Löparskor | Löpcoaching | Löparglädje

Månad: september 2016

BQ – 2017 Boston Marathon

bq

Så kom kom det till slut. Efter en hel helgs väntan:
[quote]This is to notify you that your entry into the 121st Boston Marathon on Monday, April 17, 2017 has been accepted, provided that the information you submitted is accurate.[/quote]

Boston Marathon är världens äldsta marathonlopp som fortfarande arrangeras och det enda där man (i princip) måste kvala in. Jag gjorde min BQ-tid för 2017 i Chicago förra året och hade drygt 5 minuter tillgodo, så jag var hyfsat säker på att komma med men man kan ju aldrig vara helt säker.

Om du vill veta mer om vad en BQ-tid är så kan du läsa mitt inlägg om det här.

Om allt går som det ska så kommer Boston att bli mitt fjärde World Marathon Majors-lopp.

Häng med på min resa mot Boston genom att följa Joggingskor.nu på Instagram, Facebook, YouTube eller Twitter för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

 

Lopprapport Kretsloppet 21 km 2016

På premiären av 21km-banan av Kretsloppet förra året satte jag nytt pers på halvmarathon med 1:28:08 trots att jag just skadat foten. Efter att ha återhämtat mig från skadan och ett par följdåkommor så har årets löpning mest bestått av en strävan att få kontinuitet och mängd i träningen.

Under den här tiden har jag haft som ett uttalat mål att sätta ett nytt pers på 1:27 på årets Kretslopp. Främst för att den tiden skulle ge mig chansen att försöka kvala in till New York City Marathon. Men i takt med att jag har ökat träningen har jag märkt att jag har svårt att få upp farten och insett att det målet skulle bli svårt att nå.

Starten i Kretsloppet. Foto: Maria Waxelius

Starten i Kretsloppet.
Foto: Maria Waxelius

På startlinjen var jag ändå redo att göra ett försök och gick ut hårt i ca 4:00 minutersfart. Det höll i ungefär en halvtimma innan jag fick ont i magen och jag fick slå av på farten för inte knäcka mig. En liten sänkning i fart gjorde stor skillnad och jag kunde driva på bra ändå och springa i mål på 1:31:48 vilket räckte till en 30:e plats.

 

Kretsloppet är ett bra arrangemang där 10 km-sträckan är den klart populäraste distansen men jag kan helt klart rekommendera halvarmathondistansen om du vill göra en bra tid. Det är bra och peppande publik inne i city men lugnt när banan går ut en bit från centrum.

Jag räknar med att springa nästa år igen och troligtvis kommer jag inte att kunna hålla mig från att trycka på för fullt från start igen :-)

Målgång. Foto: Maria Waxelius

Målgång.
Foto: Maria Waxelius

 

TRÄNA

När jag åkte till Chicago Marathon förra hösten behövde jag något lättsamt, värmande och inspirerande att läsa på resan dit.

Efter att ha botaniserat i shoppen på flygplatsen föll valet på Konsten att höra hjärtslag och Utemagasinets specialnummer: Träna

hjartslg-trana

Boken var fantastisk och rekommenderas varmt och tidningen har jag återvänt till ett par gånger under året som gått.

För några veckor sedan började det dyka upp inlägg i mitt Facebookflöde om att det var ett nytt nummer på gång av tidningen TRÄNA och enda sättet att köpa den var via deras egen webshop.

Givet köp tänkte jag och klickade omgående in en förbokning.

[highlight]Tidningen jag har köpt är ett privat köp som jag har betalat fullt pris för.[/highlight]

Det finns flera träningstidningar och åtminstone två stora löpartidningar som jag har flera olästa nummer av här hemma. Så varför då köpa ytterligare en?

De tidningar som finns på marknaden, tycker jag, riktar in sig antingen på nybörjare med rubriker typ – ”Klara milen” eller mot de snabbare löparna som klarar milen under 37 och tränar på bana. Jag identifierar mig inte med någon av dessa grupper och behöver snarare inspiration än hårda fakta. Tidningen Träna slår an en ton av löparglädje hos mig som jag gillar.

tranatrail

När tidningen damp ned i brevlådan hos mig – med ett handskrivet Tack för mitt köp, så var mitt första intryck att den var liten och relativt tunn. Tidningen har A5-format och verkar ha släppt kopplingen till Utemagasinet och står nu på egna ben. Efter att ha bläddrat igenom den så förstår jag varför den känns tunnare än väntat: Det är (nästan) ingen reklam i den!

Men den är fullspäckad med inspiration. Efter att ha lagt upp benen i soffan en fredagskväll och läst tidningen var jag redo att både boka en resa till Chamonix och funderade på om jag skulle ta mig an Jämtlandstriangeln på en, två eller tre dagar.

Dessa båda tankar är fortfarande för framtiden men jag har i alla fall gjort slag i saken och anmält mig till AXA Fjällmaraton och gjort Yogasekvensen ”Efter löpning” under veckan.

axa-anmalan

För mig är det här inspiration i världsklass och jag hoppas den kan komma ut lite oftare än en gång om året. Jag skulle i alla fall teckna en prenumeration.

Läs mer om tidningen Träna på deras hemsida: tranatrail.se

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Lopprapport 157 Running Race

157 Running Race - Foto: Lager 157 Ski Team

157 Running Race – Foto: Lager 157 Ski Team

157 Running Race - Foto: Lager 157 Ski Team

157 Running Race – Foto: Lager 157 Ski Team

Med fru och dotter bortresta i helgen behövde jag och sonen hitta på något kul att göra tillsammans. Vi behövde inte leta så länge när vi insåg att Lager 157 Ski Team och Lager 157 arrangerade 157 Running Race idag.

Med en bana på 1570 m och tre klasser: 1 varv (barn), 5 varv eller 10 varv kunde alla hitta en utmaning i terrängen runt Lager 157s butik i Gällstad. I och med att vi båda ska springa Kretsloppet i Borås om en vecka var tanken från början att grabben skulle springa ett varv och jag fem varv och få en bra genomkörare i bra fart. Men när vi pratade igenom saken kvällen innan kom vi fram till att det vore kul att springa 5-varvsklassen båda två. Vi beslutade att springa första varvet ihop och att jag sedan skulle öka tempot. På så sätt kunde vi få ut det bästa av två världar: springa ihop och få en bra utmaning.

157runningrace

För min egen del innebar det att jag kunde få bra träning i ett progressivt upplägg på tävling. Min plan blev att öka farten successivt varje varv. Det visade sig bli lika svårt som vanligt.

Efter att ha sprungit det första varvet i 5:25 tempo släppte jag loss benen och det tänkte 4:45-5:00 tempot blev 4:31 på andra varvet och sedan gick varje varv en aning långsammare än föregående. Banan hade många skarpa svängar där det var svårt att komma in i ett bra flyt och mina ben drog på sig mjölksyra snabbt.

Totalt behövde jag drygt 37 minuter för att springa de fem varven och sedan avslutade jag med att springa runt ihop med grabben som hade ett varv kvar när jag gick i mål.

Jag sammanfattar loppet med att det framförallt är kul att springa ihop. Tyvärr är inte mitt tempo riktigt på plats och jag är tveksam till att jag ska kunna få upp det inför nästa veckas halvmara. Min plan har varit att försöka upprepa förra årets lyckade PB  satsning men som det känns nu kanske jag får justera den planen och sikta på att hitta en bra marafart istället.

Extra kul var att vi båda hade bra utdelning på prisbordet där vi vann både biljetter till vinterns världscuptävlingar i Ulricehamn och presentkort på personlig träning med 157 Training. Till det ska läggas en välfylld goodiebag med träningskläder från 157 Funk.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Test Salomon S-LAB Exo Twinskin Short

s-lab-exo-tw-1

Kan ett par shorts vara värda 1500 kr?

Spontant vill man ju svara nej. Men jag var ändå nyfiken på svaret och ville testa ett par Salomon S-LAB Twinskin Short. Ett av marknadens dyraste löparshorts.

[highlight]Jag har möjlighet att testa Salomon S-LAB Exo Twinskin Short eftersom jag säljer dom i min butik – SevenSports.se och jag vill veta att jag säljer bra produkter. Jag vill dela med mig av det jag ser och jag försöker vara neutral och ärlig i mitt omdöme.[/highlight]

Vanligtvis springer jag helst i split shorts eller någon liknande variant av en lös och lätt byxa. Salomons Twinskin shorts har en innerdel av EXO-kompression och en ytterdel som skyddar lite extra och samtidigt gör att man känner sig lite mer klädd än om man bara har ett par tights.

Om jag hade provat shortsen i en butik hade jag hängt tillbaks dom på på hyllan. I början känns dom inte alls bra på och den suveräna passform jag blivit van med från Salomons skor märks inte alls. När jag börjar springa känns det som att dom hänger för långt ned och jag springer och drar i dom till en början.

Men.

Efter någon kilometer händer något – shortsen verkar försvinna. Jag vet inte vad det är men dom sätter sig på plats när man börjar bli lite svettig och sedan sitter dom kvar.

En av de saker jag uppskattar med med shortsen är att dom har en riktig innerbyxa/kalsong, sådana som brukar finnas i vanliga shorts. De absolut flesta tights på marknaden har inte det.

Kompressionstightsen ger ett bra stöd åt lårmusklerna och minskar framförallt vibrationerna när man springer. Vilket i sin tur ska hjälpa dig att orka springa längre.

Så är dom då värda 1500 kr?

Om du springer mycket och långt så är faktiskt svaret: Ja, jag tror faktiskt det. Särskilt med tanke på att man oftast har ett par shorts mycket längre än ett par löparskor som oftast ligger i samma prisklass.

Salomon S-LAB EXO Twinskin Shortfinns att köpa i min butik – SevenSports.se.

I och med att jag säljer skorna i min butik så kan den här texten tolkas som reklam.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

 

Holleden 15 km

Under det senaste året har jag försökt springa nya spår och vandringsleder runt omkring där jag bor. Det finns massor av fina löparupplevelser att upptäcka runt knuten.

En vandringsled som jag har på min lista länge är Holleden. Den ligger egentligen väldigt nära men ändå lite för långt bort för att springa dit, ett varv runt leden och sedan hem igen. Idag anordnade Cykla & Vandra i Sjuhärad en Cykel- och Vandringsfestival där utvalda vandringsleder i området deltar. Däribland Holleden. Ett perfekt tillfälle för mig att prova på leden.

holleden- - 9

Holleden är ansluten till Cykla & Vandra i Sjuhärad vilket innebär att den håller en viss kvalitetsnivå. Bland annat så är leden väl utmärkt och den skall vara trygg att vandra på. Båda dessa krav uppfyller Holleden. Det är tätt mellan ledmarkeringarna (orange) och med jämna mellanrum passerar leden en uppsatt karta med en positionsangivelse som är framtagen i samarbete med den lokala räddningstjänsten. Leden sköts av en Vandringsledsföreningen i Hol, en lokal förening som finansierar sin verksamhet via kommunala bidrag och lokala företag som sponsorer. Jag uppskattar verkligen allt jobb dom lägger ned på att hålla leden öppen och i bra skick.

Leden startar vid Hols Kyrka som ligger längs E20 mellan Alingsås och Vårgårda och första delen går förbi ett gammalt stort gravfält med gravhögar och andra fornlämningar. Därefter går den mestadels på fina stigar och en del skogsväg. Den stora nackdelen för leden är att den passerar E20 på två ställen.

Sträckningen blir efter ett tag väldigt kuperad och på ett ställe delar sig leden mellan en lätt och en svår (brant) del. Den branta delen är på ett ställe så brant att man satt ut rep att hålla sig i.

Fakta Holleden

Underlaget är skiftande och är till stor del stig men även en hel del grusväg, sandväg och klipphällar. Bitvis var det blött med härlig gegga men det gick alltid att gå runt blötområdena om du vill hålla fötterna torra. Merinostrumpor rekommenderas.

På fötterna hade jag La Sportiva Akasha. Skorna ger ett bra skydd mot underlaget och fungerar bra att springa i både på teknisk stig och på grusvägspartierna. Dock är dom lite halkiga på våta rötter.

La Sportiva Akasha

La Sportiva Akasha

Jag kommer garanterat att springa den här leden många fler gånger. Den ligger bra till för att ta ett stopp på vägen hem från jobbet.

Följ Joggingskor.nu på Facebook, YouTubeTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Nedan följer en del bilder från leden:

holleden- - 1

Solrosor

holleden- - 3

holleden- - 10

Välj skor som har grepp på berghäll

holleden- - 11

Stiglöpning Deluxe

holleden- - 12

holleden- - 13

holleden- - 14

holleden- - 15

Klättring

holleden- - 16

Löparglädje

holleden- - 18

Note to self: Ta med torra skor nästa gång

 

 

 

© 2024 Joggingskor.nu

Tema av Anders NorenUpp ↑