Löparskor | Löpcoaching | Löparglädje

Test: Nike Zoom Streak 3

Nike Zoom Streak 3

Nike Zoom Streak 3

Nike Zoom Streak 3 är en av de absolut vanligaste skorna när världseliten väljer sina tävlingskor på de stora marathonloppen världen över. Bland annat användes skon av regerande Världs- och olympiamästaren Stephen Kiprotich när han vann både VM 2013 och OS i London 2012.

Stephen Kiprotich OS London 2012.

Stephen Kiprotich OS London 2012.

Ända sedan i somras har jag haft ett par Zoom Streak 3 stående i skohyllan men har inte blivit förrän nu som jag haft bra tillfälle att testa skorna. Under hösten ville jag inte mixtra med för många par skor eftersom jag höll på att vänja mig av med mina ortopediska inlägg samtidigt som jag tränade för fullt inför Berlin Marathon. Sedan kom vintern och där är Nike Zoom Streak 3 inte ett alternativ. Dels eftersom sulan inte verkar ge något vidare grepp på snö och is men framförallt eftersom ovandelen är väldigt tunn och endast består av tunt nät i mesh.

Men nu är våren här och jag har tagit ut skorna på ett intervallpass. Jag vet, ett pass är inte mycket att skriva ett test på men jag skriver ner mina intryck i alla fall.

Nike Zoom Streak 3

Nike Zoom Streak 3

Skon ser verkligen smal ut men det är något av en synvilla som beror på bland annat tigermönstret. Tåboxen är jämförbar med Adidas båda racers Adios 2 och Adios Boost. Den tunna ovandelen är rymlig och ger gott om plats för tårna. Dom är dock smala och uppbyggda under hålfoten. En av de mest uppbyggda skorna jag har testat. Det kan mycket väl vara en av anledningarna till att skon är så populär hos de löpare som har den typen av fot.
Ovandelen är väldigt mjuk och består i princip bara av nät. Det gör skon väldigt luftig och bör inte ge några problem med överhettning under löpturer i varmt klimat. Tungan är gjord av mocka. Hälkappan är inte hård men hyfsat styv och det är egentligen det enda som håller uppe skon när den inte sitter på fötterna.

Mellansulan är i Nikes Cushion LT och Zoom Air inbyggt i hälen. Yttersulan är en klassisk våffelsula från Nike.

Nike Zoom Streak 3

Nike Zoom Streak 3 – yttersula

Jag gillar skon och jag kommer att använda den på en del av mina fartpass. Kanske kan den även få komma med på något kortare lopp upp till 10 km. Den smala och uppbyggda hålfoten gör dock att är lite rädd att den kan ge mig lite skav och blåsor på längre sträckor. Den kommer alltså inte att bli mitt skoval på långa lopp på sträckor upp mot marathon.

Skon kom ut på marknaden redan 2010 och kom i ett par färguppdateringar fram till och med 2012. Eftersom det har gått ett par år sedan dess kan den vara svår att hitta (om man inte har en direktingång till Nikes sponslager). Men om man letar lite på nätet och har turen att hitta ett par i rätt storlek så är dom oftast relativt billiga. Om man, som jag, har en svaghet för löparskor som används av eliten eller om man är ute efter en lätt sko med högt fotvalv så är dom väl värda ett köp.

[unordered_list style=”tick”]

  • Vikt: 205 gram
  • Häl-till-tå drop: 10 mm
  • Höjd: Häl: 28 mm, tå: 18 mm

[/unordered_list]

Nike Zoom Streak 3

Nike Zoom Streak 3

Foto: Joggingskor.nu & https://www.flickr.com/photos/worldoflard/

2 kommentarer

  1. Christian

    Det har ju nyligen kommit ut Zoom Streak 5 på amerikanska marknaden och dessförinnan då även nr 4 (som finns att köpa i specialist butiker). Vet du något om dem? Skillnaden mot trean?

© 2024 Joggingskor.nu

Tema av Anders NorenUpp ↑