Löparskor | Löpcoaching | Löparglädje

Månad: juli 2016

Svampintervaller

svampintervaller- - 1

Ett av mina favoritpass går bara att köra ett par gånger varje år och jag kallar det Svampintervaller.

Så här går det till:

  • Svampintervallerna körs under högsommaren i Juli/Augusti
  • Spring en av dina vanliga rundor på småvägar som går mestadels i skogen och/eller där du vet att det brukar finnas kantareller
  • Eftersom sommarkantarellerna i princip växer på vägen så bör du ha sett dom ploppa upp som små, gula prickar någon dag tidigare
  • Välj gröna en dag när det varit varmt ett tag och när det kommit en regnskur på natten innan
  • Ta med en plastkasse i lämplig storlek. Jag brukar försöka välja en halvstor som man får i en klädbutik eller på apoteket. Jag vet att en pappåse eller en korg är att föredra när det gäller svamp men en plastkasse är mycket lättare att snurra ihop och stänga medan du springer
  • Spring i lugn distansfart, i mitt fall ca 5 min/km. OBS att du inte får springa för fort för då hinner du inte se svampen
  • Spring längs vägen och när du har sprungit dina svampintervaller ett par år så vet du när du ska titta i dikeskanten. De första gångerna så får du springa och titta åt sidan under större delen av passet. Om det är högt gräs längs vägen är det ingen idé att du tittar, då är det bättre att du drar på lite
  • När du ser gula, mogna och fina kantareller stannar du och plockar dom.
  • Spring sedan vidare till nästa område
  • Glöm inte att du ska springa lugnt

I och med att du förhoppningsvis stannar ett antal gånger under din löptur så får du in en bra intervalleffekt från passet trots att du inte kör så hårt. Du förlänger tiden som du är ute med förhöjd puls och det förbättrar din kondition minst lika bra som om du sprungit rundan som vanligt.

Väl hemma när svampen är rensad så steker jag dom i mycket smör och toppar med lite flingsalt och lite riven Parmesanost.

svampintervaller- - 2

Om det varit ett riktigt bra svampintervallpass så blir det även en del över att frysa in till vintern.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Test Salomon S-LAB X-Series

Lättviktsskor för asfalt och fina stigar

Jag har testat Salomon S-LAB X-Series, Salomons första tävlingssko för asfalt och stadsmiljö.

En något sen recension eftersom skon kom redan hösten 2015 men jag har mest sprungit i skon och inte fått tid att skriva ned mitt omdöme. Till slut fick jag ta till videokameran för att få till recensionen.

Så här blev resultatet.

 

För dig som vill ha lite med nedskriven fakta och omdöme så kommer här en textversion av testen.

Salomon S-LAB X-Series kom hösten 2015 och var Salomons första riktiga sko för snabbare löpning på väg. Det franska skomärket har under flera år gjort bra och populära skor för trail och muontain running med S-LAB Sense Ultra som stjärnan i kollektionen. Nu tog man mycket av det an lärt sig från dessa skor för att ge sig in i matchen om asfaltslöparnas gunst.

salomon-s-lab-x-series-x- - 2

Direkt när skon kom tog jag ut ett par.

[highlight]Jag har möjlighet att testa Salomon S-LAB X-Series eftersom jag säljer dom i min butik – SevenSports.se och jag vill veta att jag säljer bra produkter. Jag vill dela med mig av det jag ser och jag försöker vara neutral och ärlig i mitt omdöme.[/highlight]

Jag hade lite förhoppningar om att använda dom på Chicago Marathon men jag fastnade inte riktigt för dom då. Jag upplevde dom som stumma och lite för hårda för mig. Så under hösten och vintern blev dom mest stående i skohyllan. Men framåt slutet av vintern när snö och is smält undan plockade jag fram dom och då kunde jag inte förstå varför jag inte sprungit mer i dom. Nu satt dom som gjutna på fötterna och under våren och sommaren har jag sprungit alla lopp i skorna. Såväl gatlopp som Göteborgsvarvet som traillopp som Bocksten Trail Run.

Skorna funkar alltså bra både på väg och på stig. Jag har hört från flera håll att X-Series har bättre grepp på våta klippor och träspångar än flera av Salomons renodlade terrängskor och jag är beredd att hålla med. Jag tvekar inte på greppet när jag springer ut på en våt spång. Det enda som gör den lite mindre lämpad för terräng är att den är relativt tunn och mjuk under framfoten, så om du springer där det är lite större sten än vanligt grus så kan stenarna lätt slå igenom och kännas under foten.

Jag upplever skon som väldigt lättsprungen och jag har använt den mycket när jag kör löpskolning och teknikövningar, både själv och när jag håller löpklasser.

Passform

Passformen känns, som på flera av Salomons modeller, som gjuten på foten. Sensifit- och Endofit-teknikerna omsluter mellanfoten och gör att skon bara sitter på plats. Jag tror att det är den tekniska och lätta ovandelen på Salomons S-LAB-skor som gör att skorna har ett relativt högt pris.

Det enda som stört mig passformsmässigt är filmen som går från sulan upp över tårna (där det står LAB på bilden nedan). Den klämmer åt lite väl mycket på min ena fot. Det är i och för sig inte dom enda skorna som gör det men det känns som att den plastfilmen kunde varit lite annorlunda designad.

salomon-s-lab-x-series-x- - 3

Fakta

Vikt: 237 gram

Drop: 8 mm (19 – 11 mm)

Pris: Riktpris för skorna är 1600 kr men eftersom skorna har några månader på nacken finns den numera ofta på rea.

salomon-s-lab-x-series---- - 1

Sammanfattning

Salomon S-LAB X-Series är en av mina absoluta favoritskor. Den är lätt och känns snabb. Den är tillräckligt dämpad för att kunna användas på flera träningspass, särskilt på de pass som går lite snabbare. Även om Salomon själva säger att S-LAB-kollektionen främst är lätt och minimalistisk med fokus på prestanda framför hållbarhet så håller skon ihop väldigt bra. Jag har nu sprungit ca 60 mil i skorna och det börjar synas men det finns gott om mil kvar i dom.

Hade det inte varit för att uppföljarna Sonic Pro och S-LAB Sonic kommit och står och väntar i skohyllan så hade dom varit det självklara valet för mina lopp även under hösten.

Salomon S-LAB X-Series finns att köpa i min butik – SevenSports.se.

I och med att jag säljer skorna i min butik så kan den här texten tolkas som reklam.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

 

 

 

 

Lopprapport Bocksten TrailRun

[quote]Det var det här med backträning…[/quote]

För ett par veckor sedan dök det upp reklam i mitt Facebookflöde om ett traillopp i Åkulla Bokskogar i Halland som fångade mitt intresse. När sedan Trailrunning Sweden tipsade lite extra om loppet så föreslog jag lite halvt på skoj för min son som fyller 12 senare i sommar om han var sugen på att hänga med på ett traillopp där han kunde göra premiär på 10 km och jag springa halvmaran. Svaret blev ”Ja, det vore en kul utmaning” och då var det inget att tveka på utan bara till att anmäla oss till Bocksten TrailRun.

Laddad för start i Bocksten TrailRun

Laddad för start i Bocksten TrailRun

 

Med bara 2 veckor efter ultrautflykten runt Kinnekulle och med ett ömmande revben efter en vurpa på en förrädisk rot så var väl kroppen inte helt redo för den utmaningen som väntade idag. Så målet för dagen satte jag till sub 2 timmar (arrangören hade ju dessutom lagt till 800 meter på banan bara några dagar innan start) och att samtidigt försöka njuta av omgivningarna.

Jag stannade till och med för att ta kort

Jag stannade till och med för att ta kort

 

Loppet går i Åkulla Bokskogar och jag det var mycket stig, skogsväg, en del off trail och till och med ett kort parti med scrambling. Inte helt den miljö jag är van vid med andra ord men samtidigt en utmaning och en inspirerande miljö att springa i. Banan är kuperad och jag fick ihop totalt 474 hm.

bocksten-trailrun- - 4

 

Alla höjdmeter tog ut sin rätt och även om jag försökt få in mer backträning de senaste veckorna så behöver jag lägga till det mer regelbundet i mitt träningsupplägg. Under vägarna mellan alla backar kunde jag flyta på bra och plocka ett par placeringar som sedan tappades i klättringarna.

 

Jag summerar loppet som en krävande löpning i vacker miljö. Sluttiden blev officiellt 2:00:54 och med lite bättre syresättning av benen i backarna så bör jag kunna plocka ett par minuter på den tiden.

bocksten-trailrun- - 5

 

Det jag tar med mig till min löpning efter dagens lopp är:

  1. Träna backträning generellt
  2. Träna backträning i skogen
  3. Träna nedförslöpning på teknisk skogsstig
Start 10 km

Start 10 km

 

Det jag är mest imponerad av på det personliga planet är min sons insats: Första gången han springer 10 km och dessutom på en krävande terrängbana springer han i mål på 1:07 med 33 minuter på första halvan och 34 minuter på andra. De sista två kilometrarna var de snabbaste.

Två generationer Traillöpare

Två generationer Traillöpare

Åkulla Bokskogar

Start och mål för loppet är vid Åkulla Friluftsgård som erbjuder både plats för husbil och stugor för uthyrning. Förutom fina löpstigar finns här flera mil av slingrande småvägar som gjorda för att trampa runt med racern. Med Ullared, Grimeton och Strömma Farmlodge in på knutarna så är det ett utmärkt resmål för dig som vill ha en aktiv semester som alternativ till de vanliga semesterorterna längs Västkusten.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

© 2024 Joggingskor.nu

Tema av Anders NorenUpp ↑