Löparskor | Löpcoaching | Löparglädje

Månad: maj 2013

Lopprapport: Göteborgsvarvet 2013

Nytt deltagarrekord igen – drygt 45 000 löpare tog sig i mål. Nytt värmerekord? Jag vet inte men under mina 16 varv har jag i och för sig varit med om en hel del varma lopp men jag tror inget har varit riktigt så här hett. När starten gick kl. 13.00 måste det ha varit minst 30 grader.

För er som har följt bloggen så vet ni att jag har följt Ulf Fribergs träningsprogram Halvmarathon på 1:30 på jogg.se  och som jag skrev innan loppet så har jag lyckats håla mig hel och frisk så att jag har kunnat träna bra. Jag har under många år tidigare följt Anders Szalkais träningsprogram på marathon.se och det är ingen revolutionerande skillnad på träningsupplägget men en sak är tydlig – där Szalkai kör backträning kör Friberg tröskel.

Tack vare att jag har sprungit så många Göteborgsvarv är jag rutinerad nu och kan ta det lugnt på morgonen Kanske lite väl lugnt eftersom jag märkt att de senaste åren har det blivit lite väl stressigt att hinna ta sig till start och lämna in väska och värdesaker. I år hade jag i alla fall en kvart tillgodo innan min start kl 13.03.

För att klara halvmaran på 1:30 så behöver man ligga på ett kilometertempo på 4:15 min och jag försökte hitta det men det är svårt att komma in i ett jämnt tempo i starten där det är trångt och en del svängar. Jag märkte ganska snart att det var svårt att hålla tempot men jag tycker ändå att jag lyckades bra fram till Älvsborgsbron, där är det en rejäl stigning och trångt när man ska upp på bron och det är väldigt lätt att tappa tempot.

Väl uppe på bron är det skönt att kunna släppa på utför över på Hisingen. Väl över på andra sidan älven väntade nästa stora bakslag – motvind! Jag hade börjat ana det redan uppe på bron men när man svängde ut längs älven vid golfbanan var det bara att inse – det kommer inte att gå att hålla det tänkta tempot, lika bra att anpassa sig direkt och inte spränga sig.

Första 7 km gick på 30:25 (4:24 min/km).

hisingen

Hela Hisingen gick sedan ut på att svalka sig så mycket som möjligt i duschar och slangar från snälla åskådare samt vid vätskekontrollerna. Jag tryckte en Enervit Gel redan vid Lindholmen eftersom jag inte tycker att dom är riktigt så snabba som dom säger i reklamen utan det tar uppemot en halvtimma innan jag känner någon effekt.

Andra 7 km, dvs mellan broarna gick på 33 min (4:36 min/km). Här är det ju alltså helt platt och ska egentligen vara lättlöpt.

Uppe på toppen av Göta Älv-bron kom en efterlängtad endorfinkick som fick fart på kroppen och när jag svängde in på Avenyn kunde jag trycka på bra igen.

Efter svampstationen på Götaplatsen upplevde jag ett nytt problem – kläderna var genomblöta och det började bli ett visst gällivarehäng på shortsen så på Vasagatan och Övre Husargatan fick jag springa och försöka krama ur kläderna så gott det gick. Här började jag också se värmens offer då det låg löpare som hade stannat/brutit allt tätare längs banan. Jag kände att jag hade hushållit med krafterna bra och väl inne i Slottskogen kunde jag öka tempot något och hålla ett bra tempo in i mål.

Tid i mål: 1:36:13 (4:34 min/km)

gbgvarv-2013

Placering: 1189

I klassen (H40): 191

Mellantider – 5 km: 22:06 – 44:15 – 1:07:46 – 1:31:22 – 1:36:13

Tempo – 5 km: (4:26 – 4:26 – 4:43 – 4:44 – 4:26)

Mellantider – 7 km: 30:25 – 33:00 – 32:50

Tempo – 7 km: 4:24 – 4:36 – 4:37

Det är drygt 5 min långsammare än förra året men nästan 700 platser bättre resultatmässigt så det var många som hade det kämpigare än jag vlket jag tar som ett kvitto på att träningen har gett önskat resultat.

Utrustningen från topp till tå:

Craft Performance Run linne som har några år på nacken. Nya finns att köpa på bl.a. Wiggle och Sportamore.

Craft Marathon split shorts som jag köpte för snart tio år sedan, dom börjar bli slitna nu men jag har hittills inte lyckats hitta några lika bra.

2XU PWX Calf Seeves. Det här var första riktiga loppet som jag kört med calf sleeves och jag måste säga att jag är mer än nöjd. De sista 4 km kändes dom väldigt sköna och jag kan verkligen rekommendera ett par. Dom finns att köpa på bl.a. Wiggle och Sportamore

Seger Running Mid Comfort. En liten chansning eftersom jag köpte dom dagen innan loppet men eftersom jag haft en del problem med blåsor och jag bara har goda erfarenheter av Segers strumpor så kände jag mig trygg. Strumporna finns att köpa på bl.a. Sportamore.

Sist men inte minst: skorna – Asics Gel-DS Trainer 18 som jag recenserade härom veckan. Dom växer för varje pass och var väldigt sköna och gav bra respons hela vägen.

Jag avslutar den här långa lopprapporten med årets soundtrack – den här låten hördes före, efter och längs banan:

Adidas Adizero Adios Boost

adidas-adizero-adios-boost-1På sportmässan i samband med nummerlappsutlämningen på Göteborgsvarvet visade Adidas upp en exklusiv nyhet – Adidas Adizero Adios Boost. Skon har officiell försäljningsstart den 1:a september men har funnits till förhandsförsäljning på mässor i samband med de stora Adidassponsrade loppen bl.a. Boston Marathon, London Marathon och Göteborgsvarvet.

Skon är i princip den samma som Adizero Adios 2 med den enda skillnaden att mellansulan i Adios Boost består av 90% Boost-material och 10% Eva medan mellansulan Adios 2 är 100% Eva.

Adidas i samband med Stadium tar 1499:- för skon vilket kommer att vara riktpris vid lanseringen. Hade man inte möjlighet att köpa ett par på mässan får man som sagt vänta till september. Behöver du ett par nya Adios 2 eller en av de andra, redan släppta Boost-modellerna finns dom till ett bra pris på t.ex. Wiggle. En mer komplett prisguide finns i slutet av inlägget.

adidas-adizero-adios-boost

 

Adidas Adizero Adios 2 - priser

Hitta bästa pris på Adidas Adizero Adios 2.
Saknar du någon i listan eller är något fel? Kontakta mig här.
ButikPrisFraktLeveranstidTill butik
Wiggle815:-0:-7 dagarWiggle
SevenSports.se899:-49:-2 dagarSevenSports.se

Adidas Adios Boost - priser

Hitta bästa pris på Adidas Adios Boost.
Saknar du någon i listan eller är något fel? Kontakta mig här.
ButikPrisFraktLeveranstidTill butik
Wiggle1055:-0:-7 dagarWiggle
SevenSports1349:-49:-1-7 dagarSevenSports

 

Pepp inför Göteborgsvarvet

Nu är sista träningspasset avklarat och benen är i högläge i soffan. Inte mycket mer att göra än att dricka ett par extra glas vatten ikväll och försöka komma i säng tidigt.

Efter besöket på nummerlappsmässan idag tog jag en dryg halvmil i Slottskogen för att känna på banan.

Under de 10 veckor som jag har tränat inför årets lopp har jag fått ihop 55 mil och har hållit mig frisk så förberedelserna går inte att klaga på och det enda som är oroande är värmen som kan komma ivägen för att hålla tempot.

5 km på 20 min – typ

Nionde och näst sista veckan inför vårens återkommande löparfest :-)

Efter femton raka Göteborgsvarv finns rutinen och det är inte så jättemycket att hetsa upp sig för men det är ett kul lopp och bra för att hålla uppe träningsmängden under vinter och vår.

Planeringen för veckan såg ut så här:

  • Måndag – Vila
  • Tisdag – Intervall: 6 x 1 km
  • Onsdag – Distand: 6 km + 20 min styrka
  • Torsdag – Intervall: 10 x 60 sek
  • Fredag – Vila
  • Lördag: Tempo 11 km
  • Söndag – Vila

Anpassat till min vardag fick jag ihop följande:

  • Måndag – Vila
  • Tisdag – 6 x 1 km (1 min vila) på en extremt nyskrapad grusväg med mycket golfbollstora stenar under ca halva sträckan. Det var mest upp och nedjoggen som drabbades. Intervallerna kördes i 3:53 – 4:06 tempo. Bra. Totalt: 13,45 km. På fötterna: Asics Gel-Kayano 18.
  • Onsdag – Lätt distans 6km + 20 min styrka. På fötterna: Asics Gel-Kayano 18.
  • Torsdag – Kort intervall: 10 60 sek. Jag hann ungefär 300 m per intervall, det blir ett tempo på 3:02 – 3:34. Bra tryck. 2 + 2 km upp- och nedjogg gav totalt 7 km. På fötterna: Asics Gel-Lyte33 2.
  • Fredag – Liseberg :-)
  • Lördag – Tempo: 2 km uppjogg (4:38) och sedan 2 km i tröskelfart (4:24) följt av 5 km som var tänkt att gå i tempot som jag planerar för Varvet på lördag, dvs 4:15. Efter ca 3 km in i fartdelen så kändes det lätt och en tanke började snurra i huvudet – om jag kör fullt tryck resten kan jag kanske klara 5 km under 20 minuter. Jag tryckte på bra men jag hade börjat lite för sent – mellantiden visade 20:18. En liten besvikelse men ändå en bra värdemätare och jag blir sugen på att leta upp ett lämpligt 5 km-lopp någonstans under försommaren så att jag kan försöka få en officiell tid på distansen. Totalt: 11 km. På fötterna: Asics Gel-DS Trainer 18.
  • Söndag – Vila.

Summa: 38 km.

Under sista veckan inför Göteborgsvarvet kommer träningen att bestå av kortare pass på ca en halvtimma styck med något intervallinslag.

80+ km

En riktigt bra men blåsig vecka.

8:e veckan i 10-veckorsprogrammet för halvmarathon under 1:30 av Ulf Friberg på jogg.se är den tyngsta veckan i programmet och hade följande plan:

  • Måndag – Distans: 12 km
  • Tisdag – Intervall: 3 x 2 km
  • Onsdag – Vila
  • Torsdag – Disatns: 10 km + 20 min styrka
  • Fredag – Tröskel: 8 km
  • Lördag – VIla
  • Söndag – Långpass: 25 km
  • Totalt: 67 – 73 km

Anpassat till min vardag lyckades jag få till en riktigt bra vecka med övermängd. I princip alla veckans pass har genomförts i blåsigt väder och det påverkar ju alltid tempot i någon mening…

  • Måndag – Distans: 12,59 km. På fötterna: Asics Gel-Kayano 18.
  • Tisdag – Intervall: 3 x 2 km. Tänkt 4:00-tempo men lyckades bara hålla 4:04, 4:12, 4:02 – ändå nöjd med att få sista intervallen som den snabbaste. 4 + 2 km upp/nedjogg. Totalt: 12,27 km. På fötterna: Asics Gel-Kayano 18. Detta pass avslutade också april med en summering på 259 km.
  • Onsdag – Distans: 12,59 km. På fötterna: Asics Gel-Lyte33 2, längsta passet hittills i dessa. Dom funkar bra på milen men jag vågar inte satsa på dessa i årets Göteborgsvarv.
  • Torsdag – 20 min styrka. Plankan, armhävningar m.m.
  • Fredag – vila.
  • Lördag – Tröskel 8 km på kuperade vägar, höll 4:28-tempo vilket får vara godkänt. 2 + 5 km upp-/nedjogg. Totalt: 14,84 km. På fötterna: Asics Gel-DS Trainer 17. Sprang i mina gamla DS Trainer med de ortopediska inläggen, det var länge sedan sist och nu känner jag att jag har fasat ut dom eftersom jag fick mer ont i fötterna efter detta passet.
  • Söndag – Långpass 25 km. Jag var ute i lite drygt 2 timmar och sprang i marathontempo men kände att jag började bli trött efter 17-18 km. På fötterna: Asics Gel-DS Trainer 18 som jag nu har betsämt mig för att ha på Göteborgsvarvet. Jag hade dessutom tänkt mig att springa en liten sväng med sonen inför Lilla Göteborgsvarvet men han hade varit ute och spelat fotboll större delen av dagen så han valde att se en Bundesligamatch på Eurosport istället så jag fick ta den lilla extra kvällsrundan själv för att komma upp i 80,53 km. En skön gräns att passera och en bra grund inför kommande utmaningar :-)

Nu startar Tapern, eller formtoppningen vilket nästa vecka innebär fyra pass, varav tre kvalitetspass på totalt ca 35 km.

Skotest: Asics Gel-DS Trainer 18

Skotesten som kunde fått ett snabbt och smärtsamt slut.

Asics Gel-DS Trainer 18

Asics Gel-DS Trainer 18

Som jag har skrivit (mycket) om tidigare så reste jag med Springtime Travel till New York i höstas för att springa ING New York City Marathon. Tyvärr blev, som de flesta vet, loppet inställt på grund av orkanen Sandy som lamslog stora delar av staden och researrangören fick ett stort antal besvikna resenärer att försöka muntra upp. Som ett steg i den processen erbjöd Springtime ihop med Asics alla löpare ett par nya skor. Man kunde välja mellan Gel-Kayano, Gel-Nimbus och Gel-DS Trainer. Eftersom jag under det gångna året sprungit samtliga lopp, bl.a. två marathon i Gel-DS Trainer 17 och var mycket nöjd med dom var valet inte svårt – Gel-DS Trainer 18.

Efter någon månad dök skorna upp med posten i månadsskiftet januari/februari och det första intrycket var att dom var snygga i sina starka färger men också att det var stor skillnad på skon jämfört med föregående årsmodell.

Förutom att den lösa hälkappan från 17 var borttagen och att delar av materialet i ovandelen var utbytt från Asics klassiska nätliknande material mot flexfilm som håller ihop skons ovandel så var det även något lite mer odefinierbart. Den såg längre och smalare ut.

Hälkappa: Asics Gel-DS Trainer 17 (t.v.) - Asics Gel-DS Trainer 18 (t.h.)

Hälkappa: Asics Gel-DS Trainer 17 (t.v.) – Asics Gel-DS Trainer 18 (t.h.)

Tåbox: Asics Gel-DS Trainer 18 (ovan) - Asics Gel-DS Trainer 17 (nedan)

Tåbox: Asics Gel-DS Trainer 18 (ovan) – Asics Gel-DS Trainer 17 (nedan)

Jag tänkte inte så mycket mer på det utan packade ner skorna på den weekend trip som jag hade inplanerad. Väl framme på resmålet var jag sugen på att ge mig ut på en testrunda och jag såg ut en slinga, som jag bedömde till ca 1 mil med hjälp av Google Maps.

Rundan visade sig vara 18 km och det var betydligt längre än vad jag tänkt mig eftersom jag just hade tillfrisknat efter influensan men vad som än värre var – båda mina lilltår hade helt förvandlats till stora blåsor. Resten av helgen tog jag mig fram dubbelhaltande med värkande fötter och de närmsta veckorna var det endast mina Skechers GoRun som inte tryckte ihop mina omplåstrade tår…

Vad hade gått fel?

Först – 18 km som första runda i ett par helt nya skor är lite väl dumdristigt men framförallt – skorna måste vara smalare.

Dags att titta närmare:

Yttersulorna – lika stora. Skillnaden i ytterslan är att den så kallade Guidence Line numera går längs hela foten, även under hälen.

Yttersula - Asics Gel-DS Trainer 18

Yttersula – Asics Gel-DS Trainer 18

Yttersula - Asics Gel-DS Trainer 17

Yttersula – Asics Gel-DS Trainer 17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innersula

Innersula

Innersula

Innersula

 

Innersulorna – exakt den samma men här kom jag på någonting – de senaste fem åren har jag sprungit med ortopediska inlägg som stöd för min hälsporre (Plantar Farcitis) och även om jag har börjat fasa ut dom för att istället bygga upp styrkan i fötterna igen så använde jag dom på min premiärrunda. Även om inläggen är tunna så fyller dom upp skon på ett annat sätt än originalinläggen. Nu insåg jag att, det som nu i efterhand varit tydligt hela tiden, ovandelen av skon är tightare. Jag letade fram ett måttband och mätte och mycket riktigt – det skiljer ca 1 cm i omkretsen på ovandelen. Bilderna nedan visar det tydligt.

Asics Gel-DS Trainer 17 - 15 cm över tåboxen

Asics Gel-DS Trainer 17 – 15 cm över tåboxen

Asics Gel-DS Trainer 18 - 14 cm över tåboxen

Asics Gel-DS Trainer 18 – 14 cm över tåboxen

 

Efter detta var jag tvungen att låta mina fötter läka genom att förbruka ett par paket Compeed  springa i bredare skor och jag lät därmed mina DS-Trainer 18 stå oanvända i drygt en månad innan jag vågade mig på ett pass i dom igen. Denna gång utan mina specialinlägg.

Vilken skillnad!

Jag märkte omgående att skorna kanske trots allt var vad jag hade hoppats på. Skorna är mjuka och följsamma i ovandelen samtidigt som dom är fasta och ger bra respons ifrån sulan. Jag har nu sprungit drygt 100 km i skorna varav två långpass på upp till 25 km och jag har beslutat mig för att använda dom på Göteborgsvarvet om två veckor. Dessutom är dom kandidater till att bli skönt insprungna till Berlin Marathon till hösten.

Vill du själv prova ett par så hittar du bästa pris hos Wiggle eller Zalando. Vill du hellre handla mot faktura och med svensk kundservice så rekommenderar jag Runforest, är du osäker på din storlek eller vill ha personlig rådgivning så är Stadium ett bra alternativ.

© 2024 Joggingskor.nu

Tema av Anders NorenUpp ↑