[highlight]Det här inlägget är baserat på ett pressmeddelande från Asics[/highlight]

Foto: ASICS/Fredrik Ölmkvist

Foto: ASICS/Fredrik Ölmkvist

I mycket hård konkurrens vann ASICS ambassadören Didrik Hermansen på lördagen TransGranCanaria, ett av Europas mest prestigefyllda ultratrail-lopp. Banan i långa klassen mäter 125 km med 8000 positiva höjdmeter, och går på steniga bergsstigar tvärs över Gran Canaria. Jonas Buud, även han ASICS ambassadör, tog sjätteplatsen, i sitt hittills längsta lopp i karriären.

Didrik Hermansen var märkbart rörd och överväldigad när han sprang i mål påhejad av en jublande folkmassa i Meloneras på öns sydspets kring lunchtid på lördagen.

Hermansen, som fick sitt internationella genombrott 2015 när han som helt okänd i ultra-trailkretsar knep andraplatsen i detta lopp, satte även nytt banrekord med hela 43 minuter. Didriks vinnartid blev 13:41:20. Men för att hålla närmaste konkurrenten och fjolårsvinnaren Gediminas Grinius (13:44:42) bakom sig tvingades Didrik ta ut sig helt och hållet. Så till den grad att han behövde sjukvårdsbehandling med dropp efteråt.

– Jag var ganska medtagen när jag kom i mål, och det är givetvis en stor påfrestning på kroppen. Efter Garanon fick jag inte i mig någon mat, bara dricka, så jag låg på gränsen till vad kroppen klarade av. Dessutom var det väldigt varmt. Grinius är väldigt stark och ger sig aldrig. Jag fick göra flera ryck innan jag fick en liten lucka som jag lyckades behålla hela vägen till mål, sa Hermansen efter målgången.

TransGranCanaria innebär starten på säsongen för många elitlöpare och årets upplaga hade lockat ett stort antal vassa utmanare, vilket drog upp tempot. Loppet med ca 1000 deltagare startade kl 23.00 på fredagskvällen, vilket innebar att en stor del av loppet gick i mörker.

– Det här loppet blev en bra start på säsongen. Jag har i stort förberett mig på samma sätt som förra året, men jag har lagt in lite mer volym och fart. Och det gick fort idag. En vinnartid som är runt 40 minuter snabbare än förra året säger en hel del, konstaterade Hermansen.

Jonas Buud tog sjätte plats med tiden 13:21:40.
– Det är lätt att luras med i den höga farten, det kan vara ganska stressigt, men det gäller att hålla huvudet kallt, våga lita på sig själv och försöka springa sitt eget lopp, sa Jonas Buud efter han gått i mål, på 6:e plats.

– Jag är jättenöjd med sjätteplatsen och väldigt glad för Didriks skull. Han har tränat fokuserat för detta lopp under lång tid.

Foto: ASICS/Fredrik Ölmkvist

Foto: ASICS/Fredrik Ölmkvist

Didrik och Jonas sprang tillsammans i början av loppet som startade i Agaete på öns nordvästkust.
– Didrik sprang ett smart lopp och kände sig för i början innan han omkring halvvägs in i loppet ökade farten, förklarar Jonas. Det gäller att ha krafter krav för loppets senare del. Men jag klarade inte att hålla Didriks tempo idag. Lårmusklerna klarade inte utförslöpningen, så det gick väldigt långsamt. För ett sådant här lopp bör man träna mycket backe, så att framsida lår överlever.

Jonas Buud kom heller inte till sin rätt på det svårlöpta, steniga underlaget. Ändå lyckades han bärga sjätteplatsen i ett synnerligen namnkunnigt startfält.
– Det var bröt och bök hela tiden och mycket klättring. För mycket, för min smak. Jag har ju gått mer tid än vad jag har sprungit. Den här typen av lopp passar ju egentligen inte mig, men det är ändå kul att testa. Jag vill ju utvecklas som löpare.

Av Fredrik Ölmkvist