Salomon S-LAB Sense 4 Ultra

Salomon S-LAB Sense 4 Ultra

Jag har testat Salomon S-LAB Sense 4 Ultra.

Det här är en av de absolut skönaste skor jag har satt på mina fötter. Passformen och den stretchiga ovandelen passar mina fötter perfekt. Med dom här skorna på ökar löplusten automatiskt ett snäpp.

Varför springer jag då inte alltid i dom här skorna? – Det ska jag försöka reda ut här.

Först lite fakta om skorna.

Om Salomon

Salomon är ett franskt märke som på senare år i det närmaste har blivit synonymt med löpning i fjäll och höga berg. Med det snygga konceptet Salomon Running TV och samarbete med världsstjärnor som Kilian Jornet och Emelie Forsberg så har man tagit en stark position inom Trail Running och Sky Running. Salomon trycker också starkt på att utvecklingen av deras skor sker i nära samarbete med deras löpare och Kilian Jornet har haft mycket påverkan hur S-LAB Sense har utvecklats.

OM S-LAB

S-LAB är Salomons tävlingskollektion. Produkterna som ingår i S-LAB har alla det gemensamt att dom är lätta, slimmade och tillverkade för hög prestanda.

Data

Vikt: 240 g

Häl-till-tå drop: 4 mm

Sultjocklek: 13 mm (häl) – 9 mm (framfot)

salomon-s-lab-sense-4-ultra-3

Ovandel

Ovandelen på Salomon Sense 4 Ultra är som jag skrev i inledningen fantastiskt skön och det är flera anledningar till det. EndoFit och SensiFit-teknikerna, se bilder nedan, gör att skon sitter som gjuten utan att trycka. Teknikbilderna

Salomon-Endofit

Bild från Salomon

Salomon-Sensifit

Bild från Salomon

Skon har Salomons Quicklace, snabbsnörning som också sitter förvånansvärt bra.

Salomon-Quicklace

Bild från Salomon

I övrigt består ovandelen av nylonförstärkt luftig mesh som andas bra och håller formen bra.

Sulan

Yttersulan har Salomons ContaGrip som ger ett bra grepp. Jag har sprungit (relativt) snabbt både uppför och nedför och i geggamoja utan att vara det minsta rädd för att skorna ska släppa taget.

Men hur skön skon än är och hur rolig den än är att springa i så är den tunn och som jag upplever det, hård. Framförallt under hälen. Hela sulan är 13 mm under hälen och dämpningen är gjord i EVA-blandning som ger viss dämpning men inte tillräckligt för en ömfoting som mig. Springer man på mjukt underlag som en stig eller äng så går det bra men ofta har man en viss sträcka att avverka innan man är framme. Jag har helt enkelt fått rejäl träningsverk efter träningspass i skorna.

Nu tror jag att jag har hittat lösningen – Salomons extra innersula i OrthoLite som har en extra padding av dämpande EVA under hälen. Med dessa i skorna blir skon visserligen lite trängre men sulan motsvarar äntligen ovandelen i komfort.

salomon-s-lab-sense-4-ultra-2

Även om jag tycker att sulan inte ger mig riktigt den dämpning jag behöver så ger den ett bra skydd mot stenar och andra vassa och hårda föremål på marken. Salomon har, vad dom kallar Profeel Film inbyggt i sulan som ger ett bra skydd.

Salomon-profeelfilm

Bild från Salomon

Sammanfattning

Salomon S-LAB Sense 4 Ultra är en sko för snabb träning och tävling i terräng. Jag har sprungit drygt tio mil i skorna varav ett 5 km lopp där delar av banan var rejält kuperad terräng. Resten av passen har varit träningspass mestadels i skog. Sense 4 Ultra har en skön ovandel med bra passform. Storleksmässigt är den ”True to size”, dvs jag har min vanliga storlek (42 – US 8,5) som jag har i de flesta modeller och märken.

Sulan har ett riktigt bra grepp och ger ett bra skydd från stenar men jag upplever dämpningen som lite för lite för min smak men med ett par extra innersulor så passar den mig bättre.

Salomon S-LAB Sense 4 Ultra passar dig som vill ha en sko för rolig och snabb löpning i kuperad och teknisk terräng.

salomon-s-lab-sense-4-ultra--1

[highlight]Jag har haft möjlighet att testa Salomon S-LAB Sense 4 Ultra eftersom jag säljer skorna i min egen butik och jag vill veta att jag säljer bra produkter. Jag vill dela med mig av det jag ser och jag försöker vara neutral och ärlig i mitt omdöme. [/highlight]

Pris

Riktpris på Salomon Sense 4 Ultra är ca 1600 kr men den är relativt hårt prispressad och går ofta att hitta för ca 1300 kr.

Salomon S-LAB Sense 4 Ultra finns att köpa i min butik SevenSports.se

Som alltid får läsare av den här bloggen 100 kr i rabatt vid köp över 1000 kr på SevenSports.se. Använd rabattkoden joggingskor-100

 

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.