Löparskor | Löpcoaching | Löparglädje

Månad: december 2014

Test: Darn Tough Vermont

Strumpor från Darn Tough Vermont

Strumpor från Darn Tough Vermont

Jag har testat strumpor från Darn Tough Vermont.

I samband med att jag har utvärderat ett nytt varumärke till butiken har jag haft chansen att testa tre olika modeller av strumpor i merinoull från Darn Tough Vermont.

[box type=”info”]Strumporna som jag har testat har tillhandahållits gratis av den svenska generalagenturen för utvärdering och jag säljer strumporna i min webshop. Jag försöker ändå vara objektiv i min test.[/box]

Om Darn Tough Vermont

Darn Tough Vermont är ett amerikanskt märke som tillverkar strumpor av hög kvalitet. De allra flesta modeller är till stor del tillverkade av merinoull men det finns även modeller där ullen är ersatt av Coolmax. Man hävdar att tillverkningsmetoden med en finmaskig stickning av strumporna gör dom till världens mest hållbara strumpor. Det är till och med så att om du lyckas slita hål i ett par strumpor så får du ett par nya. Jag har testat strumporna under ett par månaders tid, kanske en dag/ett löppass i veckan och även om det inte märks något slitage ännu så kan jag ändå inte påstå att jag utsatt strumporna för någon riktig hårdtest.

Hike/Trek

Ett av de par jag har testat är Hiker 1/4 Sock Cushion. Den ingår i Hike/Trek segmentet och är alltså främst avsedd för vandring och annan utomhusaktivitet. Det är en 1/4-socka vilket innebär att den går strax ovanför fotknölarna. Cushion i sin tur innebär att den har gott om stoppning under foten och runt vristen men den är lite tunnare på ovansidan för att inte bli alltför varm.

Darn Tough Vermont Hiker 1/4 Cushion

Darn Tough Vermont Hiker 1/4 Cushion

Jag har använt strumpan både till löpning och till vardags och den funkar bra till båda även om den kan bli lite väl varm att ha på kontoret.

Endurance

Darn Tough Vermont 1/4 sock Cushion Run/Bike

Darn Tough Vermont 1/4 sock Cushion Run/Bike

De två andra paren jag testat är båda Run/Bike-strumpor som ingår i Endurance-kollektionen. Dels har jag testat No-Show Ultra Light och dels ett par 1/4 Cushion.

[divider]

Darn Tough Vermont No-Show Ultra Light

Darn Tough Vermont No-Show Ultra Light

Ultra-Light strumpan är bra. Den sitter skönt och gör sitt jobb och funkar fint på vanliga löppass utan att sticka ut åt något håll.

1/4 Cushion strumpan är min favorit och har blivit den strumpa jag helst väljer när jag ska ut och springa i skog och terräng när jag vet att jag kommer att bli blöt. Den ger en skön stoppning runt foten i trailskorna och blir inte kall även när vattenpölarna nästan börjar få isbeläggning.

Skötsel

Strumpor i merinoull är naturligt antibakteriella och de luktar inte. Det gör att man egentligen kan tvätta dom under vattenkranen efter ett pass och hänga upp dom på tork direkt. Har man däremot varit ute i geggamojjan så vill åtminstone jag köra dom på ylleprogrammet i tvättmaskinen.

Pris

Det enda som talar lite emot strumpor från Darn Tough Vermont är priset. Riktpris för ett par löpar/cykelstrumpor är 200 kr. Men ser man till slitstyrkan och garantin så kan det ändå vara ett par prisvärda strumpor.

Slutsats

Jag kan vara partisk men jag gillar strumporna från Darn Tough Vermont. Dom andas hög kvalitet rakt igenom och jag gillar den miljömässiga aspekten att dom håller länge. De är raka motsatsen till ”slit-och-släng”.

Strumpor från Darn Tough Vermont finns att köpa i butiken jag driver på SevenSports.se. Rabattkoden dtv-7sp ger fri frakt vid köp av minst ett par strumpor.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Test: Karhu Flow Trail – del 8: Sammanfattning

Sammanfattning

Det här den test som tagit mig klart längst tid att få klar. Över ett år!

det finns ett par anledningar till att det tagit så lång tid. En är att jag började väldigt ambitiöst med att dela upp testen i åtta delar. De första fem-sex delarna gick hyfsat bra att få ihop men sedan blev skorna stående på hyllan. Så räkna inte med att läsa alltför många tester här på sajten som är uppdelade i fler än, max ett par delar. En annan anledning är att jag inte springer så mycket terräng som jag egentligen borde. Nu har jag tagit mig samman två gånger och sprungit ett antal pass i skorna igen. Dels körde jag ett antal pass i skogen under sommaren och nu har de kommit fram igen under hösten.

 

Karhu Flow Trail

Karhu Flow Trail

De tidigare delarna hittar du här:

  1. Del 1 – unboxing
  2. Första intrycket
  3. Fulcrum
  4. Halvtid
  5. Yttersulan
  6. Ovandelen
  7. Löpkänslan

Sammanfattningsvis kan jag säga att det är en OK sko att springa i skogen med men vägen dit bör inte vara för lång eftersom jag tycker att den är för hård och klumpig för att springa i på väg.

Ovandelen är väldigt rymlig. Till och med stor. Jag behövde ändra en del på snörningen för att få skon att sitta OK och dra åt skon ordentligt runt foten. – Det är inte ”performance fit” direkt.

[box type=”info”]Jag har fått skorna utan kostnad från Karhu för att testa och recensera. Åsikterna i inlägget är mina egna.[/box]

Mer information om Karhu och deras sortiment av löparskor hittar du på karhu.com.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Test: Karhu Flow Trail – del 7 – löpkänslan

Löpkänslan

Karhu Flow Trail i Terräng

Karhu Flow Trail i Terräng

Det här inlägget är del sju i min test av ett par Karhu Flow Trail. Här kommer jag att beskriva löpkänslan så som jag upplever den.

De tidigare delarna i testen hittar du här.

Karhu Flow Trail är, som namnet säger, en sko för trail eller terränglöpning. Och det är i terrängen den hör hemma. Jag springer mycket på väg, både asfalt och grus men där tycker jag att Karhu Flow Trail är för hård. Jag hittar inte flytet i löpningen på väg. När jag väl kommer ut i skogen är det en helt annan sko. Här ger den bra fäste och den försvinner på fötterna på ett helt annat sätt.

Jag upplever att skorna ger ett bra skydd mot underlaget och jag behöver inte alls tänka på vad jag trampar på när jag är ute i skogen och springer. Skorna känns stabila, inte klassiskt löparsko-överpronations-stabila utan snarare att dom ger mig en trygghet när jag springer i ojämn terräng.

Så här ska vägen se ut för ett par Karhu Flow Trail

Så här ska vägen se ut för ett par Karhu Flow Trail

Jag har fått skorna utan kostnad från Karhu för att testa och recensera. Åsikterna i inlägget är mina egna.

Mer information om Karhu och deras sortiment av löparskor hittar du på karhu.com.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Brooks Ghost 7 – första intrycket

Idag sprang jag mitt första pass någonsin i ett par löparskor från Brooks.

Brooks Ghost 7

Brooks Ghost 7

Det senaste året har jag mest sprungit i skor från Adidas eller Skechers. Även om jag är svårt förtjust (som GW skulle sagt) i mina olika Boost-modeller så behöver jag testa lite nya märken och modeller för att ha lite referenser om inte annat. Efter att ha kört mycket marathonträning under hösten med lite lättare och snabbare skor så har jag blivit lite sugen på ett par mer klassiska träningsskor. Jag har i och för sig just påbörjat en test av ett par Supernova Glide Boost men tidigare i veckan köpte jag även ett par Brooks Ghost 7.

Första känslan när jag tog på mig skorna var att dom var sköna och lite bredare än motsvarande skor från Asics, Nike och Adidas. Jag hade läst innan att Ghost 7 har en relativt hård framfot och en mjukare häl. När jag kom ut och började springa så förstod jag genast att det jag läst stämde väldigt bra. Framfoten var så hård att fötterna domnade till och med, jag hoppas att dom kommer att kännas bättre efter ett par pass.

Brooks Ghost 7

Brooks Ghost 7

Adidas adizero Takumi Sen 3 Boost

Adidas adizero Takumi Sen, en av de mer magiska lättviktsskorna från Adidas kommer i en tredje version i början av 2015. Uppdateringen innebär att även Takumi Sen får en mellansula i Boost. I det här fallet verkar det enbart vara under framfoten.

Fotona nedan är från den finske bloggaren Joonas Laurilas blogg och de används med tillstånd av fotografen. I våras köpte jag både Takumi Sen 2 & Takumi Ren 2, läs mer om dessa skor här. Båda dessa skor är fantastiskt lätta och sköna på foten men dels är dom lite för lite sko för mig och dels har mitt val fallit på Adios Boost när jag springer i lätta, snabba skor. Takumi Ren 2 hade jag på ett 5 km lopp i början av sommaren men annars har de mest blivit stående. Så i mitt fall är det tveksamt om det blir ett par Takumi Sen 3 Boost men det är en fantastiskt läcker sko.

Takumi Sen 3 Boost finns att förhandsboka på Wiggle för leverans i slutet av januari.

 

 Fakta

  • 6 mm drop (22,5 mm – 16, 5 mm)
  • Vikt: 175 g (herr US 9)
  • Riktpris: 1600 kr
  • Mellansula med Boost under framfoten. 30% av sulan
  • Torsion System under mellanfoten
  • Quickstrike DSP yttersula med gummi från Continental
  • Ovandel i Tirenninamocka och japansk Tiejinmesh.
  • Designad i Japan för tävling på väg från 1 km upp till marathon
  • Artikelnr: B25894 (herr vår/somar 2015). B22890 (höst/vinter 2015)

Foto: Joonas Laurila Använt med tillstånd

Adidas Produktkatalog

Adidas Produktkatalog

Adizero-Takumi_Sen_3-late2015

Höst/vinter 2015

Test: Craft ER Light Jacket – del 2

Fyra plusgrader och regn på tvären är ett bättre element för Craft ER Light Jacket.

Jag har testat Craft ER Light Jacket, en jacka vill gilla men som jag inte blir riktigt klok på.

Craft ER Light Jacket

Craft ER Light Jacket

Som jag skrev tidigare i höstas började jag en test av Craft ER Light Jacket redan i september men då var det alldeles för varmt för jackan. Nu på senhöst och tidig vinter så finns det chans att testa kläder som kan passa bra när det är riktigt grisväder. Jag har plockat fram jackan ur garderoben igen för att se om regn på tvären och fyra plusgrader är bättre väder för den än vad fina höstdagar var?

Svaret är Ja, bättre men ändå inte helt rätt. ER Light är en jacka som har täta vindpaneler och är vattenavstötande. Det innebär att den på vissa delar, som bröst och armar är helt tät för luft – både det som vill in men också det som vill ut. Samtidigt är den inte helt vattentät. Visst regnet går inte rakt igenom men är man ute en timma i regn så blir man blöt. Det ställer stora krav på vad man har under jackan och för att hålla värmen när det är regn och temperaturen närmar sig nollgradigt rekommenderar jag någon form av ull som gör sig av med svett och regn.

Jag vill verkligen gilla denna jackan men jag har svårt att komma på ett riktigt användningsområde. Den håller inte regnet ute men behåller svett och regn på insidan.

[box type=”note”]Jackan som jag har testat är ett privat inköp och recensionen är alltså helt oberoende från återförsäljare eller tillverkare.[/box]

Läs fler tester på löparkläder, skor och prylar här.

Följ Joggingskor.nu på Facebook, Instagram och Twitter för att hålla koll på guider och tester på löparskor och andra löparprylar.

 

© 2024 Joggingskor.nu

Tema av Anders NorenUpp ↑