Salomon S/LAB Sense Ultra

Salomon S/LAB Sense Ultra

Jag har testat Salomon S/LAB Sense Ultra. Skorna kom våren 2017 och jag har sprungit relativt mycket i dom under våren och sommaren och det är hög tid att få ihop en recension.

S/LAB Sense Ultra skorna ska inte förväxlas med den populära S-LAB Sense Ultra serien, som i samband med att den sko jag har testat här släpptes blev av med Ultra i sitt namn och numera heter S/LAB Sense 6. Här kan du läsa min test av S-LAB Sense 4 Ultra.

Förvirrande? – Ja

Inte blir det tydligare av att Salomon samtidigt byter namn på S-LAB till S/LAB…

Hur som helst Sense Ultra är framtagna av Salomon i samarbete med flerfaldige UTMB-vinnaren Francois D’Haene som gett sin input vad som krävs av ett par skor för att fungera i bergen.

Som sagt så sprang jag mycket i skorna under vår och sommar och på de flesta trailpassen inför och under Fjällmaraton var dom mitt självklara val. Jag trodde länge att dom även skulle bli mitt val som Årets sko 2017 men som du kommer kunna läsa längre ner så har dom ett par svagheter.

Det bra

Passformen är som vanligt med Salomons skor helt suverän. Skorna sitter som gjutna på fötterna. Dom är lätta, ger ett bra skydd mot stenar i underlaget och bra med dämpning som räcker gott och väl på den terräng som dom är gjorda för att springa i: stig och berg.

Fin löpkänsla och inte minst. Dom är väldigt snygga.

Det dåliga

S/LAB-serien hos Salomon är gjorda för att vara lätta, snabba skor för tävling. Hållbarheten ligger inte i fokus. Jag har sprungit ca 35 mil iskorna och dom håller fortfarande men redan efter ca 20 mil började dom bli lite sladdriga i ovandelen, runt vristen. SensiFit:en som brukar vara en av Salomons triumfkort höll inte riktigt måttet och jag fick då och då stanna och dra åt QuickLacen. Inte för att den hade gått upp men skorna verkade ge med sig efter en stunds löpning.

Mönstret i yttersulan är gjord för den terräng som jag antar finns i alperna, jag har inte sprungit där själv ännu så jag kan inte säga något om det. Den är INTE gjord för den lervälling som blir på stigarna upp och nerför de svenska fjällen. När jag sprang Fjällmaraton hade jag behövt mycket mer fäste och längre dubbar. Jag inser att det var ett nybörjarmisstag .

Salomon S/LAB Sense Ultra

Salomon S/LAB Sense Ultra

Sammanfattning

Salomon S/LAB Sense Ultra är en fantastiskt skön trailsko som fungerar väldigt bra på torr stig och hårt underlag. I ovandelen har dom gått lite för långt och gjort en sko som inte riktigt håller formen mer än 20 – 25 mil.

Skorna jag har sprungit i är inköpta privat. Under våren 2018 kommer S/LAB Sense Ultra 2 men den version jag har testat finns i skrivande stund fortfarande i en del butiker, bland annat Wiggle.

Följ Joggingskor.nu på Facebook, YouTube eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.