Plantar Fascitiis behandlingsplan

Plantar Fascitiis behandlingsplan

Just nu känns det som att jag skriver lika många inlägg om olika behandlingskurer som skotester.

Nu har jag tagit itu med min onda fot och fått den diagnostiserad som Plantar Fasciitis, eller hälsporre som man många säger i dagligt tal även om (om jag har fattat det rätt) det inte riktigt är samma sak.

Strax innan Kretsloppet kom smärtan under/på sidan hav hälen på höger fot men eftersom jag var i så bra form i övrigt och lite ont här och där tillhör vardagen för en långdistanslöpare så sprang jag loppet ändå. På nytt pers dessutom :-)

Efter loppet hade jag rejält ont i foten men det var inte långt kvar till Chicago Marathon som jag inte gärna ville missa. Så istället för att kolla upp foten och riskera löpförbud hankade jag fram med några fåtal träningspass. Det märktes under loppet att jag hade tappat en del av hårdheten i benen på grund av utebliven träning men loppet genomfördes med tejpad fot som inte störde helhetsupplevelsen alltför mycket.

Två veckor efter Chicago och i princip löpvila hade jag fortfarande ont i foten och gjorde slag i saken att kontakta vården. Jag har förmånen att ha en privat sjukvårdsförsäkring via mitt jobb vilket gör att det inte var svårt att få en tid hos en läkare.

Väl där konstaterade han snabbt att det var Plantar Fasciitis med en inflammerad infästning.

Så nu sitter jag här med en handlingsplan som sker på fyra fronter:

  • 10 dagars kur med Diklofenak som är anti-imflammatorisk som ska ta bort inflammationen och svullnaden i foten. När den har verkat bör jag kunna komma igång med löpningen igen.
  • Remiss för justering av mina befintliga, alternativt avgjutning av nya fotinlägg. Jag har ett par sedan min förra vända med PF för 6-7 år sedan men tydligen är hållbarheten på ett par inlägg bara ett par år. Sedan har foten ändrat sig så mycket att de, i värsta fall, kan orska mer skada än nytta.
  • Remiss till sjukgymnast för stötvågsbehandling. Enligt läkaren har det visat sig ha bra effekt på många patienter.
  • Remiss till sjukgymnast för instruktioner i hur man stretchar och tejpar foten.

Jag misstänkte tidigt PF men var ändå lite tveksam på grund av att det gjorde mer eller mindre konstant ont i foten. Det visade sig att det berodde på inflammationen.

Självklart har jag googlat en hel del på Plantar Fascitiis och hälsporre och det finns massor av sidor som beskriver åkomman men i och med att skadan i sig är lite luddig så kan det vara svårt att hitta en beskrivning som man tycker passar in på sig själv.

Jag ska försöka ha disciplin att skriva bloggposter om min behandling. Dels för att jag själv ska komma ihåg och dels om någon skulle vara drabbad och kanske kan få lite hjälp på vägen.

Bilden nedan visar var på min fot det gör ont när jag trycker med tummen. Dvs där själva PF-senan är infäst. Ringen på sidan av foten visar det område som är svullet och ömt vilket orsakas av inflammationen.

Plantar Fascitiis - var gör det ont?

Plantar Fasciitis – var gör det ont?

Om du vill veta hur det går med behandlingen kan du följa Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg.