Den senaste tiden har jag läst flera artiklar (bl.a. på Running Times och Marathon.se) som skriver om vikten av att barn har bra skor när dom springer och när dom leker. I och med att barn springer, hoppar och klättrar som en naturlig del av deras lek och vardag är det inte bara för deras schemalagda träning som det är viktigt att tänka på bra skor utan snarare är det vardagsskorna som dom har till fritids och förskolan som är dom viktigaste. Många barn springer allra helst barfota och jag tror att det är bra att tänka på att man inte hindrar fotens naturliga rörelse eller att man klämmer ihop tårna. Dessutom har barnens fötter förhoppningsvis inte blivit alltför ”bortskämda” med dämpning och stöd i skorna. Det kan alltså vara en bra idé att, redan från början, medvetet använda skor som är designade för en naturlig löpning. En hel del av artiklarna är generellt skrivna och pekar på saker som inte är bra och vad man bör tänka på men som förälder blir man lätt rådvill och man skulle gärna ta emot konkreta råd och tips på bra modeller.

denna bloggpost på Runblogger, som är en av de största bloggarna om minimalism och naturlig löpning, får man just det. Författaren går igenom exakt vilka modeller hans barn har och vad som är bra och dåligt med dom. Här är de bästa tipsen och barnens egna favoriter:

Crocs.

Foto från www.crocs.se

Det är bara att hålla med, barnen älskar Crocs, eller foppatofflan och dom skulle gärna gå i dom hela tiden. Dom är dessutom väldigt lätta att ta på och av och det är ju bekvämt även för föräldrarna. Crocs kostar ca 350:- och du hittar den i många skoaffärer men föredrar du att handla online så finns det ett stort urval på bl.a. Heppo och självklart på
www.crocs.se.

Foto från crocs.se


Merrell Barefoot Flux Glove

Merrell Barefoot Kids Flux GloveMerrell Barefoot Flux Glove är en helt platt, väldigt flexibel sko, utan dämpning med bra utrymme för tårna med en Vibram sula. Den kostar ca 550:- och man kan köpa den på bl.a. Zalando.

Foto från Merrell.com

 

Merrell Barefoot Trail Glove

Merrell trail gloveMerrell Trail Glove är trailvarianten och den är lite tåligare och passar kanske bättre för höstrusket här i Sverige. Den är lite dyrare och kostar ca 700:- och kan beställas direkt från Merrell.

Skechers GoRun Girl

Skechers GoRun GirlsSkechers har en flickmodell på gång av sin GoRun men jag har inte lyckats hitta den för leverans till europa. Mer info finns på Skechers.com