Löparskor | Löpcoaching | Löparglädje

Månad: maj 2015

Lopprapport Göteborgsvarvet 2015

Två glada mjölkdrickare

Två glada mjölkdrickare. Jag t.h. min kollega Roger t.v. Foto: Marita Svensson

I år var mitt artonde raka Göteborgsvarv så det mesta går på rutin och det finns egentligen så mycket att säga om loppet. Välorganiserat lopp som lyckas få närmare 60 000 pers att ta sig runt i Göteborg. Och som vanligt – fint väder, i år dessutom västlig vind som ger skön medvind på Hisingen.

Egentligen hade jag velat satsa på sub 1:30 men efter Heleneholms Marathon och Equmenialoppet har mina hälsenor/vader sagt ifrån och jag har inte fått in något flyt i löpningen så jag hade skruvat ned målet lite till att försöka springa någorlunda kontrollerat fort och ha kul men ändå springa OK fort.

Nyckeln till att lyckas med det är att inte dra på och dras med i Slottsskogen. Det gick bra och med medvinden på Hisingen så lyckades jag hålla en snittfart på ca 4:17. Efter ca en mil så fick jag rejäla problem med blåsor på vänsterfoten. Under ett par kilometer gjorde varje varje steg ont. Som tur var gav det med sig uppför Götaälvbron men jag har en del fotvård att ta hand om…

I mål på 1:32 matchar halvmarapasseringen i Malmö för en månad sedan vilket jag är nöjd med med tanke på fotproblemen och att jag kunde springa med glädje ända in i mål. Det jag tar med mig är att jag behöver jobba ytterligare med styrka och lägga in mer backpass i min träning.

Göteborgsvarvet 2015

Göteborgsvarvet 2015

Göteborgsvarvet 2015 – Nummerlappsmässan

Göteborgsvarvet

Göteborgsvarvet

Idag tog jag ut en väl vald föräldraledig eftermiddag och tog med barnen för att hämta ut våra nummerlappar inför helgens Göteborgsvarv i god tid för att undvika folkstormen.

I år var det dessutom ett par olika skor som jag var extra intresserad av att känna lite på och prova på foten.

Här är ett urval av dagens höjdpunkter:

Adidas Ultra Boost

Adidas Ultra Boost

Adidas Ultra Boost

Ett av de stora diskussionsämnena i löparskovärlden under våren har varit hur Adidas tajta Primeknitovandel har påverkat storlekarna på deras stora nyhet Ultra Boost. Från en del håll har jag hört att man har behövt gå upp minst en storlek medan andra, bland annat Megan på Believe In The Run så sent som i morse skrev att hon kan gå ner en halv storlek men helst kör på i samma som övriga Adidasmodeller.

Adidas Ultra Boost

Adidas Ultra Boost

Hur satt den då på min fot?

Stadium som står för den stora montern i samarbete med Göteborgsvarvet hade laddat upp ordentligt med färger och modeller så det fanns bra chans att prova.

Min normala Adidasstorlek är 42 och mitt första intryck är att det troligtvis är rätt storlek även i Ultra Boost. Jag provade även 41 1/3 och den är tajtare över foten men det finns ändå plats kvar framför tårna men stortån stack upp på ett lite märkligt sätt. Så min slutsats från snabbtesten blir att gå på sin normala Adidasstorlek.

New Balance Fresh Foam Zante

New Balance Zante

New Balance Zante

New Balance Zante är en annan av årets skor som alla verkar älska. Jag provade den redan på mässan i New York i höstas och jag kan erkänna att jag har ångrat att jag inte köpte ett par då. Den sitter väldigt skönt på foten men den känns lite väl stum i hälen. Det ska tydligen vara väldigt skön att springa i men det blev inget inköp idag heller.

Salming Distance

Salming Distance

Salming Distance

Nästa sko som jag har på listan ”Skor som jag är väldigt sugen på att testa” är den uppdaterade Salming Distance. Förra årets modell tyckte jag var lite, lite för snäv i framfoten men den ska ha fått en liten justering samtidigt som Salming har gjort skon lite mer hållbar.

Jag tyckte fortfarande att den klämmer lite över tårna, den här gången mer ovanifrån. Vilket jag härleder till förstärkningen runt tåboxen. Det ger förhoppningsvis med sig efter ett par mil i skon.

Salming hade dessutom ett riktigt bra pris på skon, så jag var nära ett köp idag.

Efter besöket hos Salming hade jag bokat in ett möte med en av leverantörerna till vår butik, Gaia Sport för att fylla på lagret av storsäljaren Beet It bars.

Besöket avslutades med ett besök hos Jogg.se för ett litet snack om bra musik och Skechers GOrun Ultra. De hade även besök av allas vår favoritförfattare Markus Torgeby som signerade böcker i deras monter.

Jogg.se och Markus Torgeby

Jogg.se och Markus Torgeby

Sammanfattningsvis en mässa som gav mig mycket inspiration inför loppet på lördag. men det blev inte direkt lättare att bestämma vilka skor som står näst på tur för test.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Test av Skechers GOrun Strada – första intrycket

Skechers GOrun Strada

Skechers GOrun Strada

I veckan kom äntligen Skechers GOrun Strada. Jag skriver äntligen eftersom i min värld av löparskonörderi så har Strada varit nästintill mytomspunnen och releasedatumet har flyttats fram i flera omgångar.

Strada är den sko som de Skecherssponsrade elitlöparna Meb Keflizighi och Kara Goucher använder till sin mängdträning. Strada är en mer stabil sko än alla andra modeller i GOrun-kollektionen och det är helt klart den Skechers modell som motsvarar en ”Klassisk” löparsko.

Mellansulan är uppbyggd av två typer av Resalytegummi. Den vita är (se bilden) är den vanliga Skecherssulan som finns på alla GOrunmodeller. Den svarta är lite hårdare och lite större, det är dessa som ger stabilitet till skon.

Som alla Skechersmodeller har den en M-strike form på sulan som gör skon rundad undertill och hjälper till så att du landar lättare på mellanfoten och inte hälen. Häl-till-tå drop är 8 mm.

Lever den upp till hypen?

Jag vet inte ännu. Jag har hittills hunnit med tre löppass i skon och jag gillar den. Den kanske är lite väl hård men jag tror att den kan behöva springas in lite innan den mjuknar. Den har en skön uppbyggnad under hålfoten och den sitter skönt på min fot. Det är för tidigt att avgöra om den kan bli en arbetshäst att ta ut på vardagspassen men det verkar lovande så här långt.

Jag återkommer med en mer djupgående test om någon månad.

Skechers GOrun Strada finns att köpa i min butik – SevenSports.se. Som alltid får läsare av den här bloggen 100 kr i rabatt vid köp över 1000 kr. Använd rabattkoden joggingskor-100 .

[highlight]Jag har möjlighet att testa den här skon eftersom jag säljer den i min egen butik. Jag försöker vara neutral och ärlig i mitt omdöme om skon.[/highlight]

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Skechers GOrun Strada

Skechers GOrun Strada

Lopprapport Equmenialoppet

Jag och sonen innan start.

Jag och sonen innan start.

Äntligen ett lopp på hemmaplan!

När man, som jag, bor i en liten by på landet är en av de få nackdelarna att det väldigt sällan är lopp på hemmaplan. Nu börjar det bli ändring på det. För ett par veckor sedan var det tredje gången Kalvarundan genomfördes. Ett MTB-lopp som nu är seedningsgrundande för CykelVasan och helgen efter gick Equmenialoppet. Ett 5 km traillopp som arrangeras av den lokala kyrkan.

5 km är inte riktigt min distans och även om jag älskar att springa i skogen är det inte den miljö jag är mest tränad på. Dessutom bara två veckor efter urladdningen i Heleneholms Marathon.

Nog med undanflykter – självklart anmälde jag mig och siktade på att göra en så bra tid som möjligt.

Fem kilometer är en brutal distans. För kort för att kunna hitta något ställe att ta det lite lugnare på och för långt för att egentligen orka köra på max.

Första kilometern var lättsprungen, nedför på väg som jag ofta springer – full fart från start alltså. Efter ca 1,5 km började det gå uppför – 1,5 km uppförsbacke med drygt 50 hm – en bra utmaning att försöka hålla farten uppför. Sedan ett par hundra meter flackt och sedan nerför till start/mål igen.

Jag lyckades hålla farten bra under ca 4 km men den sista knappa kilometern var extremt mjölksyrastinn.

I mål på 20.24 på en bana som mätte 4,81 km. Jag hoppas på en fortsättning av loppet och nästa år siktar jag på sub 2o.

Mer information om Equmenialoppet finns här.

Hastighet & höjd

Hastighet & höjd

Loppet gav mig ett bra tillfälle att testa nya Salomon S-LAB Sense 4 Ultra i sin rätta miljö. Ja, kanske inte Ultralångt men i alla fall terräng, backar och tävling.

Det är en riktigt skön sko att springa i och den bet bra på det, bitvis våta och hala underlaget. Jag kände ingen rädsla för att jag skulle halka. Det vara bara att köra på.

Salomon S-LAB Sense 4 Ultra

Salomon S-LAB Sense 4 Ultra

MEN – Det har nu gått ett par dagar sedan loppet och efteråt har jag haft rejält ont i mina hälsenor, jag misstänker att det låga droppet på 4 mm, vilket är lägre än jag normalt springer i kan ha varit en bidragande orsak. Jag behöver komma ut mer i skogen på lugna pass för att vänja mig denna sko. Jag valde dessutom att hoppa över kompressionssleeves eftersom loppet var så kort. Så här i efterhand var det en miss med tanke på att benen fortfarande återhämtar sig efter Heleneholm.

I övrigt sprang jag i min nuvarande favorituppsättning:

equmenialoppet-race

Equmenialoppet Race Gear

 

 

Test av Rehband Compression Shorts – Första intrycket

Foto 2015-05-06 18 08 37

Jag har fått möjligheten att testa ett par Rehband Compression Shorts.

[quote]Den här testen sker i samarbete med Sportsmart.se och jag har fått byxorna utan kostnad för att skriva en recension. Åsikterna i testen är mina egna.[/quote]

Jag har tidigare testat ett par Craft Elite Run kompressionstights men jag kom aldrig riktigt överens med dom. Framförallt tyckte jag att dom klämde ihop lite för mycket runt magen. Samtidigt har jag haft problem med övre baksida på låren, det har legat en latent krampkänning och lurat där ända sedan New York. Så jag har velat använda någon form av kompression för att se om det kan hjälpa till att komma tillrätta med problemet.

Möjligheten att testa ett par kompressionsshorts från Rehband kommer alltså väldigt lägligt.

Första intrycket när jag packade upp byxorna, är som alltid med kompressionskläder – vad små dom är! Ska jag verkligen komma i där?

Väl på så har dom framför allt ett tight tryck runt nederdelen av låren medan kompressionen upp till är något lösare. Byxorna är lågt skurna och slutar under magen vilket gör att man slipper ”korvstoppningskänslan”.

När man springer i byxorna sitter dom uppe bra men att efter endast ett löppass ge något utlåtande om effekten vill jag inte försöka mig på. Förhoppningsvis kan jag använda dom under minst ett pass per vecka en tid framöver och sedan återkomma med mer åsikter.

Rehband Compression Shorts

Rehband Compression Shorts

 

Om Rehband

Rehband är ett svenskt varumärke som länge varit förknippat med skydd och stöd för knä- och ledskador. Nu satsar dom stort för att bli ett varumärke att räkna med inom förebyggande av skador och kompressionskläder.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Intervju med Isabellah Andersson

Isabellah Andersson

Isabellah Andersson

Den här intervjun med Isabellah Andersson är gjord av Asics Sverige och hämtad från deras pressmeddelande. Jag väljer att publicera den här eftersom jag tycker att den innehåller intressant information om Isabellahs val av skor.

Intervjun finns även att läsa Isabellah Andersson.

ASICS har haft en liten mini-intervju med Isabellah Andersson, långdistanslöparen från Kenya som flyttade till Sverige 2006. Vi ville se hur tankarna går inför ASICS Stockholm Marathon som går av stapeln om endast 30 dagar, det vill säga den 30 maj. Isabellah har tidigare vunnit ASICS Stockholm Marathon hela sex gånger!

Vad är det absolut bästa med ASICS Stockholm Marathon?

– Det är det bäst arrangerade loppet jag deltagit i. Stämningen efter banan är helt fantastisk och det är hemmaplan för mig.

Vad är ditt personliga mål med loppet?

-Prestera bättre än jag gjort tidigare år.

Har du något tips du kan delge till andra som deltar i loppet?

-Det är viktigt att känna sin egen kropp, så du kan disponera loppet så att krafterna räcker ända in i mål.

Vilken sträcka tycker du själv är tuffast? Vad gör/tänker du för att orka vidare?

Jag gör ingen skillnad på det ena eller andra stället, utan ser hela loppet som en del. Jag tänker inte på något speciellt sätt, för mig är det självklart att springa så bra som möjligt hela loppet jag vet vad som väntar när jag står på startlinjen. Sedan är det bra om man har positiva tankar hela tiden.

Vilka skor använder du till träning och tävling?

 På träning varierar det efter underlag och vilken typ av träning jag kör men jag varvar oftast mellan DS-Trainer Neutral eller Gel Noosa Tri 9. På tävling kör jag alltid med Piranha SP4 eller DS-Racer.

 

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Asics Gel-DS Trainer 20 – Barcelona Marathon

Asics Gel-DS Trainer 20 i specialutgåva för Barcelona Marathon 2015.

T50UQ-9093 AsicsGel-DS Trainer 20 Barcelona Marathon

T50UQ-9093 AsicsGel-DS Trainer 20 Barcelona Marathon

T50UQ-9093 AsicsGel-DS Trainer 20 Barcelona Marathon

T50UQ-9093 AsicsGel-DS Trainer 20 Barcelona Marathon

T50UQ-9093 AsicsGel-DS Trainer 20 Barcelona Marathon

T50UQ-9093 AsicsGel-DS Trainer 20 Barcelona Marathon

T50UQ-9093 AsicsGel-DS Trainer 20 Barcelona Marathon

T50UQ-9093 AsicsGel-DS Trainer 20 Barcelona Marathon

T50UQ-9093 AsicsGel-DS Trainer 20 Barcelona Marathon

T50UQ-9093 AsicsGel-DS Trainer 20 Barcelona Marathon

T50UQ-9093 AsicsGel-DS Trainer 20 Barcelona Marathon

T50UQ-9093 AsicsGel-DS Trainer 20 Barcelona Marathon

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

© 2024 Joggingskor.nu

Tema av Anders NorenUpp ↑