Adidas Energy Boost

Adidas Energy Boost

Jag har testat Adidas Energy Boost. Energy Boost var en av de första modellerna som kom från Adidas när de lanserade sitt nya Boost-material i mellansulan under våren 2013. Jag har testat första versionen av Energy Boost. Sedan jag köpte dessa har det kommit Energy Boost 2. Skillnaderna mellan första och andra versionen är dock relativt små, så jag utgår från att det jag skriver här gäller även för Energy Boost 2.

Boost-mellansula

För er som inte har full koll på Boost så är det ett material som Adidas har tagit fram och använder alltmer i mellansulan på sina löparskor. Det vill säga materialet som står för själva dämpningen i skon. Jag har läst någonstans, jag minns inte var, att Adidas kommer att ha Boost i de flesta av sina modeller av löparskor och sneakers inom ett par år.

Boostmaterialet ger en bättre energiåtergivning till löparen än det EVA-material som klassiskt har använts som dämpning. Det ska även ha bättre hållbarhet och ge bra dämpning även vid lägre temperaturer. Videon nedan illustrerar skillnaden:

Adidas Energy Boost är en av de skor med mest Boost i mellansulan. Hälhöjden är ca 25 mm (inkl ytter- och innersula). Höjden i framfoten är ca 16 mm, vilket alltså ger ett häl-till-tå drop på 9 mm.

Det är inte så stor skillnad i höjd mot Adios Boost, läs min test av den skon här, som har en hälhöjd på 23 mm men känslan i skon är en helt annan vad gäller dämpning. Energy Boost har en mycket mer tydlig ”studs”, de första löpturerna kan nästan vara lite obehagliga innan man vant sig.

Jag tycker att det här gör skon bra för distanspass och lugn löpning där man vill ha en bra dämpning.

Yttersula

Yttersulan är gjord i Adiwear som är Adidas slitstarka gummiblandning. Jag har sprungit drygt 50 mil i mina Energy Boost och man kan börja se ett slitage under framförallt framfoten.

Adidas Energy Boost yttersula med visst slitage

Adidas Energy Boost yttersula med visst slitage

Mellan häl och framfot sitter ett s.k. Torsionenhet som ger skon flexibilitet mellan hälen och framfoten.

Ovandel

Ovandelen består till stor del av Adidas TechFit. Det innebär att hela ovandelen över framfoten är gjord i ett enda stycke av stretchmaterial som ges extra stadga av partier elastiska band. Det ger en ovandel som verkligen formar sig efter din fot, som en socka. Jag tycker det är en väldigt skön ovandel och jag har inte haft några som helst problem med att skon klämmer eller liknande. Alla löpare är dock inte helt eniga då vissa omdömen jag har läst tycker att ovandelen är för mjuk och sladdrig. Det är alltså en individuell smaksak och något du behöver tänka på om du funderar på att köpa skon.

Nackdelen är att stretchmaterialet är lite väl tät och kan bli varm. Men med en tunn och bra socka så har det fungerat bra för mig även under varma dagar. Med en tjockare socka har fötterna varit sjöblöta efter vissa pass.

Adidas har tagit till sig av kritiken: Energy Boost och Energy Boost 2 har båda samma TechFit men nu har man även lanserat Energy Boost 2 ESM som har en mer luftad meshovandel.

Fakta

[unordered_list style=”tick”]

  • Vikt: ca 284 gram (Herr US 9)
  • Häl-till-tå drop: 9 mm (25 mm – 16 mm)
  • Riktpris: 1500 kr

[/unordered_list]

Adidas Energy Boost 2 - priser

Hitta bästa pris på Adidas Energy Boost 2.
Saknar du någon i listan eller är något fel? Kontakta mig här.
ButikPrisFraktInfoLeveranstidDirektlänk
Wiggle1105:-0:-UK7 dagarWiggle
Activ Instinct1116:-110:-UK7 dagarActiv Instinct
Zalando1495:-0:-danmarks-flagga3-6 dagarZalando
Stadium1499:-0:-sverige1-4 dagarStadium
Adidas1500:-0:-sverigeca 7 dagarAdidas
Adidas Energy Boost

Adidas Energy Boost

Sammanfattning

Jag har sprungit drygt 50 mil i mina Adidas Energy Boost och jag kommer att springa i dom ett bra tag till. Jag rekommenderar dom till dig som gärna springer i Adidas Adios eller liknande och vill ha ett väldämpat komplement för distans och långpass. Energy Boost passar även bra till dig som föredrar en sko med lite högre drop (9 mm) men ändå vill gå lite åt maximalism hållet.

 

[box type=”note”]De skor jag har testat är ett privat inköp och recensionen är alltså helt oberoende från återförsäljare eller tillverkare.[/box]

Liknande modeller

Skecher GOrun Ride 3

Länkar

Följ Joggingskor.nu på Facebook, Instagram eller Twitter för att få guider och tester på löparskor.