9153436768

Jag har läst Mandomsprovet av Jonas Cramby. En självbiografisk berättelse om hur författaren, som helst lever ett bohemliknande liv på Stockholms uteställen, vid 36-års ålder så sakta börjar inse att det kanske är dags att försöka anpassa sig till vuxenlivet och att för att komma dit så börjar han utforska olika cermonier och initieringsriter som symboliserar inträdet i vuxenlivet:

”Men att genomföra en ishavsexpedition var ju bara direkt korkat. Så istället skulle jag genomföra en modern version av dessa gamla mandomsprov.

Jag skulle göra som de där patetiska männen på tv och springa ett marathon – även om jag naturligtvis skulle göra det ironiskt.”

Han gör slag i saken och anmäler sig till Las Vegas Marathon och vi som läser får följa hans väg från soffpotatis, via målande beskrivningar av känslan att visa sig i löpartajts för första gången till genomförda långpass och slutligen loppet.

”Mina ben kändes som två blöta stubbar och det dröjde alldeles för länge innan jag passerade under banderollen med båda armarna i luften.

….

– Du klarade det, dude, sa tigern tyst och klappade mig med den stora, mjuka tassen.

– Du har kommit halvvägs.”

Efter att ha genomfört loppet så inser han att ett marathon inte är nog utan anmäler sig till Marathon des Sables, hur det går med träningen inför loppet och jakten på sponsring får ni läsa om i boken.

Cramby går sedan vidare från ultralöpning till att med skräckblandad förtjusning hitta sin, som han själv skriver, verkliga talang MMA.

”Jag blev till och med snart så träningsladdad att jag gick ut och sprang backar. Backlöpning är lite joggingens onda tvillingbror.”

Som kronan på verket i jakten på sin vuxna manlighet planerar han, trots bättre vetande det ultimata mandomsprovet och en barndomsdröm – en polarexpedition.

Författaren är en van bloggare och krönikör som skriver rappt och drivet på ett underhållande och lättläst sätt.

Jag kan helt klart rekommendera boken, antingen till dig själv eller till någon du känner som är mitt i livet med träning, jobb, barn och drömmar att uppfylla.

Boken finns att köpa på de stora bokhandlarna Adlibris, Bokus, Cdon och Ginza eller att låna på ditt lokala bibliotek.

 

 

Länkar i inlägget:

Jonas Cramby

Las Vegas Marathon

Marathon des Sables

Ginza

Café

Adlibris

Bokus

Cdon