Löparskor | Löpcoaching | Löparglädje

Månad: september 2014

Altra Lone Peak 1.5

 

Altra Lone Peak 1.5

Altra Lone Peak 1.5

Altra Lone Peak 1.5 är en trailsko för alla typer av terräng. Jag har ännu inte sprungit i skon men gör här en snabbtitt på skon.

Lone Peak 1.5 är som alla skor från Altra en fullt dämpad sko med noll mm drop och en bred, rymlig tåbox.

Yttersula

Yttersulan på Lone Peak 1.5 är tydligt gjord för terränglöpning med rejält mönster som ska ge bra fäste. Mönstret kallar dom för Trail Claw och det är utformat för grepp både uppför och nerför. Längst bak på sulan sticker det ut en flärp som Altra kallar ”Descent Rudder”, den är till för att ge extra fäste när man springer i utförsbackar, se videon nedan.

Lone Peak 1.5 Trail Claw

Lone Peak 1.5 Trail Claw

Mellansula

Den totala höjden på sulan är 23 mm och dämpningen består av en EVA-blandning. Ovanför dämpningen ligger en ”rock plate” som skyddar foten från stenar som kan kännas genom sulan. Ovanför rock platen finns ett lager med Altra Bound. När man stoppar i foten i skon känner man att dämpningen direkt och skon är inte alls så hård som vissa terrängskor kan vara.

Altra Lone Peak 1.5

Altra Lone Peak 1.5

Ovandel

Ovandelen på Lone Peak 1.5 är en klassisk mesh med förstärkningar runt om, i princip hela foten för att skydda mot smuts och slitage.

Altra Lone Peak 1.5

Altra Lone Peak 1.5

Fakta

Vikt: 280 gram (US 9)

Drop: 0 mm – 23 mm sula

Riktpris: 1400 kr

Utmärkelser

Altra Lone Peak 1.5 fick utmärkelsen Editors Choice i amerikanska Runners World hösten 2013.

Video

Altra Lone Peak 2.0

I USA har man just släppt Lone Peak 2.0, som blev vald till Pick of the Week på Competitor.com. Här i Sverige får vi vänta på Lone Peak 2.0 fram till våren, så vill du ha en Lone Peak att springa i under hösten och vintern så är det 1.5 som gäller.

Altra Lone Peak 1.5 finns bland annat att köpa i min butik på SevenSports.se. Du som läser den här bloggen får fraktfritt om du använder koden ”Joggingskor”.

Det här inlägget är skrivet i samarbete med min butik SevenSports.se.

Mer info

Mer information om Altra Lone Peak 1.5 finns på altrazerodrop.com.

Följ Joggingskor.nu på Facebook, Instagram och Twitter för att hålla koll på guider och tester på löparskor och andra löparprylar.

Test: Adidas Sverigelinne

När man springer lopp utomlands är det både kul att springa i Sverigekläder. Dels för att vara stolt över sitt hemland och dels för att få extra stöd från utlandssvenskar längs banan.

Självklart funkar det hyfsat att springa i en fotbollströja eller liknande men extra cool är det om man kan kan springa i ett landslagskläder som är officiellt godkänt av svenska friidrottsförbundets veteranavdelning. Mer info om landslagskläder finns på Veteranernas hemsida och kläderna kan köpas på Betex Sport.

Inför New York City Marathon har jag beställt ett linne som jag nu har gjort ett par långpass i.

Linnet är ett Adidas Clima Cool med SWE tryck på vänster bröst och SVERIGE på ryggen. Jag är normalt en Small men när jag beställde var den storleken slut men enligt Anders på Betex så var linnena stora i storlekarna så ett X-small borde funka på mig. Det stämde väldigt bra och linnet passar perfekt.

Jag har nu sprungit två långpass på drygt två mil i linnet och har insett att plåster på bröstvårtorna är ett måste vid användning av det här linnet. Det är lite strävt i tyget och kan alltså orsaka lite skav på känsliga ställen. I övrigt är det lätt och luftigt så trots problemen med skav så kommer det att vara givet på mig den första söndagen i november. Eventuellt kompletterar jag med ett linne under.

Sverigelinne Sverigelinne

Lopprapport Helsingborg Marathon

IMG_3067.JPG
Inför loppet hade jag planerat att ligga på 4:37 så länge som möjligt för att göra ett försök på sub 3:15. Eftersom banprofilen hade ett par grymma backar, såväl uppför som nerför, sista 7 km så var jag väl medveten om att risken var stor för att krokna. Men lika bra att gå ut optimistiskt. Det blev nog nästan lite väl bra eftersom första 7 km, från centrala Helsingborg ner till Råå var helt platta och en tendens till medvind. Fram till halvmaran höll jag under 4:30.

Arrangörerna hade verkligen gått inför att visa upp hela Helsingborg och man sprang bland annat förbi Råå, Fredriksdal, Helsingborg Arena, Olympia, Ramlösa Brunnspark och Sofiero.
Loppets höjdpunkter var enligt mig när man sprang in i Helsingborg Arena som var nedsläckt med spotlights och fullt tryck på läktarna och när man sprang genom mysiga Ramlösa Brunnspark.

Backarna efter Sofiero, först ner till havsnivå och sen upp för Serpentinsvängen tog helt klart ut sin rätt på benen som hade avverkat 35 km. Underlaget längs vattnet dessutom mjukt och lite svårsprunget. Det tyngsta partiet var däremot efter backarna då det var lite smått motlut upp en bit förbi Sofiero innan det åter vände ned mot sundet och målgången på den fina strandpromenaden.
Här tappade jag sub 3:15 men Jag lyckades få en ett hyfsat flyt nerför och något som liknade en spurt.

Officiell sluttid blev 3:15:44 vilket innebär en putsning av mitt pers med nästan 5 min :-)
IMG_3061.JPG
I det stora hela var loppet välarrangerat med en fin inramning och chansen är stor att jag återkommer nästa år.

IMG_3066.PNG

The Limited Edition Kona Kinvara 5

Saucony Kona Kinvara 5

Saucony Kona Kinvara 5. Foto: Konabeachandsport.com

Saucony fortsätter att göra specialversioner av Kinvara 5 till olika storlopp. Inför Ironman World Championship på Kona, Hawaii den 11:e oktober släpper man The Limited Edition Kona Kinvara 5. Det här är en av de svårare varianterna att lägga beslag på. Det krävs nämligen att du är kvalificerad för loppet och du får endast köpa ett par per person. Mer information om hur du gör för att köpa skorna finns på Kona Beach and Sport.

Vi andra som inte kvalat in till Ironman får hålla tillgodo med den vanliga varianten av Kinvara 5.

Saucony Kona Kinvara 5

Saucony Kona Kinvara 5. Foto: Konabeachandsport.com

Saucony Kona Kinvara 5

Saucony Kona Kinvara 5. Foto: Konabeachandsport.com

Saucony Kona Kinvara 5

Saucony Kona Kinvara 5. Foto: Konabeachandsport.com

Saucony Kona Kinvara 5

Saucony Kona Kinvara 5. Foto: Konabeachandsport.com

Apple Watch – Håller den som löparklocka?

Apple Watch

Foto: apple.com

Igår var den STORA snackisen i sociala medier Apples nya klocka Apple Watch. En klocka som kort sagt ska försöka få dig att kolla på armen istället för på telefonen.
Fullmatad med funktioner – en del som verkar riktigt bra och en del som är mest gimmickar.

Den stora frågan för oss löpare var om sportversionen av klockan håller som löparklocka?

Jag har en gammal Garmin Forerunner 305 som jag använder på de flesta passen, förutom de där jag medvetet ska ta det lugnt och inte vill låta mig frestas att öka tempot när jag ser kilometertiden framför mig hela tiden. Endast i undantagsfall använder jag min iPhone för att mäta rundor och pass med Svettigappen, RunKeeper eller iSmoothRun. Jag är alltså en löparklockslöpare. Vid ett par tillfällen under de senaste åren har min Garmin varit stendöd, inte ofta men jag har ändå börjat förbereda mig mentalt på att jag kommer att behöva byta ut den inom en inte allt för lång framtid.

När nu Apple Watch presenterades så var jag särskilt intresserad av funktionaliteten inom träning för att se om den är ett alternativ till en ny Garmin eller Suunto?

Apple Watch levereras med en Aktivitetsapp som mäter hur aktiv du är i din vardag och en Träningsapp som använder den inbyggda pulsmätaren och dessutom visar tid, distans, kalorier och fart. Den hjälper dig att sätta upp mål, ger dig påminnelser och beröm.

Den största fördelen är den inbyggda pulsmätaren. Inga fler band runt bröstet alltså.
Den största nackdelen är att den inte har en inbyggd GPS. Apple Watch använder sig av GPS:en i iPhone och hämtar upp data från telefonen och visar på skärmen på armen. Du måste alltså ha med dig din iPhone för att det ska fungera. Som jag ser det så innebär det att vi som helst springer utan telefon kommer att fortsätta använda en klocka från t.ex. Garmin eller Suunto ett tag till. Åtminstone till Apple Watch 2.0 som kanske kommer att ha en inbyggd GPS.

https://www.youtube.com/watch?v=CPpMeRCG1WQ

 

Mer info: apple.com

Hur anmäler man sig till Boston Marathon?

Boston Marathon är ett av de svåraste loppen att få en startplats till. Först och främst för att man måste springa på en riktigt bra kvaltid, du kan läsa mer om kvaltider till Boston Marathon här. Men inte nog med att du måste klara kvaltiden för att få chans att anmäla sig måste man ofta ha sprungit ännu snabbare än sin kvaltid. Ju snabbare du har sprungit ju tidigare får du chans att anmäla dig

Inför 2015 ser anmälningsproceduren i korta drag ut så här:

  • Måndag 8:e september – kan du som sprungit din kvaltid (BQ) minus 20 minuter anmäla dig
  • Onsdag 10:e september – BQ – 10 minuter (om plats finns)
  • Fredag 12:e september – BQ – 5 minuter (om plats finns)
  • Lördag 13: september stänger första rundan av anmälningsperioden
  • Måndag 15:e september öppnar anmälan (om plats finns) för alla som klarat sin kvaltid
  • Onsdag 17:e september stänger anmälan

Under de olika anmälningsperioderna är det inte ”först till kvarn”-principen som gäller utan man går på snabbast kvaltid först.

Om det fortfarande skulle finnas platser kvar i någon åldersgrupp efter den 17:e september så kommer anmälan att öppna igen den 22:a september och då är det först till kvarn som gäller för de som har klarat kvaltiden.

För 2014 stängdes anmälan vid 98 sekunder under utsatt kvaltid.

Du måste ha sprungit din kvaltid på ett ”certifierat” lopp den 14:e september eller senare. Vilka lopp som är certifierade har jag inte lyckats läsa mig till men BAA säger att man ska kontakta varje tävlingsarrangör för att vara säker.

2015-års Boston Marathon tar emot 30 000 löpare och anmälan görs via Boston Marathons hemsida.

Det här är en sammanfattning av anmälningsproceduren mer detaljer förklaras i videon nedan:

Har du sprungit Boston Marathon? Hur anmälde du dig till loppet? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedan.

Följ Joggingskor.nu på Facebook, Instagram och Twitter för att hålla koll på guider och tester på löparskor och andra löparprylar.

BQ – Boston Qualifier – Vad är det?

BQ eller Boston Qulifiyng time är en term som dyker upp lite här och var om man, som jag håller på med marathonträning eller funderar på att springa ett marathonlopp.

Men vad är det egentligen? Varför är det en så stor grej?

Boston Marathon är världens äldsta, fortfarande aktiva marathonlopp. Den första upplagan sprangs den 19:e april 1897. Du kan läsa mer om Boston Marathons historia här. Förutom att ha så lång tradition så är det det enda av de stora loppen som du som motionär måste kvala in till. Till alla andra lopp som t.ex. New York City Marathon och London Marathon finns en chans att få delta genom att delta i ett lotteri eller liknande. Inte Boston Marathon – där är det kvaltider som gäller.

Inför varje år sätter BAA, organisationen bakom Boston Marathon upp olika tidsgränser baserat på ålder och kön. Inför 2015 är det följande tider som gäller:

ÅldersgruppHerrDam
18-343 tim 5 min3 tim 35 min
35-393 tim 10 min3 tim 40 min
40-443 tim 15 min3 tim 45 min
45-493 tim 25 min3 tim 55 min
50-543 tim 30 min4 tim 0 min
55-593 tim 40 min4 tim 10 min
60-643 tim 55 min4 tim 25 min
65-694 tim 10 min4 tim 40 min
70-744 tim 25 min4 tim 55 min
75-794 tim 40 min5 tim 10 min
80+4 tim 55 min5 tim 25 min

För att få anmäla sig till Boston Marathon så måste man alltså klara denna kvaltid och även om man inte har tänkt springa loppet så är en BQ ett bra mål för en löpare som är hyfsat seriös med sin träning.

[highlight] Att kunna säga att man har klarat BQ är alltså en form av bevis bland oss nördar på att man är en bra marathonlöpare. [/highlight]

Man skulle kunna jämföra det med att man klarar medaljtid i Vasaloppet.

Jag har ännu inte klarat mitt BQ utan behöver putsa knappt 6 minuter på mitt pers. Hur är det med dig som läser? Har du klarat ditt BQ eller kommer du ens att försöka? Lämna gärna en kommentar nedan.

Följ Joggingskor.nu på Facebook, Instagram och Twitter för att hålla koll på guider och tester på löparskor och andra löparprylar.

Test: Craft ER Light Jacket – del 1

Craft-ER-Light-jacket-6

Craft ER LIght Jacket

Hösten är här och äntligen kan man plocka fram löparjackorna! Förutom löparskor så misstänker jag att jag har en liten fetisch på löparjackor. Så när det nu har varit lite kyligare ett par dagar under veckan och jag blev mer eller mindre dränkt under mitt förra långpass plackade jag fram min splitternya Craft Elite Run (ER) LIght Jacket som legat i garederoben sedan en shoppingrunda i början av sommaren.

Att det stod 13° på termometern när det var dags att ge sig ut ignorerade jag – [quote]Det är ju ändå ganska mörka moln ute[/quote].

Jackan är vindtät och vattenavstötande på framsidan, axlar och armar. Läs mer om specifikationerna på craft.se. Ventilationen sitter enbart på baksidan och det blev jag varse ganska fort och efter bara ett par kilometer åkte den av.

Craft ER Light Jacket är gjord för kallare och blötare väder. Så i den här testen får jag nöja mig med att lägga upp lite bilder, hänga tillbaks jackan och be att få återkomma med del 2 av testen efter ett par grispass i november/december.

Jag vet att dom kommer.

Riktpris på Craft ER Light Jacket är ca 1000 kr men du kan hitta den på rea hos bland annat Sportamore för 5-600 kr.

Craft-ER-Light-jacket-2

Långa ärmar med tumgrepp

Craft-ER-Light-jacket-8

Skräddade detaljer

Craft-ER-Light-jacket-4

Ventilationen sitter under axelpartiet

Craft-ER-Light-jacket-1

Craft ER Light Jacket

[box type=”note”]Jackan som jag har testat är ett privat inköp och recensionen är alltså helt oberoende från återförsäljare eller tillverkare.[/box]

Följ Joggingskor.nu på Facebook, Instagram och Twitter för att hålla koll på guider och tester på löparskor och andra löparprylar.

 

 

© 2024 Joggingskor.nu

Tema av Anders NorenUpp ↑