Löparskor | Löpcoaching | Löparglädje

Månad: augusti 2015

PowerBar energipaket för Berlin Marathon

PowerBar Energipaket för Berlin Marathon

PowerBar Energipaket för Berlin Marathon

I min butik, SevenSports.se, har vi nyligen börjat samarbeta med PowerBar för att kunna erbjuda energiprodukter till våra kunder. PowerBar är ju en av de största aktörerna inom energi för uthållighetsidrotter och är officiell energileverantör till flera stora lopp. Bland annat Tour de France och Berlin Marathon.

Jag har tidigare sålt energipaket för New York City Marathon och nu har jag satt ihop två stycken paket särskilt med tanke på dig som ska springa Berlin Marathon:

PowerBar Berlin Marathon träningspaket

sommar-2015-2-8

Det här är paketet för dig som verkligen vill använda och vänja dig vid PowerBars energiprodukter under flera långa träningspass.

Paketet innehåller

  • 1 st behållare PowerBar ISOACTIVE sportdryck med apelsinsmak, den som serveras under loppet. 600 gram sportdryckspulver ger 9 liter färdigblandad sportdryck
  • 10 st PowerBar PowerGel Original. En blandning av de smaker som serveras under loppet.

Paketet kostar 349 kr och finns att köpa här.

PowerBar Berlin Marathon testpaket

sommar-2015-2-7

Det här paketet är för dig som bara vill testa PowerBars energiprodukter under ett långpass.

Paketet innehåller

  • 1 st portionsförpackning PowerBar ISOACTIVE sportdryck med smak Red Fruit Punch. Under loppet serveras apelsinsmak men den finns inte att få i mindre föråackningar än 600 g. 33 gram sportdryckspulver ger 0,5 liter färdigblandad sportdryck
  • 2 st PowerBar PowerGel Original. En blandning av de smaker som serveras under loppet.

Paketet kostar 59 kr och finns att köpa här.

Givetvis kan man köpa dessa paket även om man inte ska springa Berlin Marathon i år.

 

 

Test Salming Distance

Snabba skor med bra löpkänsla

Salming Distance

Salming Distance

Salming Running är ett av de löparskomärken jag varit mest nyfiken på under det senaste året.

Såklart på grund av att det är ett svenskt märke men även för att skorna påminner en hel del om Adidas löparskor som är de skor jag sprungit mest i de senaste åren.

Min vän Stefan på The Running Swede som är ambassadör för Salming North America har också varit på mig att jag måste testa.

Jag var länge lite tveksam eftersom jag provat att stoppa ned foten i ett par i en butik under förra året och upplevde dom som lite smala. Men efter att ha provat ordentligt i Salmings monter på Göteborgsvarvsmässan märkte jag att det inte var några problem.

Så i början av sommaren tog jag kontakt med Salming för att starta ett samarbete om att dels testa ett par skor och om jag skulle gilla dom även börja sälja dom i min butik. För att göra en test så valde jag modellen Distance, den sko i Salmings kollektion som är mest dämpad och mest lämpad för längre löppass.

[quote]Skorna som jag har testat här har jag fått utan kostnad från Salming. Dessutom säljer jag löparskor från Salming i min butik. Jag har försökt vara objektiv i mitt omdöme om skorna och inte låta detta påverka mig.[/quote]

Jag har nu sprungit drygt 12 mil i skorna och det är dags att sammanfatta intrycken.

Fakta – Salming Distance

Vikt: 240 g (US 9)

Häl-till-tå drop: 5 mm.

Användning: För löpning på väg (asfalt och grus). Från 5 km upp till marathon (?). Jag har även sprungit med skorna på det lokala elljusspåret och visst funkar dom men det är på vägen dom hör hemma.

Löpkänsla

Löpkänslan – Salming Distance är en sko med riktigt fin löpkänsla. Löpningen flyter på fint och skorna ger mig rätt mängd dämpning utan att vara i vägen. Ett drop på 5 mm kan i vissa modeller vara lite för lite för min del men inte i Salming Distance. Sulans tjocklek och skons utformning främjar ett bra och effektivt löpsteg och de pass på 10-20 km som jag har sprungit i skon har alla blivit relativt snabba även om dom var tänkta som lugna distanspass.

Yttersula

Yttersulan har bra mängd med gummi. Nu har jag bara sprungit drygt 10 mil i skorna och kan egentligen inte uttala mig om slitstyrkan i yttersulan men Salming har inte lagt på onödigt mycket gummi. Skorna är flexibla samtidigt som det känns som de ska hålla ett bra tag.

Salming Distance D1

Salming Distance D1

Ovandel

Ovandelen är sammansatt av tre lager: ett innerlager med mjuk mesh som ger komfort, sedan ett lager som håller ihop skon och ger den struktur. Ytterst sitter ett tunt lager som ska ge skon bättre hållbarhet och slitstyrka. Det gör det säkert men samtidigt så gör det att skon kan bli lite väl tät. Jag har bara sprungit i skorna under sommaren och så här års kanske den nya, luftigare modellen – Distance A3, som inte har det yttersta lagret, hade passat bättre. Under vår och höst gör sig nog denna tre-lagersmodell bra.

Salming Distance

Salming Distance

Passform

Den farhåga jag hade innan jag testat skorna om att de skulle vara för trånga var helt obefogad. Det är gott om plats i skorna för tårna. Däremot tycker jag nästan att skorna är onödigt rymliga över själva foten. Dom omsluter inte foten så där skönt tight som en del lite mer performanceorienterade modeller gör. Nu är ju Distance tänkt som en mängdträningssko så det är väl egentligen OK men ändå.

Det leder mig in på den del av skon som jag inte riktigt gillar – skosnörena. Dom är helt stumma och har en lite konstig, gråaktig gul färg. Här finns det utrymme för förbättringar hos Salming. I och med att skon är så rymlig över foten behöver jag dra åt snörena ordentligt och eftersom dom är stumma så kan det bli ett litet tryck på ovansidan foten som stör mig lite.

Storleksmässigt har jag använt min standardstorlek (42 – 26,5 cm)

Salming Distance

Salming Distance

Sammanfattning

Salming Distance är en av mina nya favoriter. Dom kommer definitivt att ingå i min skorotation under lång tid framöver. Skorna påminner en hel del om Adidas-modellerna Adios och Boston. Uppbyggnaden och designen påminner om Adios 2 men samtidigt så är dom lite mer ombonade som i Boston.

Löpkänslan i skorna gör att dom kommer att vara med på många träningspass under hösten. Salming Distance skulle även kunna vara ett alternativ inför Chicago Marathon men jag är lite osäker på att mina vader klarar 42 km i 5 mm drop.

I och med att jag gillar skorna har jag nu börjat sälja Salming i min butik, SevenSports.se och det innebär också att jag kommer att få bra möjlighet att testa och titta närmare på fler modeller ur Salmings utbud.

Som alltid får läsare av den här bloggen 100 kr i rabatt vid köp över 1000 kr på SevenSports.se. Använd rabattkoden joggingskor-100

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Test: Craft Cool Singlet

Helsingborg-marathon-2014-foto-Lisa-Wikstrand-HBGM

Helsingborg Marathon 2014 – Foto: Lisa Wikstrand / HBGM

Skönaste sommarlinnet

Jag har testat Craft Cool Singlet.

Det linne jag har testat, eller rättare sagt de linnen – när det här skrivs har jag köpt två, är från Crafts Vår/sommarkollektion från förra året (2014) är ett av de lättaste och absolut skönaste löparlinnen jag har använt.

Många linnen och t-shirts som ska vara luftiga är ofta lite våfflade eller perforerade. Det är inte detta utan det är lent som en barnrumpa. Jag köpte mitt linne förra sommaren och använde det på Helsingborg Marathon, se bilden ovan. Eftersom marathon, enligt mig ska springas i linne och split shorts hade jag det underst av tre linnen även på New York City Marathon i höstas. Övriga linnen som användes under det loppet var Ashmei Race Vest (det kommer snart en test på det också) och Adidas sverigelinne.

New York City Marathon 2014

New York City Marathon 2014

Som jag skrev i början så har jag under denna sommaren hittat ytterligare ett linne från den här kollektionen. Dessa båda har varit flitigt använda under sommaren, nu när värmen har kommit. Troligtvis kommer det även att sitta under Sverigelinnet under Chicago Marathon i höst.

Inför 2015 har Craft (återigen) gjort om sin löparkollektion och jag ska i ärlighetens namn inte full koll på den men som jag fattar det är det Devotion Singlet som är årets motsvarighet.

[quote]Linnet som jag har testat är ett privat inköp och recensionen är alltså helt oberoende från återförsäljare eller tillverkare.[/quote]

Läs fler tester på löparkläder, skor och prylar här.

Följ Joggingskor.nu på Facebook, Instagram och Twitter för att hålla koll på guider och tester på löparskor och andra löparprylar.

Slutspurt avgjorde 57 km-klassen i årets Sweden Sky Race 24

Sweden Sky Race 24 2015 1

Det blev en rafflande slutspurt mellan tre lag under de sista kilometrarna ner mot målgången i Björkliden i 57 km-klassen av Sweden Sky Race 24. Till sist blev det bröderna Joel och David Backa som hade mest krafter kvar och sprang i mål först efter drygt 8 timmar på fjället. Christoffer Eriksson och Tony Norendahl, under lagnamnet Sons of Abisko, sprang in som vinnare på dubbla distansen efter nästa 20 timmars fjällöpning.

Björkliden den 10 augusti 2015 – Årets upplaga av trailloppet Sweden Sky Race 24, gick i helgen av stapeln i det fantastiska fjällandskapet runt omkring Björkliden. Nytt för i år var att loppet avgjordes som duotävling. Distanserna var desamma; antingen 57 km eller 114 km med 3000 respektive 6000 höjdmeter.

– Det är en fantastisk bana. Loppet passerar legendariska platser som Låktatjåkko fjällstation, Trollsjön, Måndalen, Kärkevagge och Kårsavagge. Men givetvis är det med 3000 respektive 6000 höjdmeter också mycket tufft och i år var bitvis inte väderförhållandena riktigt lika gynnsamma som förra året vilket gjorde det ännu lite tuffare, säger Erik Ahlström, tävlingsansvarig Sweden Sky Race 24.
Sweden Sky Race 24 2015 3
Mest spännande blev det i herr 57 km-klassen där de tre första lagen sprang in inom 1,5 minut efter drygt 8 timmar ute på fjället. Till sist blev det bröderna Joel och David Backa som var först över mållinjen som mycket glada vinnare.

Herr 114 km
1. Christoffer Eriksson och Tony Norendahl, lag Sons of Abisko, 19 tim 56 min

Herr 57 km
1. Joel Backa och David Backa, 8 tim 15 min

Dam 57 km
1. Elin Trolltoft och Else Hellebö Johansson, 11 tim 13 min

Mix 57 km
1. Collette Coumans och Håkan Eriksson, 8 tim 56 min

Fullständiga resultatlistor finns på www.swedenskyrace24.se

Sweden Sky Race 24 2015 2

Den här nyheten är baserad på Sweden Sky Race 24s pressmeddelande.

Altra The One 2.5

Altra The One 2.5 - Herr - Midnight Blue (A1523-3)

Altra The One 2.5 – Herr – Midnight Blue (A1523-3)

Altra The One kan närmast beskrivas som Altras svar på Nike Free. En lätt, mjuk och skön sko med bra flexibilitet.

Med 2.5 ersätter man modellen med det något besvärliga namnet The One² (uttalas ”the one squared”). Altras namnsättning/numrering av skorna innebär helnummer när det är en uppdatering av hela skon eller sulan. En halvnummersuppdatering innebär enbart en förändring av ovandelen. I The One 2.5s fall är följande nytt jämfört med The One²:

  • Förbättrad passform
  • Ny design på ovandelen
  • Nya färger

Jag har inte haft chans att prova 2.5 ännu men förhoppningsvis innebär den förbättrade passformen att man har kommit till rätt med att tåboxen, visserligen är bred som på alla Altraskor men märkbart låg så att man måste gå upp minst en hel storlek för att inte ovandelen av stortån ska slå i ”taket”.

Altra The One 2.5 - Dam - Sprite (A2523-1)

Altra The One 2.5 – Dam – Sprite (A2523-1)

Fakta – Altra The One 2.5

  • Häl-till-tå drop: 0 mm
  • Sultjocklek: 23 mm – 23 mm
  • Vikt: Dam: 147 gram (US 8 /39) – Herr: 178 gram (US 9 /43)

Så här säger Altra själva om The One 2.5:

[quote]The new One 2.5 is built for speed, without sacrificing the comfort needed to maintain it through the finish line. A FootShape™ toe box lets your toes relax and move freely for incredible comfort, extra stability and a more powerful toe-off. Innerflex™ technology adapts to the flexion of your foot with omnidirectional flex grooves in the midsole. Responsive A-Bound™ cushioning protects the feet at impact and rebounds to add a spring to each step. The weight-balanced, Zero Drop™ platform helps you maintain low-impact form, even when fatigue sets in at the end of a hard race or workout. Go fast, go hard and stay comfortable from step one to the finish line with the new One 2.5.[/quote]

Priser

Här hittar du bästa pris på Altra The One² och The One 2.5. Saknar du någon butik i listan? Kontakta Joggingskor.nu här.

Borrelia

Penicillin

Penicillin

Jag har fått Borrelia :-(

Det började i onsdags efter mitt löppass då jag kände att det sved och kliade i ena knävecket. Jag tolkade det först som värmeexem eller möjligtvis ett bett från en Broms eller liknande. Efter att det stört min skönhetssömn i två nätter och det var stort som min handflata började jag bli lite bekymrad och min kära fru hjälpte mig att googla diverse hudåkommor. Vi sa båda två att fästingbett är det inte eftersom det inte är några ringar…

Jag lade upp en bild på Lonesome Runners och dommen kom ganska snart – Det ÄR troligtvis Borrelia och du ska kolla upp det NU!

Eftersom det nu hunnit bli helg så ringde jag sjukvårdsupplysningen på 1177 och efter en viss kötid fick jag även där rekommendationen att söka vård. Dom hjälpte mig även att boka tid på närmaste jourcentral. Ett par timmar senare hade jag träffat en läkare och hon bedömde det som 90% sannolikt att det är Borrelia och jag fick en 10-dagars Penicillinkur.

Jag har haft väldigt lite kontakt med sjukvården för egen del hittills i livet och hade befarat att behöva sitta hela helgen i ett väntrum fullt av sjuka och smittande människor men det gick hur smidigt som helst och jag vill ge mycket beröm åt den svenska sjukvården.

Inga restriktioner vad gäller träningen men jag tar det nog lite lugnare med de riktigt hårda passen tills kuren är över.

Dessutom så undviker jag att springa genom midjehögt gräs så länge temperaturen kräver shortslöpning.

Borrelia

Borrelia

Löpardilemma – alla dessa lopp

Den här helgen

Både Läckö och Horla är fina arrangemang som jag genomfört tidigare och nämner man AXA Fjällmarathon för någon som har deltagit i något av loppen får dom något drömskt i blicken…

Den här helgen är väl kanske lite ”värre” än vanligt men i princip varje helg finns det flera fina lopp som man skulle vilja springa. Men det finns en gräns för hur många anmälningsavgifter man kan betala, hur många tapers man kan lägga in och samtidigt behålla formen och hur många helger som jag kan begära att familjen ska anpassa sig efter min löpning.

Den här höstsäsongen har jag beslutat mig för att begränsa till två lopp:

Vi får se om det går att hålla.

Så istället för tävling blev det en familjeutflykt till Göteborg och en tur på Paddan :-)

Padddan

Padddan

 

© 2024 Joggingskor.nu

Tema av Anders NorenUpp ↑