Under det senaste året har jag försökt springa nya spår och vandringsleder runt omkring där jag bor. Det finns massor av fina löparupplevelser att upptäcka runt knuten.

En vandringsled som jag har på min lista länge är Holleden. Den ligger egentligen väldigt nära men ändå lite för långt bort för att springa dit, ett varv runt leden och sedan hem igen. Idag anordnade Cykla & Vandra i Sjuhärad en Cykel- och Vandringsfestival där utvalda vandringsleder i området deltar. Däribland Holleden. Ett perfekt tillfälle för mig att prova på leden.

holleden- - 9

Holleden är ansluten till Cykla & Vandra i Sjuhärad vilket innebär att den håller en viss kvalitetsnivå. Bland annat så är leden väl utmärkt och den skall vara trygg att vandra på. Båda dessa krav uppfyller Holleden. Det är tätt mellan ledmarkeringarna (orange) och med jämna mellanrum passerar leden en uppsatt karta med en positionsangivelse som är framtagen i samarbete med den lokala räddningstjänsten. Leden sköts av en Vandringsledsföreningen i Hol, en lokal förening som finansierar sin verksamhet via kommunala bidrag och lokala företag som sponsorer. Jag uppskattar verkligen allt jobb dom lägger ned på att hålla leden öppen och i bra skick.

Leden startar vid Hols Kyrka som ligger längs E20 mellan Alingsås och Vårgårda och första delen går förbi ett gammalt stort gravfält med gravhögar och andra fornlämningar. Därefter går den mestadels på fina stigar och en del skogsväg. Den stora nackdelen för leden är att den passerar E20 på två ställen.

Sträckningen blir efter ett tag väldigt kuperad och på ett ställe delar sig leden mellan en lätt och en svår (brant) del. Den branta delen är på ett ställe så brant att man satt ut rep att hålla sig i.

Fakta Holleden

Underlaget är skiftande och är till stor del stig men även en hel del grusväg, sandväg och klipphällar. Bitvis var det blött med härlig gegga men det gick alltid att gå runt blötområdena om du vill hålla fötterna torra. Merinostrumpor rekommenderas.

På fötterna hade jag La Sportiva Akasha. Skorna ger ett bra skydd mot underlaget och fungerar bra att springa i både på teknisk stig och på grusvägspartierna. Dock är dom lite halkiga på våta rötter.

La Sportiva Akasha

La Sportiva Akasha

Jag kommer garanterat att springa den här leden många fler gånger. Den ligger bra till för att ta ett stopp på vägen hem från jobbet.

Följ Joggingskor.nu på Facebook, YouTubeTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Nedan följer en del bilder från leden:

holleden- - 1

Solrosor

holleden- - 3

holleden- - 10

Välj skor som har grepp på berghäll

holleden- - 11

Stiglöpning Deluxe

holleden- - 12

holleden- - 13

holleden- - 14

holleden- - 15

Klättring

holleden- - 16

Löparglädje

holleden- - 18

Note to self: Ta med torra skor nästa gång