Löparskor | Löpcoaching | Löparglädje

Månad: maj 2017

Test Maurten sportdryck

På Göteborgsvarvet Expo var en av flera intressanta utställare det Göteborgsbaserade Maurten. Maurten har på två år lyckats skapa en sportdryck som används av yttersta världseliten på marathon. Segrarna på de senaste fem World Marathon Majors samt löparna i Nikes Sub2 har alla druckit Maurten.

Minst sagt imponerande! Jag blir självklart nyfiken på drycken.

När jag var på mässan torsdagen innan loppet fick jag en genomgång av hur drycken fungerar och en testomgång att prova inför loppet.

Kort sagt har Maurten lyckats skapa en dryck som kapslar in kolhydraterna i drycken till så kallad Hydrogel när den blandas med magsyran. Hydrogelen transporteras sedan genom magen och tas om hand i tarmarna där vatten, salt och kolhydrater tas upp av kroppen. Den här tekniken innebär att man kan blanda i dubbelt så mycket kolhydrater i sportdrycken, 14% jämfört med traditionell sportdryck, där man oftast har max 7% utan att magen kollapsar. Läs mer om hur det fungerar på Maurtens hemsida.

I dags läget finns två varianter:

  • Drink Mix 160 – som fungerar som traditionell sportdryck där man behöver tillföra vätska under sin aktitet. 160 innehåller 40 gram kolhydrater per 5 dl dryck.
  • Drink Mix 320 – dubbla dosen kolhydrater, 80 gram per 5 dl och den som eliten använder under tävling.

Innan Göteborgsvarvet drack jag en omgång med Drink Mix 320. Drycken är inte smaksatt, enligt önskemål från idrottsmännen som varit med i utvecklingsfasen av drycken, men den smakar sött. Nästan som att dricka honungsvatten.

Eftersom jag inte ville dricka för mycket innan loppet och jag inte ville bära med mig egen dryck under loppet så nöjde jag mig med den dosen.

Det man alltid är orolig för när man testar en ny sportdryck är ju såklart hur magen reagerar och inför ett lopp är det ju alltid extra känsligt. Jag resonerade att om det fungerade under Sub2-försöket så skulle väl även jag klara det.

Jag hade inga som helst problem med magen. Varken före, under eller efter loppet.

Under loppet drack jag i princip bara vatten och tog 2 st medhavda Clif Shot Double Espresso. Jag hade en liten tendens till svacka 17-19 km in i loppet men kände mig hela tiden stark och pigg i huvudet trots värmen.

Jag kommer att använda Maurten på fler lopp framöver.

Drycken jag testade fick jag gratis av Maurten för test men initiativet att skriva en recension är mitt eget.

Följ Joggingskor.nu på Facebook, YouTube eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Lopprapport Göteborgsvarvet 2017

De senaste 20 årens Göteborgsvarvetmedaljerna samlade på en bild

20:e raka Göteborgsvarvet för min del och kanske inte jättemånga nya intryck. Det är ändå alltid kul att springa och särskilt i år hade jag ett roligt lopp. I princip varje år har jag pressat mig själv för att sätta nytt pers eller åtminstone gå under 1:30. I år hade jag skippat det målet och hade som huvudmål att springa i 4:30-fart för att lära mig att hålla det tempot inför kommande marathon. Det gick såklart inte utan jag sprang för fort nästan hela vägen. Men den där lilla skillnaden mellan att pressa sig till bristningsgränsen och att slå av lite, lite och istället njuta av att springa kontrollerat, fort och samtidigt ta in omgivningarna, publiken och känslan. Det är löparglädje för mig.

I år hade jag nog fler vänner och löparkompisar än någonsin tidigare som sprang och jag vill bara säga bra jobbat till allihop. Nästa år kör vi igen!

Foto: Marita Svensson

 

Följ Joggingskor.nu på Facebook, YouTube eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Bridgedale Qw-ik test

Bridgedale Qw-ik CoolFusion Run

Jag har testat Bridgedale CoolFusion Run Qw-ik.

Ultra Lightweight Merino står det på förpackningen men låt mig börja med att säga att det här INTE är ett par tunna merinostrumpor. Om man tänker på att Bridgedale har en lång historia av att tillverka strumpor för vandring och jakt så kan jag förstå hur dom här strumporna klassas som Ultra Lightweight men som löpare bör du räkna med ordentlig stoppning runt tår och häl om du köper ett par Qw-ik.

Bridgedales Fusionteknik innebär att man tar merinoulltrådarna och lindar in dom i mer slitstark nylon. Det ger mycket bättre hållbarhet och Bridgedale ger hela 3 års garanti på sina strumpor, vilket är långt för att vara merinostrumpor.

Jag har haft strumporna ett tag och i början tyckte jag att dom var just lite för tjocka men under höst, vinter och våren har jag insett att Qw-ikstrumporna är mitt första val när jag ska springa i skogen eller på andra ställen där jag kan räkna med att bli blöt om fötterna. Jag har många olika merinostrumpor och för ren väglöpning väljer jag ofta ett annat par men för trail och gegga så kan jag varmt rekommendera ett par Bridgedale Qw-ik.

Mitt testpar är vita och med tanke på att det är löpning i gegga som är ett av deras bästa områden så uppmanar jag dig att köpa en annan färg. I och med att det är ulltvätt i 30-40 grader i maskin så blir dom inte helt rena efter ett par härliga löpturer i geggan.

Bridgedale Qw-ik finns att köpa i min butik SevenSports.se. Priset ligger på 239 kr vilket kan kännas lite högt för ett par strumpor men med tanke på den långa garantin så har du ett par sköna strumpor i minst tre år.

Bridgedale Qw-ik CoolFusion Run

Det par jag har testat fick jag utan kostnad för test av Bridgedales svenska representant.

Eftersom jag driver butiken SevenSports.se kan inlägget tolkas som reklam. Jag vill dock veta att jag säljer bra produkter och delar med mig av mina åsikter och tankar.

Följ Joggingskor.nu på Facebook, YouTube eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Lopprapport Equmenialoppet

Hela familjen till start

Traillopp två dagar i rad :-)

Igår ett av Sveriges största med med 2700 startande i STHLM Trail Run och idag ett av de mindre med kanske 50 startande på hemmaplan.

Idag fick jag med mig hela familjen på startlinjen vilket var extra kul!

Innan start kände jag mig fräsch i benen från gårdagen men det skulle snart visa sig annorlunda.

Loppet börjar med en bra utförslöpa och eftersom jag vet med mig att jag har relativt bra teknik utför rullade jag på utan att bromsa. Efter ca en kilometer på väg så vänder banan in på skogsväg och går brant uppför. Här insåg jag att det skulle bli en jobbig dag och mjölksyran kom direkt och jag fick slå av något på tempot.

Jag sprang på i ett bra tempo men de sista hundra metrarna upp till målet var det knappt styrfart.

 

Följ Joggingskor.nu på Facebook, YouTube eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Lopprapport Sthlm Trail Run

Fotograf: Ryno Quantz / STHLM Trail Run

Sitter på tåget hem från Stockholm.

Efter att ha bokat in en natt i huvudstaden efter Depeche Modes konsert fick jag tipset att passa på att springa premiären av Sthlm Trail Run.

Jag drog på anmälan in i det längsta för att ge mig tid att återhämta mig från Boston. Ett par dagar innan resan kände jag mig fräsch och eftersom jag ändå bokat ett kvällstågt hem så var det lika bra att göra slag i saken.

Innan start kände jag mig allt annat än redo:

  1. Ståplats på konserten
  2. Stadig hotellfrukost
  3. Fullproppad med pollenmedicin

Den uppladdningen gjorde att jag kände mig trött och tung.

Loppet går i skogarna i Norra Djurgården och arrangörerna hade lagt en bansträckning som i stort sett gick upp och ned hela tiden. Det var en teknisk bana med mycket rötter och stenar på smala stigar där det ofta inte gick att springa i bredd.

Det innebar att de två första kilometrarna gick åt till att hitta en position där jag kunde springa på utan att behöva springa om löpare för att hitta ett flyt. Det innebär också att jag sprang lite för snabbt och drog på mig mjölksyra i en del av backarna.

Andra halvan av banan var lite snällare när den gick över en del ängar och jag fick lite chans till återhämtning.

Sist men inte minst gick banan uppför en slalombacke och där tvingades jag att gå under andra halvan.

I mål på 48:54 och en 60:e plats får jag vara nöjd med och loppet gav mig bra insikter om vad jag behöver träna på inför Kia Fjällmaraton Årefjällen i sommar.

På fötterna hade jag Salomon S/LAB Sense Ultra. En sko som jag sprungit i den senaste veckan och har en recension på gång av inom kort.

Följ Joggingskor.nu på Facebook, YouTube eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Tipsar om Löparteknik i AlingsåsKuriren

Idag pryder jag omslaget på AlingsåsKuriren!

[quote]Tipsar om löparteknik lyder rubriken.[/quote]

Tipsar om Löparteknik i AlingsåsKuriren

Tipsar om Löparteknik i AlingsåsKuriren

Förra veckan blev jag uppringd av Rebecca Hådell som är journalist på AlingsåsKuriren som hade hittat till min sida om Löpcoaching och min webshop. Hon undrade om hon kunde göra en intervju där jag kunde ge lite tekniktips till läsarna. Självklart svarade jag Ja och redan nästa dag kunde vi träffas och idag kom alltså veckans upplaga, där jag till och med fick vara med på omslaget.

Omslagsbilden är från tidningens hemsida.

Jag vet inte hur länge tidningen ligger uppe online men här går den att läsa just nu.

Klicka även på bilden nedan om du vill zooma in och läsa artikeln.

Artikel i AlingsåsKuriren

Artikel i AlingsåsKuriren

 

Följ Joggingskor.nu på Facebook, YouTube eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

© 2024 Joggingskor.nu

Tema av Anders NorenUpp ↑