in i butiken som vi tror mycket på! Häng med redan från starten genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev och gilla vår sida på Facebook så att du inte missar alla fina nyheter.
Nyhetsbrev
Facebook
Som en bra start ger vi dig fri frakt hela juni med koden joggingskor. Ange koden i kundvagnen innan du går till kassan.

Välkomna till SevenSport.se

Anna och Johan Sävenstrand

Test: dhb löparkläder

För en tid sedan blev jag erbjuden att testa Wiggles egen löparkollektion dhb.

[box type=”note”]Kläderna som har testats i denna recension har tillhandahållits utan kostnad för test och recension. Wiggle och dhb har inte påverkat innehållet och åsikterna i recensionen är mina egna.[/box]

dhbs kännetecken är att det är ett lågprisalternativ inom träningskläder jämfört med flera av de mer etablerade märkena.

Jag har testat dhb Lehto 3 tum shorts, dhb Lehto långärmad t-shirt och en dhb Lehto vindtät löparjacka.

dhb Lehto långärmad t-shirt och 3 tums shorts

dhb Lehto långärmad t-shirt och 3 tums shorts

När man ska testa ett nytt märke är det svårt att veta vilken storlek man ska välja. Jag är normalt en small/medium på tröjor och jackor och medium på shorts och byxor. Jag valde att gå på medium rakt över.

Första intrycket när jag packade upp kläderna var att dom var väldigt välskräddade. Massor med detaljer, snygg design och dom sitter skönt på kroppen.

dhb Lehto, väldesignade kläder

dhb Lehto, väldesignade kläder

Tröjan, dhb Lehto, är slimmad i designen och sitter nästan tight. Är du i valet mellan två storlekar rekommenderar jag definitivt att ta den större.  Ärmarna på tröjan är långa och har ett inbyggt tumgrepp. Det gör att den fungerar likväl som ett mellanlager eller under en jacka som enda plagg på överkroppen en svalare vår/höstdag. Dock har tröjan ett problem och det är att materialet andas dåligt. Tröjan är mycket tätare än andra långärmade löpart-shirts som jag har och det märks genom att den inte transporterar bort fukten från armhålor, armveck mm. Här märker man skillnaden mot en dyrare tröja. Tröjan kostar ca 235 kr och finns att köpa här.

Jackan, dhb Lehto, är vindtät i frampartiet men har relativt stora nätpaneler på ryggen. Den är skön och följsam att springa i och den gör sig bäst i temperaturer mellan 5 – 10 grader. Den har ett bra fuktmotstånd men den utger sig inte för att vara vattentät och det är den inte heller. Man märker att dhb har sitt ursprung inom cykelkläder och både tröjan och jackan fungerar väl så bra på en cykeltur som på en joggingtur. Jackan kostar ca 475 kr och finns att köpa här.

dhb Lehto vindtät löparjacka

dhb Lehto vindtät löparjacka

Om tröjan är slimmad så är shortsen snarare tvärtom. Dom är väldigt rymliga. Den avgörande skillnaden på ett par bra och ett par dåliga shorts är, i mitt tycke innerbyxan och det är oftast inte förrän efter en mil som man märker om dom håller måttet. Här lyckas dhb Lehto bra, det finns ingen tendens till skav eller annan form av irritation. Shortsen kostar ca 175 kr och finns att köpa här.

dhb Lehto

dhb Lehto

Helhetsintrycket av dhb löparkläder blir lite blandat. Kläderna är väldigt väldesignade och välsydda med massor av detaljer som man annars bara hittar på klart dyrare modeller. Dom sitter skönt på men materialvalet i tröjan gör att jag inte kan ge full pott. Den är helt enkelt för tät för att vara en löpartröja. Jackan däremot är klart prisvärd och mycket bättre än många andra i prisklassen och shortsen är ett rent fynd.

dhb löparkläder finns att köpa hos Wiggle.

Om Wiggle och dhb

Wiggle är en av Englands ledande onlinebutiker för cykel och löpning. dhb är Wiggles eget märke som har kollektioner för cykel, löpning och triathlon. Man sponsrar proffslaget Wiggle Honda Pro Cycling Team som uteslutande använder dhb cykelkläder.

Adidas adizero Adios Boost 2.0

Adidas adizero Adios Boost 2.0 (M29707 - Infrared)

Adidas adizero Adios Boost 2.0 (M29707 – Infrared)

Den andra generationen av Adidas adizero Adios Boost har dykt upp på Adidas hemsida. Uppdateringen har fått ett 2.0 tillagt i namnet och det verkar mest vara ovandelen som har blivit omgjord. Ovandelen på Adios Boost 2.0 liknar mer Adios 2 än vad första versionen av Adios Boost gjorde, med flera detaljer i syntetisk Tirrenina-mocka.

I min test av Adidas Adios Boost finns det flera jämförelsebilder mellan Adios Boost och Adios 2.

Jag har ännu inte haft chans att prova skon men eftersom den första versionen av Adios Boost är min absoluta favoritsko just nu så kommer jag garanterat att titta närmare på Adios Boost 2.0 så snart jag kan.

Adidas adizero Adios Boost 2.0 finns än så länge endast att köpa på adidas.se och den kostar 1500 kr. Adidas adizero Adios Boost 2.0 är som de flesta skor i Adios-familjen en unisexmodells om passar både herr och dam men de olika färgsättningarna riktar sig till dam respektive herr så de mindre damstorlekarna finns inte i alla färger. Detsamma gäller de större herrstorlekarna.

Adidas adizero Adios Boost 2.0 - priser

Hitta bästa pris på Adidas adizero Adios Boost 2.0.
Saknar du någon i listan eller är något fel? Kontakta mig här.
ButikPrisFraktLeveranstidTill butik
Evans Cycles1097:-0:-7 dagarEvans Cycles
Wiggle1130:-0:-7 dagarWiggle
ProBikeKit1140:-0:-7 dagarProBikeKit
Activ Instinct1180:-110:-7 dagarActiv Instinct
SevenSports1399:-49:-7 dagarSevenSports
Stadium1499:-0:-1-4 dagarStadium
Adidas1500:-0:-7 dagarAdidas

Fakta Adidas adizero Adios Boost 2.0

[unordered_list style=”tick”]

  • Vikt – dam (stl 38 2/3): 200 gram
  • Vikt – herr (stl 41,5): 228 gram
  • Häl-till-tå drop: 10 mm

[/unordered_list]

Samtliga bilder nedan är från Adidas:

Adidas adizero Adios Boost 2.0 (M29708 - vista blue f14 / vista blue f14 / collegiate navy)

Adidas adizero Adios Boost 2.0 (M29708 – vista blue f14 / vista blue f14 / collegiate navy)

Adidas adizero Adios Boost 2.0 (M29707 - Infrared)

Adidas adizero Adios Boost 2.0 (M29707 – Infrared)

 

Adidas adizero Adios Boost 2.0 (M29709 - solar pink / core white / core white)

Adidas adizero Adios Boost 2.0 (M29709 – solar pink / core white / core white)

 

Adidas adizero Adios Boost 2.0 (M29707 - Infrared)

Adidas adizero Adios Boost 2.0 (M29707 – Infrared)

Adidas adizero Adios Boost 2.0 (M29707 - Infrared)

Adidas adizero Adios Boost 2.0 (M29707 – Infrared)

 

Adidas adizero Adios Boost 2.0 (M29709 - solar pink / core white / core white)

Adidas adizero Adios Boost 2.0 (M29709 – solar pink / core white / core white)

Adidas adizero Adios Boost 2.0 (M29709 - solar pink / core white / core white)

Adidas adizero Adios Boost 2.0 (M29709 – solar pink / core white / core white)

© 2024 Joggingskor.nu

Tema av Anders NorenUpp ↑