Löparskor | Löpcoaching | Löparglädje

Månad: november 2014

Broloppet Perfekta R.I.P.

perfekta-1

Idag pensionerade jag mitt Perfekta vätskebälte som varit med sedan 2000. På Broloppet som sprangs över Öresundsbron innan trafiken släpptes på fanns det inga vätskestationer. Anledningen var att man inte ville ha massa skräp på bron och risken var väl stor att det skulle blåsa ned en och annan pappmugg i Öresund. Arrangören av loppet löste det genom att dela ut ett vätskebälte till alla deltagare. Jag har sedan dess haft mitt som enda vätskebälte sedan dess.

Jag kör de allra flesta pass utan vätska men på långpassen är det med. Oftast räcker det med en eller två flaskor och då kan jag lika gärna hålla dom i handen som att ha dom skumpande på höften.

Flaskorna har hållit sig fräscha och förutom en kork som träffade asfalten lite olyckligt under en löprunda, så är dom intakta. Däremot har bältet givit med sig och resåret har blivit slappt och det har varit svårt att få bältet att sitta kvar. Så efter 14 år i tjänst är det nu dags att titta efter en ny vätskelösning.

En enkel variant vore ju att köpa ett likadant. Hållbarheten är det ju bevisligen inte något fel på. Men sedan millennieskiftet har det ju hänt väldigt mycket på prylsidan inom löpningen och det vore roligt och intressant att testa lite andra sätt att bära med sig vätska på. Jag driver ju trots allt en blogg som testar löparprylar :-)

Att testa något från UltrAspire ligger nära tillhands eftersom jag säljer löparvästar och midjeväskor från UltrAspire i min butik. Jag har sprungit ett par gånger med en handhållen flaska, Isomeric Pocket (test kommer) men jag vill pröva fler modeller. Dels finns ju Ultimate Direction med Scott Jurek och Anton Krupicka varit med och givit input till designen. Bara det är ju coolt. Dessutom finns Nathan och Salomon som båda säkert gör bra grejer.

Du som läser det här – har du några bra tips på hur man bär med sig vatten på långpasset på ett bra sätt?

Följ Joggingskor.nu på Facebook, Instagram och Twitter för att hålla koll på guider och tester på löparskor och andra löparprylar.

Test: Adidas Energy Boost – del 2

Under det senaste året har jag använt ett par Adidas Energy Boost som en av mina mängdträningsskor. Min test av skorna kan du läsa här.

Nu har jag sprungit drygt 80 mil i skorna plus att jag har använt dom som sneakers en del så det passar bra med en kort uppföljning för att visa hållbarheten.

Yttersulan har fått ett slitage på de delar som är mest utsatta av mitt löpsteg. Boostdämpningen är fortfarande bra och visar ingen tendens till att mattas.

Sedan jag köpte dessa skorna har det kommit en ny version, Energy Boost 2 och dessutom en uppdatering av den med en luftigare ovandel Energy Boost 2.0 ESM. Länkar till butiker som säljer dessa skor finns i slutet av inlägget.

slitage under framfoten

Adidas Energy Boost slitage under framfoten

Adidas Energy Boost slitage på hälen

Adidas Energy Boost slitage på hälen

[box type=”note”]Skorna som jag har testat är ett privat inköp och recensionen är alltså helt oberoende från återförsäljare eller tillverkare.[/box]

Följ Joggingskor.nu på Facebook, Instagram och Twitter för att hålla koll på guider och tester på löparskor och andra löparprylar.

Test: Adidas Boston Boost 5

Adidas Adizero Boston Boost 5

Adidas Adizero Boston Boost 5

Jag har testat Adidas Adizero Boston Boost 5.

Den här testen kan man kalla en snabbtest. Fem dagar, fem löppass och ca sju mil har jag sprungit i skorna. Det innebär att jag inte kan uttala mig om hållbarhet och liknande men löpkänslan i skorna tycker jag att jag fått en bra uppfattning om.

Boston Boost 5 är, som namnet antyder den femte generationen av Adidas Boston. Boston som genom åren gjort sig känd som en lite kraftigare syskon till Adios, främst avsedd som en träningssko. I och med uppdateringen så har även Bostonmodellen försetts med en mellansula i Adidas Boost-material. Ett material som bland annat ger bra dämpning och har bra energiåtergivning så att kraften från ditt löpsteg inte försvinner helt i marken utan du får tillbaks lite in i benen. I den här testen är det naturligt för mig att jämföra en hel del med Adios Boost 2.0 som jag sprungit i en hel del under de senaste månaderna, du kan läsa min test av Adios Boost 2.0 här.

Fakta

Vikt: 250 gram (storlek 41,5). Det  22 gram mer än Adios Boost.

Häl-till-tå drop: 10 mm, 26 mm i hälen till 16 under framfoten.

Yttersula

Yttersulan innehåller relativt mycket gummi som ger ett bra grepp och som skyddar foten bra från ojämnheter i underlaget. Här menar jag alltså småsten, asfaltskanter och liknande som är aktuellt när man springer på väg.

Mellansula

Mellansulan består alltså till största del av boost men har även ett lager EVA överst. Den totala sulhöjden är 26 mm i hälen och 16 mm under framfoten.

Ovandel

Ovandelen och även färgsättningen är väldigt lik Adios Boost 2.o och kommentaren jag fick från min fru första gången jag provade dom var: ”Har du inte redan ett par sådana?” Boston 5 har dubbla lager coolever mesh över framfoten som gör att den känns lite mer ombonad än Adios Boost 2.0. Runt hålfoten tycker jag dock att den är mindre ombonad och det är ett par sömmar och efter att ett av passen sprangs i ösregn så har jag känt en tendens till irritation från dessa på foten. Meshen kompletteras av syntetsik Tirreninamocka.

Löpkänsla

Jag gillar löpkänslan i Boston Boost. Den ger en stabil och dämpad löpning samtidigt som skon är lätt. Den är ett bra komplement till en tunnare tävlingssko och hos mig kommer den förmodligen att ersätta mina Energy Boost, som har börjat bli slitna i yttersulan, som den sko som jag använder mest på mina distanspass.

Passform

Boston Boost bygger på samma läst som de övriga adizero-modeller jag har provat. Så om du har hittat passande Adidasskor tidigare bör du kunna köra på i samma storlek. Däremot tycker jag att tåboxen smalnar av lite snävare än på Adios Boost 2.0 mina lilltår blir något ihopklämda. Det är möjligt att skon kräver lite mer inspringning men det är inget som jag har behövt i mina andra Adidasskor.

Blir det inte bättre så kan det vara så att Boston Boost inte blir riktigt den träningsfavorit som jag hoppas på.

Nedan följer ett par bilder som jämför Boston Boost 5 med liknande Adidasmodeller.

Ovandel: Adios Boost 2.0 vänster - Boston Boost 5 höger

Ovandel: Adios Boost 2.0 vänster – Boston Boost 5 höger

Mellansula: Adios Boost 2.0 vänster - Boston Boost 5 höger

Mellansula: Adios Boost 2.0 vänster – Boston Boost 5 höger

Yttersula: Boston Boost 5 vänster - Adios Boost 2.0 höger

Yttersula: Boston Boost 5 vänster – Adios Boost 2.0 höger

Ovandel: Adios 2 vänster - Boston Boost 5 höger

Ovandel: Adios 2 vänster – Boston Boost 5 höger

Mellansula: Adios 2 vänster - Boston Boost 5 höger

Mellansula: Adios 2 vänster – Boston Boost 5 höger

Ovandel: Boston 4 vänster - Boston Boost 5 höger

Ovandel: Boston 4 vänster – Boston Boost 5 höger

Mellansula: Boston 4 vänster - Boston Boost 5 höger

Mellansula: Boston 4 vänster – Boston Boost 5 höger

Yttersula: Boston Boost 5 vänster - Boston 4 höger

Yttersula: Boston Boost 5 vänster – Boston 4 höger

Yttersula: Boston Boost 5 vänster - Supernova Glide höger

Yttersula: Boston Boost 5 vänster – Supernova Glide höger

[box type=”note”]Skorna som jag har testat är ett privat inköp och recensionen är alltså helt oberoende från återförsäljare eller tillverkare. Däremot är min butik SevenSports.se med i listan över återförsäljare nedan.[/box]

Följ Joggingskor.nu på Facebook, Instagram och Twitter för att hålla koll på guider och tester på löparskor och andra löparprylar.

Adidas Boston Boost finns att köpa hos butikerna i listan nedan.

Skechers GOrun Ultra Extreme

Skechers GOrun Ultra Extreme

Skechers GOrun Ultra Extreme

 

Skechers GORun Ultra Extreme är en vattenavstötande variant av GORun Ultra. Ovandelen i GOdri är ett treskiktsmaterial som håller dig torr om fötterna.

  1. Lager 1: Ett skyddande och vattenavstötande lager.
  2. Lager 2: Membran som andas och låter luften och värmen från fötterna passera ut men som samtidigt håller vätan ute.
  3. Lager 3: Mesh innerst som är mjukt mot fötterna.

GOrun Ultra är en maximalism sko för dig som vill ha en maximalt dämpad men ändå lätt sko för lätt terräng. Jag håller just nu på med en test av GOrun Ultra Nite Owl. Intrycket så här långt är att det är en väldämpad sko som måste vara en av de lättaste i klassen. Även om GOrun Ultra är tänkt för terräng fungerar den mycket bra även på väg.

Häl-till-tå drop: 4 mm (27/23)

Förutom GOrun Ultra finns det Extremevarianter av GOrun Ride 3 och GOwalk 2.

Samtliga modeller av Skechers Extreme finns att köpa på SevenSports.se.

Skechers GOrun Ultra Extreme

Skechers GOrun Ultra Extreme

Asics Gel-DS Trainer 20

På vissa modeller, som till exempel Gel-Kayano är Asics väldigt konservativa och gör endast små förändringar från år till år. På andra modeller är det helt tvärtom. Gel-DS Trainer är ett bra exempel på detta.

Asics Gel DS-Trainer 17 sprang jag mycket i under 2012 och den gillade jag mycket. DS-Trainer 18 hade en tightare ovandel och jag kom aldrig riktigt överens med den, läs min test av DS trainer 18 här. När version 19 kom i början av året så hade man återigen gjort om ovandelen men den har jag inte sprungit i.

Asics Gel-DS Trainer 20

Asics Gel-DS Trainer 20. Foto: Jonas Buud

Nu börjar det dra ihop sig till 20-årsjubileum för DS Trainer och det dyker upp på Gel-DS Trainer 20 på nätet. Bla lade Jonas Buud ut denna bilden på Instagram för någon vecka sedan och från USA kommer det rapporter om att den har visats upp på skomässor. Återigen har man gjort om skon. Den här gången har även sulan fått sig en rejäl uppdatering. Man har ett nytt material där man ska ha gjort skon mycket lättare och jag tycker att den ser mycket snabbare ut.

Vi kan räkna med att DS-Trainer 20 kommer ut i butikerna runt årsskiftet. Fram tills dess är det fyndläge på DS Trainer 19. Bästa pris hittar du i tabellen nedan.

Lopprapport TCS New York City Marathon

3:19:30

3:19:30

När jag påbörjade den här lopprapporten satt jag just hemkommen till hotellrummet med Brooklyn Lager & Gatorade efter ett genomfört New York City Marathon. Innan jag hunnit skriva klart och publicera befinner jag mig hemma i Sverige i soffan med fötterna i högläge efter flygresan.
Ni som känner mig eller har följt bloggen länge vet att jag var här för två år sedan och att loppet ställdes in men nu var det alltså dags för en ny chans.
Den gången fick Springtime klä skott för mycket av missnöjet, både med rätta och inte. Så jag tycker det är på plats att nämna att i år har dom verkligen levererat.
Orosmolnet inför årets lopp var även det kopplat till vinden. Inte i samma omfattning som med orkanen Sandy men ändå tillräckligt stark för att påverka loppet. Innan start så måste man vara på plats innan minst ett par timmar och där gällde det att hitta skydd och ha mycket kläder och på grund av blåsten hade man tagit ned väggarna på tälten och även en hel del skyltar som var tänkt att visa vägen. Även elitfältet hade tydligen fått en chock när dom kom till start och deras planerade elittält hel enkelt inte fanns. Dom fick istället sitta i en buss och vänta på starten.

Ett par bra tips innan starten är att ta med sig något bra att sitta på. Jag tog 4-5 exemplar av gratistidningen på gatan utanför hotellet och stoppade i en plastpåse, det funkade perfekt. Tänk också på att ta med mycket gamla kläder hemifrån som du kan slänga strax innan starten. Kläderna går till välgörenhet och du får gott om plats i resväskan hem för ny shopping i New York.

Starten går ett par hundra meter in på Staten Island innan man springer ut på Verazzano-Narrows Bridge som leder från Staten Island till Brooklyn. Bron är ca 3 km lång och här var det verkligen blåsigt! Jag sprang och höll i min nummerlapp eftersom jag var rädd att den skulle blåsa av. I New York använder man sig av den typen av chip som sitter på baksidan av nummerlappen, så ingen nummerlapp – ingen tid.

Efter bron är det ett par svängar innan man kommer in på ett par långa avenyer på Brooklyn. Här var det väldigt härlig löpning med helskön publik, böljande gator och pigga ben. Efter att ha avverkat halvmaramarkeringen mellan Brooklyn och Queens och sedan sprungit ett par kilometer genom Queens bär det upp på nästa långa bro, Queensboro Bridge. Här springer man på undervåningen och då tappade min GPS koordinaterna, efter det kunde jag inte lita på varken sträcka eller aktuell fart, det var lite störande och jag tappade lite fokus på farten efter bron.

När man nästan var klar med bron, där det är helt knäpptyst, började man höra ett susande någonstans under ifrån och det tog en liten stund innan jag insåg att det var publikjublet nere på Manahattan som, liksom sögs upp på bron – en magisk, gåshudskänsla.

Väl nere på Manhattan började låren känna av det hårda underlaget och de sugande broarna. Innan loppet hade jag som plan att försöka hänga på pace teamet för 3:15 så länge det gick. Från ca 10 km ända upp till Bronx (ca 30 km) gick det bra men på bron över dit, som jag upplevde som lång, seg och man inte riktigt såg slutet på, började jag tappa ett par steg. På bron på väg tillbaka in till Manhattan, ett par kilometer senare lyckades jag inte hålla kontakten alls och fick släppa iväg farthållaren. Låren började helt enkelt ta slut.

Med ca en halvmil kvar svänger man in i Central Park och när jag hade varit ute i exakt 3 timmar började baksidan av låren krampa. Jag har inte haft kramp under löpning på väldigt många år så det var en ovan känsla men jag lyckades ändå hålla mig springande hela vägen och tog mig i mål på 3:19:30.

Med tanke på blåsten och det hårda underlaget så är nöjd med tiden och väldigt glad att ha sprungit det lopp som jag anmälde mig till 2010.

En sak som sätter sig är hur stolt och engagerade alla New Yorkbor är i loppet. Inte bara är det bra tryck och musik och hejarop hela vägen utan även efter loppet när man stapplar hem till hotellet säger ALLA ”Congratulations” och ”Well Done!”.

  • Utrustningen jag använde på loppet var:
    Adidas Adios Boost 2.0 – en grymt skön marathonsko men på det här hårda underlaget hade jag nog behövt lite mer dämpning. Läs min test av Adios Boost 2.0 här.
  • Feetures! Elite Ultra Light – en fantastisk strumpa som jag nu har använt på en halvmara och två marathon utan en enda blåsa. Helt klart ett rekommenderat köp och det säger jag inte bara för att den går att köpa i min shop.
  • 2XU – Calf Sleeves – var helt klart hjälpande idag och jag funderar på att även titta på korta kompressionstights.
  • Rocktape på ena knät som jag haft lite ITB-känning i. Lika delar placebo som verklig effekt kan jag tänka mig men knät höll i alla fall.
  • Craft Zero Extreme Gunde – helt enkelt perfekta.
  • Craft AR Marathon splitshorts.
  • Eftersom marathon ska springas i splitshorts och linne löste jag det i kylan genom att ha på mig tre stycken linnen.
  • Underst Craft PR som är ett av de skönaste linnen jag någonsin har sprungit i.
  • Linnelager nr 2 var ett helt nytt Ashmei Race Vest i merinoull och carbon. Det var första gången jag sprang i det så jag vågade inte ha det underst. Det gav bra och tillräckligt med värme.
  • Ytterst hade jag mitt Sverigelinne.
  • Till det hade jag ett par Asics armvärmare, ett par handskar från Adidas och de första kilometrarna även en fleecemössa som delades ut av Dunkin Donuts innan start.

Vill du också anmäla dig till New York City Marathon kan du läsa mer om hur man gör här.

Följ Joggingskor.nu på Facebook, Instagram och Twitter för att hålla koll på guider och tester på löparskor och andra löparprylar.

IMG_3540.JPG

 

 

New York City Marathon Expo

Just nu befinner jag mig k New York för att springa TCS New York City Marathon imorgon.

Som löparskonörd är expot i samband med mässan rena himmelriket och jag spenderade många timmar där igår. Förutom att titta på specialutgåvorna och prova flera av de nya modellerna så träffade jag min själsfrände Stefan som bl.a. skriver The Running Swede och jobbar för Salming här i USA. Vi hade bl.a. Ett långt och intressant samtal med chefsdesignern för Skechers Performance om vad dom har på gång under 2015, det är flera spännande nyheter på gång där. Båda vad gäller nya material i sulorna och ovandelen samt en del nya varianter på befintliga modeller.
Mässbesöket avslutades på ett riktigt bra sätt när jag gick ett extra varv förbi Adidas monter och där var det foto & autografsession med Geoffrey Mutai (dubbelsegarare i NYC & Boston) och Wilson Kipsang (som hade världsrekordet tills för ett par veckor sedan). Trevliga grabbar :-)

Här är ett antal bilder från dagen. Om du följer bloggen via Instagram har du redan spammats av flera av dessa.

IMG_3415.JPGIMG_3470.JPGIMG_3431.JPGIMG_3471.JPG

IMG_3475.JPG

IMG_3473.JPG

IMG_3472.JPG

IMG_3474.JPG

IMG_3481.JPG

IMG_3480.JPG

IMG_3479.JPG

© 2024 Joggingskor.nu

Tema av Anders NorenUpp ↑