Löparskor | Löpcoaching | Löparglädje

Månad: juli 2015

Test Brooks Ghost 7

Brooks Ghost 7

Brooks Ghost 7

Jag har testat Brooks Ghost 7.

Det här blev en ganska kort test. Efter att mina Adidas Energy Boost blivit utslitna började jag leta efter en ny modell för distansträningen. Jag var ute efter en klassisk löparsko med ca 10 mm drop (Ghost 7 har 11-12 mm) och bra dämpning. Eftersom jag aldrig tidigare testat ett par Brooks föll valet, eller snarare ett av valen (jag har flera recensioner på gång ;-) ) – på ett par Brooks Ghost 7.

Tyvärr visade dom sig vara allt för stabila och framförallt hårda/oflexibla för mig så det blev bara totalt ca 5 mil innan jag insåg att det här inte är en sko för mig.

Synd för det är en av de absolut snyggaste skor jag någonsin testat.

Därmed inte sagt att skon är dålig – Brooks Ghost är en sko för dig som gillar Asics GT-2000 serien men vill testa ett annat märke för att få lite variation.

Efter att jag köpt skon har även Ghost 8 kommit ut på marknaden.

Specifikationer

  • Vikt – mina storlek 42 väger ca 285 gram på min analoga köksvåg
  • Tjocklek: Häl: 28 mm – Framfot: 17 mm
  • Drop: 11 mm

Ovandel och passform

Ovandelen på Ghost 7 är till största delen en luftig mesh. Strukturen i ovandelen består av en del flexfilm men framförallt av lite tjockare delar som håller ihop skor. Ovandelen andas bra och den sitter väldigt skönt på foten.

Skon har en hård hälkappa och mycket stoppning kring häl och vrist. Även tungan är ordentligt stoppad och snörningen är smidig.

Brooks Ghost 7

Brooks Ghost 7

Tåboxen är normalbred och tårna har helt OK med plats.

Storleksmässigt är den ”True-to-size”, det vill säga att jag har min vanliga 42 (US 8,5 – 26,5 cm) som är min standardstorlek.

Ovandelen är sammanfattningsvis mycket skön och hade det bara varit för ovandelen så hade det här varit en ny favorit i min skohylla.

Sula

Brooks-Ghost-7-3

Brooks Ghost 7

Enligt specifikationen är det 11 m drop på Brooks Ghost 7 men det märks inte. När man står i skorna sjunker hälen ned något i sulan, troligtvis beror det på att yttersulan är borttagen mitt under hälen. Det ger en mjuk känsla när man trycker ned hälen.

Mellansulan är gjord i Brooks DNS. Under hälen finns det två partier i olika blå nyanser som jag misstänker är olika hårdhet för att ge stabilitet i löpsteget. Brooks Ghost är klassad som en neutral sko.

Yttersulan är grov. Här finns det gott om gummi (Blown Rubber) att slita på. Och troligtvis är det här det går lite snett för mig. Övergången från isättningen till frånskjutet i löpsteget blir för stelt för mig och jag upplever att undersidan av min fot får jobba mer än vad den tycker om.

Troligtvis kan den mjukas den upp något om jag skulle ge den fler mil men jag har tyvärr märkt att den har blivit stående i skohyllan så därför lägger jag ut mitt exemplar i min löparloppis.

Sammanfattning

Brooks Ghost 7

Brooks Ghost 7

Jag skulle verkligen vilja gilla den här skon eftersom den är så snygg! Dessutom är jag övertygad om att den har en lång livslängd, så om jag hade kommit överens med den styva sulan så hade jag haft en arbetshäst under många mil.

Mycket skön ovandel men som sagt – för mycket och för hård yttersula för min smak.

[quote]De Brooks Ghost 7 som jag har testat är ett privat inköp och alltså helt oberoende från tillverkare och återförsäljare.[/quote]

Läs fler tester på löparkläder, skor och prylar här.

Följ Joggingskor.nu på Facebook, Instagram och Twitter för att hålla koll på guider och tester på löparskor och andra löparprylar.

Hitta bästa pris på Brooks Ghost

I tabellerna nedan har jag listat de butiker som säljer Brooks Ghost. Om du handlar efter att ha klickat på någon av dessa länkar kan det hända att jag får en liten provision på ditt köp. Det ger mig möjlighet att fortsätta göra fler tester av löparskor.

 

 

Test 157 Funk löparshorts

157 Funk

157 Funk

Jag har testat ett par 157 Funk 2-in-1 löparshorts.

Det här är en snabbtest, vilket innebär att jag under ett par veckors tid har testat produkten under ett antal träningspass. Jag kan alltså inte uttala mig om hållbarhet under lång tid utan fokuserar på funktion, känsla och passform.

157 Funk 2-in1

157 Funk 2-in1

När jag träffade min fru Anna, som är från Ulricehamn, i slutet av 90-talet hade hennes föräldrar flyttat ut till en liten by utanför stan. Ungefär i samma veva hade det i grannbyn, Gällstad just öppnat en klädbutik som sålde märkeskläder till väldigt bra priser – Lager 157. Det här var före  Outletbyarna som Freeport och Barkaby hade börjat poppa upp utanför varje lite större stad runt om i Sverige och Lager 157 stod för något nytt som i alla fall jag inte hade sett i Sverige tidigare. Gällstad som ligger mitt i den svenska konfektionsindustrins hjärta med syfabriker i var och vartannat hus hade tidigare varit mest känt för ”Kärringarallyt”. Om jag minns rätt så innebar det att fabriker och grossister i byn öppnade en kväll i veckan så att hemmafruarna och tanterna runt om i Västergötland kunde köpa kläder och tyger till ett bra pris.

Genom åren har det sedan varit ett stående inslag att vi har åkt till Gällstad ett par gånger om året för att handla på såväl Lager 157 som de andra butiker som har växt upp runt om i byn. Inte minst butiken som säljer Crafts provkollektioner, där har jag gjort många fynd. Sedan vi fick barn har Lager 157 varit särskilt bra för att ladda upp inför skolstarter och liknande.

Jag har alltså följt butikens utveckling från att vid starten 1999 varit en outlet för märkeskläder till att bli klädernas motsvarighet till IKEA – snygga, enkla basplagg till riktigt bra priser.

För något år sedan fick jag höra att en av grundarna, Stefan Palm lämnat över det operativa ansvaret för klädkedjan för att helhjärtat satsa på uthållighetsidrott och längdskidsatsningen Lager 157 Ski Team.

När jag så nyligen såg att Lager 157 gett ut en egen löparkollektion, 157 Funk blev jag helt klart nyfiken – hur skulle man lyckas att kombinera det låga priset som rimligtvis måste innebära begränsningar i produktionskostnader med de höga funktionskrav som elitidrottare har. Nu har ju aldrig 157 Funk utgett sig för att vara en kollektion för elitidrott men vissa krav måste nog ha ställts om man sponsrar/driver ett av Sveriges bästa långloppsteam.

Härom veckan var vi i butiken och givetvis ville jag känna på löparkläderna. Dom kändes väldigt bra. Lätta och fina material och jag slog till på ett par 2-in-1 shorts och en löparjacka.

Jackan har jag inte haft något behov av ännu men shortsen har jag som sagt sprungit ett antal pass i nu.

I ett par 2-in-1 shorts har innerbyxan förlängts till ett par tights med ett par ”vanliga” shorts utanpå.

157 Funk 2-in-1

157 Funk 2-in-1

Innerbyxan i 157 Funk är bland det skönaste jag har provat. Lagom tight, sömmarna är vända utåt, dvs inga flatlock sömmar som orsakar skav. Bara mjukt och skönt, precis som jag tycker att det ska vara i ett par shorts. Muddarna på tightsen är gummibeklädda på insidan så att dom håller sig på plats utan att korva sig.

Ytterbyxan är väldigt lätt och är perforerad längs yttersidan för att ge bättre ventilation.

157 Funk 2-in-1

157 Funk 2-in-1

Byxorna är väl egentligen lite väl varma för högsommarlöpning men dom kommer definitivt att kunna vara med en lång bit in på hösten.

Med ett pris på 150 kr är det, i mitt tycke några av de mest prisvärda löparshortsen på marknaden och ett givet köptips.

157 Funk Saghro, som är det officiella namnet på shortsen finns att köpa på Lager 157.

[box type=”note”]Shortsen som jag har testat är ett privat inköp och recensionen är alltså helt oberoende från återförsäljare eller tillverkare.[/box]

Läs fler tester på löparkläder, skor och prylar här.

Följ Joggingskor.nu på Facebook, Instagram och Twitter för att hålla koll på guider och tester på löparskor och andra löparprylar.

 

UltrAspire Isomeric 16

ua-isomeric-test-6

Flaskan sitter som en handske så att du inte behöver hålla i den när du springer.

Jag gillar handhållna vätskeflaskor. Med handhållen menar jag att det inte bara är en ren flaska utan att det även är någon form av hållare som gör att den är enklare att bära med sig och gärna att det finns en liten ficka eller väska där man kan ha med sig lite energi eller värdesaker.

Fördelen med en handhållen flaska är, i mitt tycke att man slipper något som sitter fast på kroppen och slår eller spänner över magen. Jag har i och för sig väldigt liten erfarenhet av att springa med löparvästar än så länge men ett klassiskt midjebälte kan vara lite besvärligt.

Jag har tittat lite närmare på UltrAspires uppdaterade version av Isomeric 16.

16 står för 16 fl oz. Vilket enligt Google är lika 0,48 liter. Dvs i princip en halvlitersflaska.

Den första versionen av Isomeric 16 som kom för ett par år sedan var en minimalistisk variant som enbart var mesh och en rem att spänna över handen. Inga fickor eller liknande, det gick att klämma in en gel mellan meshen och flaskan men inget mer.

2015 års variant har blivit mer ombonad. På ena sidan av flaskan har den fått en dragkedjeförsedd ficka för plånbok eller mobiltelefon, på den andra sidan sitter en lite stretchficka dr det går bra att stoppa ned gel eller annan energi.

Dessutom är remmen som gör att flaskan sitter fast på handen fått en ordentligt bra uppdatering av sättet att spänna åt den.

Bilderna nedan jämför nya och gamla versionen.

ua-isomeric-test-7

Lätt

 

ua-isomeric-test-5

Nya modellen t.v. har en push/pull kork i stället för en twist

 

ua-isomeric-test-4

Mjukare mesh på den nya t.v.

ua-isomeric-test-3

Fick för gel t.v. den vinklade korken ger en mer naturlig vinkel när du springer och dricker

ua-isomeric-test-2

Elastiskt snabbspänne

ua-isomeric-test-1

Stor ficka med dragkedja

UltrAspire Isomeric 16 finns att köpa i min butik – SevenSports.se och kostar 329 kr. Som alltid får läsare av den här bloggen 100 kr i rabatt vid köp över 1000 kr. Använd rabattkoden joggingskor-100 .

Jag har haft möjlighet att titta närmare på den här flaskan eftersom jag säljer den i min egen butik och jag vill veta att jag säljer bra produkter. Jag vill dela med mig av det jag ser och jag försöker vara neutral och ärlig i mitt omdöme.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Semestertips – upptäck hembygden

lida-vandringsled-1

Att ta med sig löparskorna i resväskan när man är ute och åker är, åtminstone för mig, en självklarhet. Det är, enligt mig det bästa sättet att upptäcka nya ställen och man kan få se mycket intressant.

Den här sommarsemestern har vår familj valt att vara hemma till största del och det har gett mig möjligheten att upptäcka nya leder på hemmaplan. Jag springer i vanliga fall mycket på vägar och har ett antal olika rundor som jag varierar i min vardagsträning. Bland annat springer jag ofta förbi informationstavlan för en vandringsled som iordningställdes för några år sedan men aldrig sprungit in på – förrän nu. Men som ni kan se på bilderna nedan är det en riktigt fin liten vandringsled och jag har redan planerat in flera olika leder som finns i min hembygd.

Om du inte är en inbiten ultralöpare så har du garanterat fina rundor och leder i närheten av där du bor som du inte har sprungit – så ta tillvara på sommaren och ge dig ut och upptäck skogar, parker och leder i närheten där du bor.

Du kommer inte att ångra dig!

lida-vandringsled-6

lida-vandringsled-5

lida-vandringsled-4

lida-vandringsled-3

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om min löpning under sommaren eller läsa vad jag tycker om de skor jag kommer att springa i.

Test: Salomon XR Mission JR

Salomon XR Mission JR

Salomon XR Mission JR

När man driver skobutik vill man inte gärna råka utför att ordspråket [quote]Skomakarns barn har de sämsta skorna[/quote] ska stämma in alltför väl.

Det är ibland lättare sagt än gjort när man har två barn vars fötter får växtryck med jämna mellanrum. När dottern nu behövde ett par nya löpar/fritidsskor föll valet på ett par Salomon XR Mission JR som är Salomons lättaste och mjukaste barnsko. Rejäl sula för klätter och lek och Salomons Quick-lace gör dom lätta att ta av och på.

Efter ett par dagar känns det som ett bra val för sommarens utflykter och skolstarten.

Salomon XR Mission JR

Salomon XR Mission JR

Salomon XR Mission JR finns att köpa i min butik – SevenSports.se och kostar 449 kr. Som alltid får läsare av den här bloggen 100 kr i rabatt vid köp över 1000 kr. Använd rabattkoden joggingskor-100 .

Jag har möjlighet att testa den här skon eftersom jag säljer den i min egen butik. Jag försöker vara neutral och ärlig i mitt omdöme om skon.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Nike Air Zoom Elite 8

Nike Air Zoom Elite 8 (Dam) -  Bright Citrus/Fuchsia Glow/Fuchsia Flash/Black - 748589-805

Nike Air Zoom Elite 8 (Dam) –
Bright Citrus/Fuchsia Glow/Fuchsia Flash/Black – 748589-805

 

Fakta Nike Air Zoom Elite 8

Releasedatum: 2015-07-02

Vikt:

Drop:

Sultjocklek:

Användning:

Alla bilder i det här inlägget är från Nike.com

Så här säger Nike själva om Air Zoom Elite 8:

[quote]LIGHT AND FAST The Nike Air Zoom Elite 8 Men’s Running Shoe powers your fastest miles with lightweight, highly responsive cushioning, a supportive fit and excellent traction. Responsive Cushioning A forefoot Nike Zoom Air unit combines pressurised air with internal fibres to deliver highly responsive cushioning — and keep you moving fast. Breathable Support The lightweight, single-layer Flymesh upper provides ventilation and support where you need it most. Flywire cables wrap the midfoot and arch for a dynamic, glove-like fit. Lightweight Traction The outsole is ultra thin to keep weight low and traction high. Its hexagonal pattern offers durability and excellent grip on a variety of surfaces. More Benefits Asymmetrical lacing helps reduce lace pressure on the top ridge of your foot Internal heel counter secures the back of your foot Phylon midsole provides lightweight cushioning[/quote]

Priser

Här hittar du bästa pris på Nike Air Zoom Elite 8. Saknar du någon butik i listan? Kontakta Joggingskor.nu här.

[afp id=”835″]

[afp id=”836″]

I och med att version 8 av Air Zoom Elite kommer så är det fyndläge på Nike Air Zoom Elite 7:

[afp id=”837″]

[afp id=”838″]

 

nike-zoom-elite-8-2

Nike Air Zoom Elite 8 (Dam) – Bright Citrus/Fuchsia Glow/Fuchsia Flash/Black – 748589-805

nike-zoom-elite-8-7

Nike Air Zoom Elite 8 (herr) – Total Orange/Ghost Green/Voltage Green/Black – 748588-803

Nike Air Zoom Elite 8 (Dam) - Bright Citrus/Fuchsia Glow/Fuchsia Flash/Black - 748589-805

Nike Air Zoom Elite 8 (Dam) –
Bright Citrus/Fuchsia Glow/Fuchsia Flash/Black – 748589-805

Nike Air Zoom Elite 8 (Dam) - Bright Citrus/Fuchsia Glow/Fuchsia Flash/Black - 748589-805

Nike Air Zoom Elite 8 (Dam) –
Bright Citrus/Fuchsia Glow/Fuchsia Flash/Black – 748589-805

Nike Air Zoom Elite 8 (Dam) - Bright Citrus/Fuchsia Glow/Fuchsia Flash/Black - 748589-805

Nike Air Zoom Elite 8 (Dam) –
Bright Citrus/Fuchsia Glow/Fuchsia Flash/Black – 748589-805

Nike Air Zoom Elite 8 (Dam) - Bright Citrus/Fuchsia Glow/Fuchsia Flash/Black - 748589-805

Nike Air Zoom Elite 8 (Dam) –
Bright Citrus/Fuchsia Glow/Fuchsia Flash/Black – 748589-805

Nike Air Zoom Elite 8 (herr) - Total Orange/Ghost Green/Voltage Green/Black - 748588-803

Nike Air Zoom Elite 8 (herr) – Total Orange/Ghost Green/Voltage Green/Black – 748588-803

Nike Air Zoom Elite 8 (herr) - Total Orange/Ghost Green/Voltage Green/Black - 748588-803

Nike Air Zoom Elite 8 (herr) – Total Orange/Ghost Green/Voltage Green/Black – 748588-803

Nike Air Zoom Elite 8 (herr) - Total Orange/Ghost Green/Voltage Green/Black - 748588-803

Nike Air Zoom Elite 8 (herr) – Total Orange/Ghost Green/Voltage Green/Black – 748588-803

Nike Air Zoom Elite 8 (herr) - Total Orange/Ghost Green/Voltage Green/Black - 748588-803

Nike Air Zoom Elite 8 (herr) – Total Orange/Ghost Green/Voltage Green/Black – 748588-803

Test Rehband Compression Shorts

rehband-test

Kompressionsbyxor – hjälper dom? Det är en vanlig fråga på löparforum och jag är inte rätt person att svara på den frågan men jag har i alla fall haft chansen att testa ett par kompressionsshorts från Rehband.

[quote]Den här testen sker i samarbete med Sportsmart.se och jag har fått byxorna utan kostnad för att skriva en recension. Åsikterna i testen är mina egna.[/quote]

Jag använder ofta kompressionssleeves under tävling och långpass och kompressionsstrumpor efter hårda pass. Jag tycker att det hjälper mig att hålla benen fräschare och de ger ett skönt stöd och ökar blodcirkulationen efter träningen. Byxor däremot har jag inte så mycket erfarenhet av. Jag har tidigare testat ett par Craft Elite Run kompressionsshorts som jag aldrig riktigt kom överens med så det var med blandade känslor jag tog mig an den här testen.

Kompressionen

Kompressionen över låren och skinkorna är i mitt tycke lagom hård. Klart hårdare än ett par vanliga löpartights men ändå inte supertight. Den är jämnt fördelad över benen. Däremot är den nedre mudden alldeles för hård, när man springer kryper den upp lite och hamnar då lite över nedre lårmuskeln och det får effekten att den klämmer åt över muskeln och snarare hindrar blodcirkulationen än ökar den.

Mudden klämmer åt runt muskeln

Mudden klämmer åt runt muskeln

Samtidigt tycker jag att kompressionen i byxan gör att att rörelsefriheten begränsas något. Man springer helt enkelt inte lika lätt och ledigt som i ett par splitshorts.

Passformen

Ett de största problemen jag hade med Craftshortsen var att de klämde åt över grenen och magen. Så är det inte med Rehbandbyxan. Shortsen är väldigt lågt skurna och innan man börjar springa är man nästan lite rädd att se ut som Ronny & Ragge, så är inte fallet men dom går inte onödigt högt över baken. När man kommer igång och springer så sitter dom skönt och håller sig på plats.

Jag använder normalt shorts och tights i storlek Medium men i samråd med Sportsmart valde jag ett par i Small och det var helt rätt. För att välja storlek mäter du dig över höfterna.

Fördelar

  • Lågt skurna, vilket gör att byxorna inte trycker ihop magen
  • Kompressionen över lårmusklerna

Nackdelar

  • Nedre mudden sitter över lårmuskeln
  • Hindrar friheten löpsteget något

Användningsområde

Mudden över låret gör att byxorna enligt mig inte lämpar sig för längre pass än en timma. Jag använder dom gärna på ett lugnare återhämtningspass för att hålla i gång benen. Jag kan även tänka mig att dom är perfekta för ett OCR eller liknande typ av tävling med hinder där man behöver en byxa som sitter verkligt tight.

Rehband Compressions Shorts kostar 549 kr och finns att köpa på Sportsmart.se

Om Rehband

Rehband är ett svenskt varumärke som länge varit förknippat med skydd och stöd för knä- och ledskador. Nu satsar dom stort för att bli ett varumärke att räkna med inom förebyggande av skador och kompressionskläder.

Läs mer om på Rehband på deras hemsida.

Om Sportsmart

Sportsmart.se startades vintern 2014/15 med siktet att bli ledande på nätet inom rehabiliteringsprodukter för såväl vardagsmotionären som elitidrottaren.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

 

© 2024 Joggingskor.nu

Tema av Anders NorenUpp ↑