Löparskor | Löpcoaching | Löparglädje

Månad: februari 2013

DIY vadskydd

Under några år har jag använt kompressionsstrumpor. Främst efter träning och under resor, särskilt på flyg. Det fungerar bra för min återhämtning av vaderna. Jag har även testat att springa i dom men jag har hittills inte hittat några som sitter riktigt skönt på foten. Jag har långt ifrån testat igenom hela utbudet på marknaden så chansen är rätt stor att det finns några som jag kommer att gilla.

Däremot har jag varit sugen på men ännu inte testat vadskydd, calf guards eller sleeves som dom kallas men idag slog det mig som en blixt från klar himmel: det är ju superenkelt att göra ett par själv.

Ta ett par använda kompressionsstrumpor som du inte är riktigt nöjd med eller som är slitna och klipp helt enkelt av foten. Voilá så har du ett par supersköna vadskydd!

DIY Calf Guards

DIY Calf Guards

Vill du ha lite mer professionella vadskydd så finns det på bl.a. Outnorth, Runforest och Wiggle.

Ytterligare en distansvecka

Efter förra veckans lugna uppstart efter influensan har denna veckans träning, mängdmässigt varit bättre men jag känner mig fortfarande sliten och märker att jag inte orkar så långt.

Jag har enbart kört distans och har trots allt lyckats få ihop drygt 51 km fördelat på 4 pass plus en förmiddag i skogen igår som gav ett bra styrkepass.

Veckans höjdpunkt var annars reafyndet – ett par Skechers GoRun som jag skrev om häromdagen.

skechers-gorun-instagram

Resultat Tokyo Marathon 2013

Foto: Tokyo Marathon

Foto: Tokyo Marathon

Idag gick Tokyo Marathon av stapeln. Det har varit relativt svårt att följa loppet och hitta resultatlistor som är skrivna på annat än japanska. Med tanke på att loppet från och med i år är med i World Marathon Majors så hade jag hoppats på lite bättre mediabevakning eller åtminstone en leaderboard på deras hemsida.

Loppet slutade med en trippelseger till Kenya med förhandsfavoriten Dennis Kimetto, som satte nytt banrekord överst på prispallen före fjolårsvinnaren Michael Kipyego. På damsidan vann etiopiskan Aberu Kebede före landsmaninnan Esaiyas och loppets kanske största bedrift – Irina Mikitenko som satte nytt världsrekord för damer över 40 år på 2.26.41.

Herrar

  1. Dennis Kipruto Kimetto (Kenya) – 2:06:50 – Nytt banrekord
  2. Michael Kipkorir Kipyego (Kenya) – 2:06:58
  3. Bernard Kiprop Kipyego (Kenya) – 2:07:53

Bäste japan:

Kazuhiro Maeda – 2:08:00 – personligt rekord, lite retligt eftersom ett resultat under 2.08 hade gett en direktplats i Japans VM-lag.

Bäste svensk:

Jag vet att Anders Szalkai och Fredrik Uhrbom planerat springa men innan en officiell resultatlista kommer ut är det svårt att veta säkert. Uhrbom sprang i mål på 2.27.15 och här finns hans tider .

Damer

  1. Aberu Kebede (Etiopien) – 2:25:34
  2. Yeshi Esayias (Etiopien) – 2:26:01
  3. Irina Mikitenko (Tyskland) – 2:26:41 – Nytt världsrekord för 40+

Bästa japanska:

Yoshimi Ozaki – 2:28:30

 

Källa: Japan Running News och Tokyo Marathon

 

Nya skor: Skechers GoRun

Skechers GoRun

Dagens fynd!

Häromdagen åkte jag förbi den lokala skoaffären och tyckte mig se ett par Skechers i skyltfönstret. Jag blev förvånad eftersom jag fått för mig att dom mest har Converse och diverse vinterkängor. Idag hade jag ett par ärenden i närheten och mycket riktigt stod där ett par Skechers GoRun Ride i fönstret. Eftersom jag läst mycket om Skechers GoRun-serien men inte provat ett par gick jag in för att känna på dom. Som väntat var dom mjuka och flexibla och jag kan mycket väl tänka mig ett par sådana i framtiden men det var egentligen inte ett par Ride som jag i första hand var ute efter.

Det som gjorde min dag var när butiksinnehavaren pekade på reabordet och sade att ”där står det sista paret av dom röda”.

70% rabatt och min storlek – det kunde lika gärna stått mitt namn i dom.

Inget att tveka på!

Ikväll har jag haft på mig dom inomhus, hemma och man känner verkligen av den unika bulan under mittfoten som finns där för att ge ett bra mittfotssteg.

Nu längtar jag till morgondagens löptur så att jag kan få testa dom skarpt!


Skechers GoRun finns att köpa på bl.a. Wiggle

gorun-21

Avslappnad uppstart

Efter förra veckans influensa har det varit väldigt lugn träning denna veckan. Det började med två välbehövliga vilodagar och på onsdagen hade vi planerat in en sportlovsdag i Ulricehamn men eftersom hela familjen fortfarande var mer eller mindre hängig blev det bara en timmes lugn skidåkning på golfbanan, där hälften av tiden gick åt att sätta fast dotterns skidor som hela tiden lossnade.

Under helgen har jag varit på spa och där har jag haft chansen till lite alternativ träning men jag inledde helgen med ett onödigt långt långpass. Jag hade tittat lite snabbt på Google Maps och hittat en runda från hotellet som verkade bra och eftersom jag var väldigt sugen på att ge mig ut och testa mina nya DS Trainer 18 tittade jag inte så noga och det slutade med en runda som blev nästan 18 km, ungefär en mil längre än vad jag hade tänkt som första löppass efter sjukdomen. Energin tog helslut och de sista kilometerna påminde mest om sista milen på ett marathon.

Jag kom dock förbi flera fina platser på vägen:

broby

mariedal

Efter löpningen testade jag på något nytt: ljusterapi. Lite suspekt med ca 20 personer i solstolar i ett rum med starka lampor men en timma motsvarar ca 20 minuter i sommarsolen och jag somnade väldigt skönt till inspelat vågskvalp och fågelkvitter.

Middagen på kvällen var också mycket god:

scampi

Efter frukosten idag hade jag bokat in mig på ett enkelt pass med Hatha Yoga och det var skönt att sträcka ut lite efter långpasset igår. Väl hemma tog jag mig ut på en halvtimma lätt jogg.

En avslappnad avslutning på veckan gör mig redo inför lite mer distanslöpning under veckan som kommer.

Seger i säsongspremiären för Jonas Buud

Jonas Buud tog en överlägsen seger i sitt första lopp för säsongen, Trail-Glazig i franska Bretagne. Ett tvådagarslopp som inleddes med 18 kilometer kvällslöpning på lördagen och sedan 43 kilometer på söndagen.

– Det känns riktigt bra att få börja säsongen på bästa möjliga sätt. Det finns hopp för en bra säsong även i år, säger Jonas efter loppet.

En utförligare rapport från loppet finns här och resultatlistan finns här.

Jag hade möjligheten att springa med Jonas vid ett par tillfällen i New York i höstas och jag kan lugnt säga att han hade förmågan att hålla uppe tempot under lång tid och han hade med största sannolikhet blivit bästa svensk i det inställda New York Marathon som vi var där för att springa.

Influensa

Löparåret 2013 har inte börjat bra för min del. Jag hade precis kommit igång med träningen och fått till ett par kvalitetspass igen efter min förra sjukvecka när hela familjen, en efter en insjuknat i influensan under veckan. I skrivande stund är jag inne på min femte dag med feber och det är bara att inse att det kommer att ta ytterligare några dagar innan jag kan komma igång så smått med lite lättare löpning.

Även om det känns tungt just nu med värkande rygg efter allt säng/soffliggande och träningsvärk i magens hostmuskler så är ändå influensan ett hyfsat lindrigt sätt att bli påmind om att man ska uppskatta när man är frisk.

Asics Gel-Kayano 19

asics-gel-kayano-19-T300N_4201Asics Gel-Kayano 19 är den senaste versionen av en av marknadens absolut populäraste och mest sålda löparskor och inom kategorin strukturerad dämpning (structured cushioning) är den herre på täppan.

Föregångaren Gel-Kayano 18 blev utsedd till ”Bästa sko” i flera tester och marathon.se har redan gett årets version betyget 10 av 10.

Kayano 19 väger 310 gram för herrmodellen medan dammodellen väger 255 gram vilket är en minskning med 15 gram jämfört med förra året.

Häl-till-tå drop är som vanligt 10 mm.

asics-gel-kayano-19-T300N_4201-1Den nya ”Guidence Trusstic” i mitten av undersulan ska vara designad för att hjälpa ”Guidence Line”, som kom förra året att ge löparen ett mer effektivt steg och stöd åt mellanfoten.

Dammodellen har ”PLUS3” och ”Gender Specific Cushioning”, som gör mellansulan lite mjukare.

”Clutch Counter” runt hälen ska ge stabil personlig passform runt hälen.

 

Fakta – Asics Gel-Kayano 19 (herr):

  • Artikelnr: T300N
  • Storlekar: US 7-13,14,15
  • Vikt: 310 gram

Mer information  finns på www.asics.se

Fakta – Asics Gel-Kayano 19 (dam)

  • Artikelnr: T350N
  • Storlekar: US 5-11
  • Vikt: 255 gram

Mer information  finns på www.asics.se

Asics Gel-Kayano 19 - priser

Hitta bästa pris på Asics Gel-Kayano 19.
Saknar du någon i listan eller är något fel? Kontakta mig här.
ButikPrisFraktLeveranstidTill butik
Runforest995:-49:-3-5 dagarRunforest
Wiggle1045:-0:-7 dagarWiggle
Spartoo1125:-0:-1 dagSpartoo
Joggingskor.nu1295:-49:-1 dagJoggingskor.nu
Zalando1485:-0:-3 dagarZalando

 

Asics Gel-Kayano 19 finns i flera olika färgkombinationer:

Edit – 2013-06-15: En genomgång av höstens färger på Gel-Kayano 19 finns här.

asics-gel-kayano-19-T300N_4201

Blue/White/Neon Yellow (kod: 4201) – Herr 
 

Köp den från Wiggle

Köp den hos Runforest

Black/Red/Lime (kod: 9021) - Herr USA

Black/Red/Lime (kod: 9021) – Herr USA

asics-gel-kayano-19-T300N_9099

Black/Onyx/Lightning (kod: 9099) – Herr


Köp den från Wiggle

Köp den hos Runforest

Titanium/Royal/Black  (kod: 9759) - Herr USA

Titanium/Royal/Black (kod: 9759) – Herr USA

asics-gel-kayano-19-T300N_0142

White/Blue/Neon Orange (kod: 0142) – Herr – extra bred (2E) 
 
Köp den från Wiggle

asics-gel-kayano-19-T300Q_3090

Neon Orange/Black/Royal (kod: 3090) – Herr – endast vissa butiker, artnr: T300Q
Köp den på Löplabbet

asics-gel-kayano-19-t342n_9091

Black/Lightning/Blue (kod: 9091) – Herr USA Art.nr: T342N

asics-gel-kayano-19-T350N_0136

White/Purple/Aqua (kod: 0136) – Dam
Köp den hos Runforest

asics-gel-kayano-19-T350N_1993

Hot Pink/Lightning/Black (kod: 1993) – Dam
Köp den från Wiggle

asics-gel-kayano-19-t350n_9035

Black/Electric Pink/Apple (kod: 9035) – Dam USA

asics-gel-kayano-19-T350N_9099

Black/Onyx/Lightning (kod: 9099) – Dam
Köp den från Wiggle
Köp den hos Runforest

asics-gel-kayano-19-t350n_9140

Lightning/Turquoise/Iris (kod: 9140) – Dam USA

asics-gel-kayano-19-T350Q_3691

Electric Purple/Lightning/Neon Pink (kod: 3691) – Dam – endast vissa butiker, artnr: T350Q
Köp den på Löplabbet

asics-gel-kayano-19-t392n_9001

Black/White/Flash Pink (kod: 9001) – Dam USA Art.nr: T392N

Saucony Virrata

Saucony Virrata är en helt ny sko som kommer att vara en het snackis på bloggar och löparforum världen över under 2013.

Det som gör Virrata speciell är att det är en dämpad sko med 0 mm drop, dvs en helt platt sko men som ändå har en ”vanlig” sula. Hittills har de flesta 0 mm-skor varit väldigt sparsamma med dämpning.

Kort sagt är Virrata en platt Kinvara.

Virrata kompletterar tillsammans med Kinvara och Mirage Sauconys utbud i vad dom kallar Natural Motion Series. Videon ger en kort introduktion:

Mer utförlig information om Saucony Virrata och Natural Motion Series finns här. Åå Sauconys blogg har amn skrivit ett bra inlägg om skon och hur man tänkte när man tog fram den.

För den som inte är van att springa i en helt platt sko men ändå vill prova ska man tänka på att göra en stegvis övergång eftersom det är påfrestande för, framförallt vaderna.



Saucony Virrata finns att köpa hos Wiggle
för ca 900:- inkl frakt.



v38 Image Banner 300 x 250

 

Distansvecka

Efter förra veckans dåliga träning var det gött att komma igång med riktig träning igen och för att ta det lite lugnt i uppstarten har jag bara kört distans under veckan.

Första passet blev 38 minuter på gåbandet, det är inte riktigt bra att springa på eftersom det är rätt smalt och kort men eftersom jag var tvungen att vara hemma hela kvällen var det inte mycket att välja på. Under vintern har jag haft lite funderingar på att köpa ett riktigt löpband på Blocket men jag är tveksam, det är fruktansvärt tråkigt att springa på löpband men samtidigt är vintrar som denna med så många köldgrader och isiga småvägar förödande för kontinuiteten i träningen. Ser jag något bra kanske jag slår till.

Tisdag och onsdag fick jag till riktigt bra pass på 13 och 11 km.

30-1

De passen avslutade januari och jag kunde summera 145 km under månaden, det finns alltså utrymme för förbättringar under resten av året.

Fredag och lördag innebar två fina dagar i skogen med motorsågen och avslutningsvis ett fint söndagslångpass på drygt två mil.

Summa: 5 mil löpning och 6 timmar skogshuggning.

Asics Gel-DS Trainer 18

Asics-Gel-DS-Trainer-18-T305N_4201Asics Gel-DS Trainer är en klassiker bland långlöpare och är en av de vanligaste modellerna i motionärsleden på startlinjen vid marathonloppen världen över. Den artonde versionen av skon fortsätter traditionen med att kombinera dämpning med en hyfsat låg vikt.

I årets modell frångår Asics den mjuka, lite lösa hälpartiet som man hade på DS Trainer 17 och dessutom tar man bort den lilla öglan som fanns för snörningen. Hälpartiet är nu mer likt övriga Asics-modeller med Cloutch Counter. Jag är lite kluven inför dessa förändringar. Det mjuka hälpartiet har gjort skorna väldigt sköna men samtidigt har dom haft en liten tendens att glappa i hälen och snörningen har verkat bra i teorin men jag har varit tvungen att köra med dubbelknut på mina DS Trainer 17 eftersom dom knutit upp sig annars. Så troligtvis är förändringarna till det bättre.

I övrigt är den nya versionen lite lättare – 265 gram (DS Trainer 17 väger 294 gram) och enligt Asics ska den den nydesignade Guidence Trusstic-teknologin i samarbete med Guidence Line, som funnits i sulan ett par år, ge ett mer effektivt steg och en ännu bättre känsla för underlaget.

DS Trainer 18 har GEL partier i både häl och framfot för dämpning och DuoMax Support System i mellansulan som ger stabilitet i skon.

Yttersulan är gjord i WetGrip RubberSponge och ger ett bra grepp även i vått underlag.

Inom ett par veckor räknar jag med att få hem ett par DS Trainer 18 och då återkommer jag med åsikter och en recension.

Fakta – Asics Gel-DS Trainer 18 (herr):

  • Artikelnr: T305N
  • Storlekar: US 7-13
  • Vikt: 265 gram

Mer information  finns på www.asics.se

Fakta – Asics Gel-DS Trainer 18 (dam)

  • Artikelnr: T355N
  • Storlekar: US 5-10
  • Vikt: 220 gram

Mer information  finns på www.asics.se



Skon finns att köpa hos Wiggle för ca 1000 kr.

Blue/White/Neon Orange (kod: 4201) - Herr

Blue/White/Neon Orange (kod: 4201) – Herr

Köp den från Wiggle

Blue/White/Neon Orange (kod: 4201) - Herr

Blue/White/Neon Orange (kod: 4201) – Herr

Purple/White/Neon Yellow (kod: 3601) - Dam

Purple/White/Neon Yellow (kod: 3601) – Dam

Köp den från Wiggle

Purple/White/Neon Yellow (kod: 3601) - Dam

Purple/White/Neon Yellow (kod: 3601) – Dam



v38 Image Banner 468 x 60

© 2024 Joggingskor.nu

Tema av Anders NorenUpp ↑