Löparskor | Löpcoaching | Löparglädje

Månad: oktober 2016

Mörk choklad är det nya rödbeta

img_6760

Yes!

Mörk Choklad är det nya rödbeta.

I en studie där en grupp deltagare åt 40 gram mörk choklad varje dag under två veckor och en grupp åt motsvarande mängd vit choklad kunde man visa att flavanolerna i den mörka chokladen ledde till en ökad nivå av nitrit i blodet.

En hög nivå av nitrit har tidigare visat att syreförbrukningen minskar vid uthållighetsidrotter som sker på en nivå under maxansträngning. T.ex. långdistanslöpning och cykling.

Flavanolerna i chokladen har alltså samma effekt på blodet som nitratet  rödbetor.

Källa: Journal of the International Society of Sports Nutrition

Lopprapport Göteborg Marathon 2016

Just det ja – Det är ju så här jobbigt det kan vara att springa marathon!

Inför dagens Göteborg Marathon hade jag ställt upp tre mål:

  1. Springa ett jämnt lopp. Jag har, trots 20 år i branschen, fortfarande svårt att hålla igen i början av loppen.
  2. BQ – i mitt fall 3:25
  3. Ha ett skönt lopp och vara glad att jag kan springa ett marathon efter de skadeproblem jag haft sedan jag stod på startlinjen till ett marathon för exakt ett år sedan.

Som sagt, inför loppet hade jag verkligen tänkt försöka hålla igen något från start. Eftersom jag ändå vill göra en bra tid så var planen att gå i 4:30 min/km fart från start och försöka hålla det så länge som möjligt. Helst hela vägen in i mål. Det skulle i så fall innebära ett nytt pers.

14519663_1224938347548484_6255053274231812166_n

De senaste dagarna har jag inte varit riktigt på topp så på väg till start förhandlade jag med mig själv om jag skulle sänka ambitionerna och kanske sikta på 4:45 istället. Men så träffade jag på lite löpare i starten som jag visste höll en riktigt bra och jämn fart strax under 4:30 så jag hängde på dom och vi bildade en liten grupp med bland annat tjejen som sedan skulle vinna damklassen och vi hade ett riktigt bra flyt första milen. Göteborg Marathon är en vändbana som går ut från Slottskogen ner längs Säröleden och vänder strax innan man är vid Amundön. Idag innebar det medvind ut och kall motvind hem. Här märkte jag snart att jag vägde lite för lätt och inte hade styrkan att följa med gruppen riktigt. När det började närma sig varvning var jag dock ikapp igen men fick ändå svårt att följa med på vägen ut på andra varvet.

Det var inte mycket annat att göra än att slå av och sikta på mål 2 eller 3. Tyvärr hade det gått lite för långt och jag blev förvånad över hur svårt jag hade att ens hålla ett tempo under 5 min/km. Jag kände att jag var på väg att gå in i väggen ordentligt men ville verkligen försöka hålla ihop någorlunda så jag slog av rejält på tempot och joggade resten av vägen in i mål på 3:30.

Det är mycket som ska stämma när man ska spring ett marathon på topp och idag var inte min dag. Att jag ändå springer i mål på 3:30 är ändå helt OK.

Nu har jag ju kvar målet att springa en mara med negativ split.

 

© 2024 Joggingskor.nu

Tema av Anders NorenUpp ↑