Fulcrum kan översättas till stödjepunkt, balanspunkt eller vridpunkt.
Fulcrum är namnet på tekniken som Karhu utvecklat och använder i sina löparskor för att ge löparen ett effektivt och behagligt löpsteg. Man gör det genom att sätta in en omvänd kil i ett hårdare material i sulan. Fulcrumkilen ska bidra till att hjälpa foten få en isättning av mellanfoten och driva foten vidare till frånskjutet.
Bilden nedan visar hur tekniken fungerar och så här menar Karhu att den påverkar löpningen. Sätter man i hälen först så hjälper Fulcrum till att flytta balansen från hälen och över till frånskjut. Landar man på mellanfoten är foten redan i rätt position för att fortsätta framåt. Landar man på framfoten hindrar Fulcrum att man förbrukar onödig energi när hälen sjunker efter framfotens isättning.
Detta ska ge en mer flytande löpning som använder den förbrukade energin att ta sig framåt istället för upp och ner. Jag har inte sprungit tillräckligt mycket i mina Karhu Flow Trail ännu för att kunna avgöra om det stämmer.
Mitt intryck av Fulcrum efter några löppass i skorna är att känslan påminner om den man får i ett par Skechers GoRun men mer stabil. Skon är alltså uppbyggd mitt under foten och när man står i skon fördelas tyngdpunkten och man har inte samma tryck på hälen. Den allra första känslan jag fick när jag provade skorna var ”var är hälen?”. Så här långt upplever jag det positivt, i kommande inlägg kommer jag att skriva mer om hur löpkänslan i ett par Karhu Fulcrum är.
Detta inlägg är del 3 i en test av ett par Karhu Flow Trail Fulcrum som är uppdelat i flera inlägg. De tidigare inläggen i serien hittar du här:
I nästa inlägg kommer jag att göra en halvtidsavstämning av testet.
Jag har fått skorna utan kostnad från Karhu. Åsikterna i inlägget är mina egna.
Mer information om Karhu och deras sortiment av löparskor hittar du på karhu.com.
Följ Joggingskor.nu på Facebook, Twitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.
0 kommentarer
2 pingbacks