rehband-test

Kompressionsbyxor – hjälper dom? Det är en vanlig fråga på löparforum och jag är inte rätt person att svara på den frågan men jag har i alla fall haft chansen att testa ett par kompressionsshorts från Rehband.

[quote]Den här testen sker i samarbete med Sportsmart.se och jag har fått byxorna utan kostnad för att skriva en recension. Åsikterna i testen är mina egna.[/quote]

Jag använder ofta kompressionssleeves under tävling och långpass och kompressionsstrumpor efter hårda pass. Jag tycker att det hjälper mig att hålla benen fräschare och de ger ett skönt stöd och ökar blodcirkulationen efter träningen. Byxor däremot har jag inte så mycket erfarenhet av. Jag har tidigare testat ett par Craft Elite Run kompressionsshorts som jag aldrig riktigt kom överens med så det var med blandade känslor jag tog mig an den här testen.

Kompressionen

Kompressionen över låren och skinkorna är i mitt tycke lagom hård. Klart hårdare än ett par vanliga löpartights men ändå inte supertight. Den är jämnt fördelad över benen. Däremot är den nedre mudden alldeles för hård, när man springer kryper den upp lite och hamnar då lite över nedre lårmuskeln och det får effekten att den klämmer åt över muskeln och snarare hindrar blodcirkulationen än ökar den.

Mudden klämmer åt runt muskeln

Mudden klämmer åt runt muskeln

Samtidigt tycker jag att kompressionen i byxan gör att att rörelsefriheten begränsas något. Man springer helt enkelt inte lika lätt och ledigt som i ett par splitshorts.

Passformen

Ett de största problemen jag hade med Craftshortsen var att de klämde åt över grenen och magen. Så är det inte med Rehbandbyxan. Shortsen är väldigt lågt skurna och innan man börjar springa är man nästan lite rädd att se ut som Ronny & Ragge, så är inte fallet men dom går inte onödigt högt över baken. När man kommer igång och springer så sitter dom skönt och håller sig på plats.

Jag använder normalt shorts och tights i storlek Medium men i samråd med Sportsmart valde jag ett par i Small och det var helt rätt. För att välja storlek mäter du dig över höfterna.

Fördelar

  • Lågt skurna, vilket gör att byxorna inte trycker ihop magen
  • Kompressionen över lårmusklerna

Nackdelar

  • Nedre mudden sitter över lårmuskeln
  • Hindrar friheten löpsteget något

Användningsområde

Mudden över låret gör att byxorna enligt mig inte lämpar sig för längre pass än en timma. Jag använder dom gärna på ett lugnare återhämtningspass för att hålla i gång benen. Jag kan även tänka mig att dom är perfekta för ett OCR eller liknande typ av tävling med hinder där man behöver en byxa som sitter verkligt tight.

Rehband Compressions Shorts kostar 549 kr och finns att köpa på Sportsmart.se

Om Rehband

Rehband är ett svenskt varumärke som länge varit förknippat med skydd och stöd för knä- och ledskador. Nu satsar dom stort för att bli ett varumärke att räkna med inom förebyggande av skador och kompressionskläder.

Läs mer om på Rehband på deras hemsida.

Om Sportsmart

Sportsmart.se startades vintern 2014/15 med siktet att bli ledande på nätet inom rehabiliteringsprodukter för såväl vardagsmotionären som elitidrottaren.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.