Manchester är inte staden man i första hand reser till för att springa. Visserligen finns Greater Manchester Marathon som har en väldigt flack banprofil och där man går i mål vid Old Trafford. OBS detta lopp ska inte förväxlas med City of Manchester Marathon som hålls i New Hampshire i USA.

Utan Manchester reser man främst till för att se på fotboll, uppleva stadens musikliv eller helt enkelt för att det är en av de städer i Europa som är mest framåtsträvande och ”up and coming” eller som dom själva säger ”What Manchester does today, the rest of the world does tomorrow”. Jag vet inte om det stämmer men när jag och min fru, som båda är lite anglofila, funderade på resmål för att fira vår 10-åriga bröllopsdag föll valet på staden som fostrat flera av mina stora musikfavorier som Oasis, The Smiths och Stone Roses.

När jag är ute och reser är löparskorna självklara i packningen. Dels för att det är skönt att komma ut på en runda på morgonen så att man kan njuta fullt av hotellfrukosten eller en Full English Breakfast i det här fallet och dels för att man ofta kommer ut lite längre från de gator och område man vanligtvis kommer till som besökare i en stad. Med på resan denna gång var Asics Gel-Kayano 18 och Nike Free 3.0. En bra kombo för löpning, sightseeing och restaurangbesök.

Manchester är en gammal industristad och det märks tydligt med många gamla fabriker och lagerbyggnader i centrala stan. En hel del är renoverade och inrymmer idag hotell, restauranger, barer och affärer m.m. men förvånsvärt många står fortfarande öde och fallfärdiga. Längs gatorna finns trottoarer men det är många korsningar och det finns inte många cykelbanor. Det gör att det blir svårt att få in flyt i löpningen och man måste vara extra noga när man springer över gatorna eftersom bilarna kommer från ”fel” håll.
Löpningen stod alltså inte överst på priolistan för den här resan men vi hann ändå med två pass på vår långweekend. Det första blev en ganska kort morgonjogg då vi letade oss fram till platsen där den klassiska klubben Hacienda låg.

The Hacienda Apartments

The Hacienda Apartments

 

Huset är idag rivet och ersatt av lägenheter, The Hacienda Apartments men om man letar sig runt huset via en trång passage hittar man The Hacienda Timeline med en eller ett par höjdpunkter för vart och ett av de femton år som klubben var aktiv.

The Hacienda Timeline 1985

The Hacienda Timeline 1985

Strax intill ligger en liten park utanför ett kontorskomplex där man kan springa några varv för att få ihop lite längd.
The Hacienda ligger precis vid en av de kanaler som går genom staden och längs med den finns en gammal lastkaj som idag bitvis fungerar som promenadväg och som har enorm potential men som knappt utnyttjas. Från Hacienda kan man i alla fall följa den en bit in till Canal Street. Som sagt ett kort pass men med lite sightseeing och fotograferande var vi ute drygt en halvtimma.

manchester-4

Morgonjogg längs kanalen

Det andra passet var klart bättre löpmässigt och om du åker till Manchester kan jag rekommendera en liknande runda.
Förutsatt att du bor hyfsat centralt tar du dig från ditt hotell till Oxford Street och spring ut ifrån centrum. De första kvarteren är ganska korta och innehåller mycket affärer, så där kan det bli lite ojämn löpning men strax kommer du in på universitetsområdet och där är det dels lite längre kvarter och dels lite mindre folk och bilar. På höger sida kommer det nu att komma tre små parker med några hundra meters mellanrum. Vi valde att springa till den största, längst bort Withwort Park. Här finns det både asfalt, grus och gräsvägar som du kan springa dig någorlunda trött på. Guldkornet hittade jag längst bort i parken i form av en gräsväg under träden Den var ca 100 m lång och perfekt att köra lite fartbitar på. På väg tillbaka in mitt city kan man ta en avstickare in i de båda andra parkerna beroende på hur mycket löplust du har kvar i benen. Om jag kommer tillbaka till Manchester är det troligtvis här jag kommer att springa även nästa gång.
På väg in mot stan kommer du att se en stor kyrka med ett platt kyrktorn. Det är The Holy Name Church som omnämns i inledningen av The Smiths-låten ”Vicar In A Tutu” – ”I was minding my business. Lifting some lead of the roof of The Holy Name Church”

 

Bra reseböcker

Bra reseböcker

Inför resan hade vi laddat upp med ett par bra reseböcker. Manchester (Thomas Cook) och Morrissey’s Manchester av Phill Gatenby. Båda gav bra tips om staden och är man intresserad av modern musikhistoria är Gatenbys böcker särskilt intressanta.

Vi bodde på Velvet Hotel som fått väldigt bra omdömen på bl.a. Hotels.com och Tripadvisor. Ett fint och mysigt hotell med individuellt inredda rum. Det ligger på Canal Street som är fullt av restauranger och barer. Hotellet ligger bara några hundra meter från Picadilly Station dit tågen går direkt från flygplatsen. En biljett kostar 4 pund och går att köpa på stationen.

Staden har ett relativt litet centrum och om du inte besöker varje affär i det gigantiska köpcentrat Arndale så hinner du se det mesta av centrum och Northerns Quarter på ett par dagar missa inte ett besök på restaurangen Trof å Thomas Street.

Trof

Trof

 

 

Länkar:

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1848484577

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1901746569