Löparskor | Löpcoaching | Löparglädje

Månad: januari 2013 (Sida 1 av 2)

Boktips – Mandomsprovet av Jonas Cramby

9153436768

Jag har läst Mandomsprovet av Jonas Cramby. En självbiografisk berättelse om hur författaren, som helst lever ett bohemliknande liv på Stockholms uteställen, vid 36-års ålder så sakta börjar inse att det kanske är dags att försöka anpassa sig till vuxenlivet och att för att komma dit så börjar han utforska olika cermonier och initieringsriter som symboliserar inträdet i vuxenlivet:

”Men att genomföra en ishavsexpedition var ju bara direkt korkat. Så istället skulle jag genomföra en modern version av dessa gamla mandomsprov.

Jag skulle göra som de där patetiska männen på tv och springa ett marathon – även om jag naturligtvis skulle göra det ironiskt.”

Han gör slag i saken och anmäler sig till Las Vegas Marathon och vi som läser får följa hans väg från soffpotatis, via målande beskrivningar av känslan att visa sig i löpartajts för första gången till genomförda långpass och slutligen loppet.

”Mina ben kändes som två blöta stubbar och det dröjde alldeles för länge innan jag passerade under banderollen med båda armarna i luften.

….

– Du klarade det, dude, sa tigern tyst och klappade mig med den stora, mjuka tassen.

– Du har kommit halvvägs.”

Efter att ha genomfört loppet så inser han att ett marathon inte är nog utan anmäler sig till Marathon des Sables, hur det går med träningen inför loppet och jakten på sponsring får ni läsa om i boken.

Cramby går sedan vidare från ultralöpning till att med skräckblandad förtjusning hitta sin, som han själv skriver, verkliga talang MMA.

”Jag blev till och med snart så träningsladdad att jag gick ut och sprang backar. Backlöpning är lite joggingens onda tvillingbror.”

Som kronan på verket i jakten på sin vuxna manlighet planerar han, trots bättre vetande det ultimata mandomsprovet och en barndomsdröm – en polarexpedition.

Författaren är en van bloggare och krönikör som skriver rappt och drivet på ett underhållande och lättläst sätt.

Jag kan helt klart rekommendera boken, antingen till dig själv eller till någon du känner som är mitt i livet med träning, jobb, barn och drömmar att uppfylla.

Boken finns att köpa på de stora bokhandlarna Adlibris, Bokus, Cdon och Ginza eller att låna på ditt lokala bibliotek.

 

 

Länkar i inlägget:

Jonas Cramby

Las Vegas Marathon

Marathon des Sables

Ginza

Café

Adlibris

Bokus

Cdon

 

Veckans (icke) träning

Det här har varit en riktig skitvecka träningsmässigt. Började veckan med en vilodag på måndagen – ”för jag skulle ju kunna köra hårt hela veckan”. Redan på tisdagen började jag känna en förkylning vara på gång men jag kunde i alla fall genomföra en lugn mil hem från barnens fritids men sedan bröt förkylningen ut på allvar, jag var till och med tvungen att sluta tidigare från jobbet på fredagen.

På lördagen var jag åtminstone så pass att jag kunde köra tre och en halv timma skogshuggning, där kan man köra lite mer lågintensivt om man vill. Idag blev det 2 x 2 km promenad med familjen.

Nu får det vara nog med denna svackan och imorgon hoppas jag vara tillräckligt fräsch för en lugn jogg igen.

Asics Gel-Lyte33 2

Asics Gel-Lyte33 2Asics Gel-Lyte33 2 verkar, i mitt tycke vara den mest spännande nyheten i Asics produktkatalog för 2013. Den största anledningen till det är att Asics, som har en perfekt passform för mina fötter, nu kommer med en sko med 6 mm drop i deras 33-serie. Man kompletterar alltså Excel33, Hyper33 och de andra modellerna som alla har ett 10 mm drop med en sko med lite mindre upphöjt hälparti.

asics-ge-lyte33-2-1

asics-ge-lyte33-2-2

 

Som man kan se på den här bilden, som är hämtad från The Asics Natural Running Guide, är Gel-Lyte 33 motsvarigheten inom Natural Running-serien till Gel-DS Trainer inom Asics mer traditionella utbud av löparskor.

asics-natural1

Hela guiden finns att ladda hem här.

Gel-Lyte33 2 är, som namnet antyder, den andra generationen av skon men den första som finns tillgänglig i Europa. Den första generationen fanns enbart i USA. I och med lanseringen introducerar Asics ett nytt koncept som man kallar FluidAxis som är en djupt flexibilitetsspår som går på diagonalen i hälens yttersula som ska ge en naturlig rörelse i foten. Videon nedan förklarar begreppet ytterligare:

FluidAxis, en asymmetrisk Dual Density-mellansula och Guidence Line ska enligt Asics själva, en ultraneutral och följsam löpkänsla.

Fakta – Asics Gel-Lyte33 2 (herr):

  • Artikelnr: T317N
  • Storlekar: US 7-13,14,15
  • Vikt: 240 gram

Fakta – Asics Gel-Lyte33 2 (dam):

  • Artikelnr: T367N
  • Storlekar: US 5-12
  • Vikt: 200 gram

Svenska asics.se har ännu ingen information om skon men mer info finns på asics.co.uk

Asics Gel-Lyte33 2 - priser

Hitta bästa pris på Asics Gel-Lyte33 2.
Saknar du någon i listan eller är något fel? Kontakta mig här.
ButikPrisFraktLeveranstidTill butik
Startfitness£80£107 dagarStartfitness
21run€101€1221run.com
Zalando1085:-0:-1 dagZalando
Runforest1375:-49:-2 dagarRunforest
Löplabbet1400:-0:-1 dagLöplabbet

Färger:

Asics Gel-Lyte33 2

Grey/White/Blue – herr (kod: 9301)

Asics-gel-Lyte22-2-T317N_9301-u

9301 sula

Asics-Gel-Lyte33-2-dam-

Grey/Ink/Navy – dam (kod: 9351)

Asics-Gel-Lyte33-2-dam-

9351 sula

Asics-Gel-Lyte33-

Black / Lime / Red Yellow (USA) – herr (kod: 9005)

Asics-Gel-Lyte33-

Electric Royal / White / Flash Yellow (USA) – herr (kod: 9801)

Asics-Gel-Lyte33-

Electric Royal / White / Flash Yellow (USA) – herr (kod: 9801)

Asics-Gel-Lyte33-

Electric Royal / White / Flash Yellow (USA) – herr (kod: 9801)

Asics-Gel-Lyte33-

Titanium / Chili / Black (USA) – herr (kod: 9721)

 

Mer information om Asics 33 finns på asics.se

 

 

Isabellah Andersson 7:a i Dubai Marathon

Isabellah Andersson slutade 7:a i årets första mara, Dubai Marathon på 2.26.05. Det blev alltså inget nytt personligt rekord denna gång. Hennes lopp i Dubai från 2011 är fortfarande hennes bästa på 2.23.41.

Även Mustafa Mohamed hade planerat att springa loppet men meddelade för ca två veckor sedan att han haft problem med förkylningar och valde att ställa in, bäste svensk i herrloppet blev Michael Mustaniemi.

Loppet totaldominerades av Etiopien som tog alla pallplatserna på både dam- och herrsidan. Särskilt herrloppet var riktigt snabbt där de fem första gick i mål på en tid under 2.05.

Nya handskar: Adidas Run ClimaCool

Adidas ClimaCool Gloves

I samband med de nya skorna köpte jag även med ett par handskar: Adidas Run ClimaCool Gloves.

Löparhandskar kan man väl nästan inte få för många av.

Som alltid ger Adidas känslan av hög kvalitet och sitter skönt på. Loggan och en insydd söm på ovan sidan är reflexer och ger ökad synlighet och därmed säkerhet i mörkret.

Nya skor: Saucony Grid Type A5

Saucony Grid Type A5Idag kom ett par nya skor på posten – Saucony Grid Type A5. Jag har de senaste månaderna sprungit en del i Saucony Kinvara 3 men jag har märkt att dom varit lite trånga och funderat på att gå upp en halv storlek. Samtidigt har jag läst mycket bra om Type A5, bl.a. här och när jag förra veckan såg jag ett bra erbjudande slog jag till och gick upp till US 8,5.

Jämfört med Kinvaran är Type A5 markant smalare.

Den känns snabb och det ska bli intressant att känna hur den känns på ren och fin asfalt. För det är nog där den kommer att göra sig bäst och det behöver bli avsevärt varmare innan jag kan ge mig ut med dom. Dom är väldigt tunna och har hål genom sulan. Detta gör dom väldigt lätta och mina (us 8,5) väger ca 160 – 170 gram på min köksvåg.

Saucony Grid Type A5 Saucony Grid Type A5

Träningspost

Denna vecka sammanfattar jag veckans träning redan på fredag eftermiddag.

Första veckan med ny tränare – Ulf Fribergs sub 40 på milen.

Lite omstrukturering av dagarna.

Måndag:

Enligt program: 8km behaglig fart från 4:30 – 5:30 min/km. Lyssna på kroppen och låt dagsformen bestämma.

8,06 km – 36:26 – 4,31 min/km

Fint pass på lunchen som gav en gnistrande energi på eftermidddagen

Tisdag:

Enligt program: Uppvärmning 2-3km

Stegringslopp 4x80m med lugn gång tillbaka. Tänk på tekniken. Avslappnad

4x5min med 2min vila. Fart kring 3:55 – 4:15 min/km

20min lättare styrketräning (mage, rygg och allmän styrka)

Nedjogg 2-3 km

runkeeper

Direkt efter jobbet och och eftersom jag glömt min Garmin hemma fick det bli premiär för programmerat pass i Runkeeper. Naturligtvis gjorde jag det klassiska misstaget att lägga till en viloperiod efter sista fartintervallen, ni vet då man egentligen bara vill jogga på för att komma hem och jag hittade ingen funktion för att skippa ett programmerat steg så det fick bli lite extra nedjogg istället. Det är ju i och för sig bra för kilometersummeringen.

11,23 km – 1:01:47 – 5,30 min/km

Snöigt pass i mörker, svårt att få till det riktiga drivet

Dagens styrka: Pilates  – 22 min – nu klarar jag nästan alla övningar i detta passet, oerhört välbehövligt för en stel, gammal löpare.

Onsdag

Enligt program: Tröskelträning/snabbdistans 4km + 3km fart 4:15 – 4:30 min/km 3 min vila mellan

Även idag svårt att hålla trycket i snömodden

8,06 km – 38:39 min – 4,48 min/km (4,32 & 4,25 fart i fartbitarna)

Fredag

Enligt program: 12 km lugn löpning på 54-56 min beroende på hur det känns. 20 min lättare styrketräning (mage, rygg och allmänstyrka)

Ersatt med ca 2,5 tim skogshuggning.

skogshugg

 

[showmyads]

Boktips: Heja Heja!

9789164203892_200_heja-heja_haftadHeja Heja!

av Martina Haag
Kändisförfattaren Martina Haag skriver humoristiskt och med handfasta råd om sin väg från otränad flerbarnsmamma till marathonlöperska.

Den finns att köpa på alla de stora bokhandlarna: Adlibris, Bokus, Cdon och Ginza.

Boktips: Born To Run

9789185279128_large_born-to-run-jakten-pa-lopningens-sjal_haftadBorn To Run – Jakten på löpningens själ

av Christopher McDougall
oken som spred barfotatrenden till den breda massan. Chris McDougall skriver engagerat om sin jakt på löpningens rötter som leder honom på en resa med många intressanta möten bland indianerna i Mexico. Inte enbart en bok om löpningens tjusning utan även en historisk och vetenskaplig inblick i den mänskliga historien.

Ska du bara läsa en bok om löpning är det denna du ska välja.

Boken finns både som pocket och i ett lite större, häftat format.

Den finns att köpa på alla de stora bokhandlarna: Adlibris, Bokus, Cdon och Ginza.

Boken är recenserad på bl.a. DN.

Boktips: Träna inför loppet – året runt

9789155258924

Det dök nyligen upp en ny träningsbok i flödet av nya böcker: Träna inför loppet – Året runt av författarna: Gustav Ström, Jonas Lissjanis och Sofia Grenevall.

Jag har inte läst boken ännu men så här säger förlaget om boken:

Träningstrenden är starkare än någonsin. Många flyttar sin träning utomhus och tränar gärna inför olika lopp för att motivera och utmana sig själva. Löpning har blivit oerhört populärt och 2012 är det dessutom 100-årsjubileum av Stockholm maraton med flera extrainsatta lopp.

I boken står skidlöpning, cykling och löpning i fokus och träning inför populära lopp som Midnattsloppet, Tjejmilen, Stockholm Maraton, Göteborgsvarvet, Vätternrundan och Vasaloppet. Här kan du läsa om hur man bäst förbereder sig inför ett lopp med hjälp av kost och träning, och hur man hittar en form och styrka som håller hela vägen in i mål.

Träningsprogrammen är korta och effektiva, med en viktig styrkedel som förebygger skador. Boken tar även upp KBT-träning om hur man håller motivationen uppe när man stöter på motgång på vägen.

Detta är en bok för alla som är intresserade av någon sorts vardagsmotion. Det handlar om träning för att hålla sig frisk, må bra i vardagen och ha ett gott liv länge. Alla kan träna! Oavsett ålder och tidigare vana.

Den är på 128 sidor och finns att köpa på de stora bokhandlarna: Adlibris och Bokus eller kanske hos en välsorterad boklåda nära dig.


Författarna bakom boken har tidigare gett ut böckerna: Träna med gummiband, Träna med balansboll och Träna och maxa din förbränning!

 
[showmyads]

Länkar i detta inlägg:

Adlibris: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9155258921

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9155255418

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9155256554

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9155257623

 

Bokus: http://www.bokus.com/bok/9789155258924/trana-infor-loppet-aret-runt/

Vårplanering

gbg-varv-diplom1Som vanligt är det Göteborgsvarvet som kommer att vara fokus för träningen under våren. Jag har under flera år kört efter Anders Szalkais träningsprogram på marathon.se och det har fungerat bra men nu känner jag att det är dags för något nytt och kommer i år att testa Ulf Fribergs program på jogg.se.

Den första stora skillnaden är att Anders Szalkais program är på 18 veckor medan Ulf Fribergs är på nästan halva tiden, 10 veckor vilket skulle kunna ge mig lite ”ledigt” ett par veckor till men för att komma väl förberedd in i programmet kommer jag att följa hans program för sub-40 på milen. Jag är lite osäker på om jag någonsin har sprungit max på 10 km på tid, jag har i alla fall inget pers antecknat och jag vet inte om jag kan passa in något bra examenslopp men det lär hur som helst bli bra träning.

Så med start imorgon börjar 8 veckorsprogrammet, följ mig på bloggen eller i min dagbok för att se hur det går.

Gott kaffe

Bogesund kaffeIdag testade vi kaffet Bogesund från Stadens Kafferosteri i Ulricehamn, ett mellanrostat bryggkaffe. Jag är egentligen en Zoegas-man men eftersom min fru är från stan är vi ofta där och det känns givet att testa.

Vid ett besök i stan i fredags var jag inne på Din Deli när det kom direktleverans och det var bara att slå till.

 

kaffe2Kaffet är välsmakande och hyfsat milt men nästa gång tar jag nog ett extra mått.

 

Skogshuggarsäsongen äntligen igång

IMG_3595

Nu är äntligen skogshuggarsäsongen igång! Vanligtvis brukar jag försöka komma igång i början av november för att ha hela vintern på mig för att hinna få ihop virke till en leverans men denna vintern började med New York-resan och eftersom det inte blev någon riktig mara där så laddade jag ju om inför Lucia Marathon i december. Att dra igång skogshuggning i samband med marathon känns inte helt optimalt. Sedan var det väldigt kallt och en massa julfirande – ja, jag vet många ursäkter…

Igår kom jag i alla fall igång och planerar att gallra igenom ca en halv hektar, det kommer att kräva att jag lägger en hel del tid i skogen och det kommer såklart att gå ut över löpningen men skogshuggning ger en grymt bra allmänstyrka och bör nästan kunna räknas som crossfit och då är jag ju helt plötsligt väldigt inne ;-)

Idag blev det faktiskt två löppass – först 15 km som kändes mycket lätt och bra och sedan fick jag med grabben ut på ett trailpass genom skogen till sjön för att kolla hur isen såg ut. Det var helt klart tyngst för honom som sprang i vinterstövlar och thermobrallor.

Avslutar med en låt som jag hade på hjärnan under dagens långa pass – Urban Cone  – Searching for Silence

Dimmigt och småregn

Eftersom jag bor ute på landet där det är ungefär 3 km mellan gatlyktorna så är jag hyfsat beroende av pannlampa för att kunna springa på kvällarna under de mörka månaderna. Den här vintern har jag ändå på något sätt lyckats styra undan från de flesta kvällspassen men idag var det dags. Det var lättare sagt än gjort visade det sig. Dimma kombinerat med småregn gjorde det i princip omöjligt att se trots fräscha batterier i lampan.

Småsur som jag var i början av passet muttrade jag mig igenom de första kilometrarna och kom att tänka på den här bilden som jag sett tidigare idag:

grispass

En riktig hårding som fick mig att kämpa på och belöningen kom efter en halvmil då allt släppte och när jag kom hem till ett dukat bord efter drygt 10 km så kändes livet riktigt bra igen.

 

Foto: Okänd

Amerikanarna satsar stort på Boston Marathon

De amerikanska löparna verkar riktigt sugna på att springa och satsar stenhårt på att kämpa om segern i årets Boston Marathon och när man idag presenterade sitt Elite USA Team så är det med starkast möjliga trupp eller vad sägs om:

Ryan Hall

Ryan Hall – 4:a i tidernas snabbaste marathonlopp (Boston 2011) och dessutom 3:a resp 4:a 2009 och 2010,  Meb Keflizhigi – som kom 4:a i London OS och har vunnit New York Marathon 2009, Abdi Abdirahman – som deltagit i fyra raka OS (10 000 m & marathon), Jason Hartmann – bäste amerikan (5:a) i Boston 2012, Fernando Cabada – som är den minst meriterade i den här skaran.

Kara Goucher - Boston Marathon

På damsidan kommer olympierna Kara Goucher och Shalane Flanagan tillsammans med de lovande Serena Burla, Stephanie Rothstein och Alissa McKaig.

Mer info om laget finns på Boston Marathons hemsida.

Det ska bli spännande att se om någon av löparna kan utmana segrarna från förra året: Wesley Korir och Sharon Cherop som båda meddelat att dom kommer till Boston även i år för att försvara sina titlar.

 

Foto: Ed Gaillard*Aqualung & mikenan1

 

« Äldre inlägg

© 2024 Joggingskor.nu

Tema av Anders NorenUpp ↑