Löparskor | Löpcoaching | Löparglädje

Månad: september 2015

Brooks Ghost 8 Berlin Marathon

Brooks Ghos 8 Berlin Marathon

Brooks Ghos 8 Berlin Marathon

Brooks har en förkärlek för att göra Limited Editions till de stora stadsmarorna med Grafittimönster. Till Berlin Marathon 2015 har de gjort denna utgåva av Ghost 8.

Läs min test av föregångaren – Ghost 7 här.

Så här säger Brooks om Berlin Ghost 8

[quote]In Berlin, art is a treasure found on every street corner, bringing color and light to trash bins, telephone boxes, and building walls. Brooks believes that the run is a treasure and the runner is the artist, making his mark on the city. The Berlin Ghost captures this vibrant street art scene as though the runner sprinted across the wall or through the haze of spray paint.[/quote]

Läs mer på Brooks Runnings hemsida.

null

Brooks Berlin Ghost 8

null

Brooks Berlin Ghost 8

null

Brooks Berlin Ghost 8

null

Brooks Berlin Ghost 8

null

Berlin Skyline

null

Brooks Berlin Ghost 8

null

Brooks Berlin Ghost 8

null

Brandenburger Tor

null

Brooks Berlin Ghost 8

Brooks Berlin Ghost 8

Brooks Berlin Ghost 8

Brooks Berlin Ghost 8

Brooks Berlin Ghost 8

Berlin Marathon – Kipchoge springer så att skorna ramlar av

kipchoge-berlin

Jag vet inte om det var så här Nike tänkte sig att det skulle se ut när Eluid Kipchoge vann Berlin Marathon. Innersulorna på hans Nikes är på väg ut ur skorna.

Men å andra sidan är all reklam bra reklam.

Bilden nedan är från Eluid Kipchoges Twitter inför London Marathon i våras

Eluid Kipchoge London Marathon 2015

Eluid Kipchoge London Marathon 2015

[Updatering 2015-09-28]

Enligt Wall Street Journal är skorna en prototyp som Elouid Kipchoge och Nike jobbat på relativt länge. Så här säger han om skorna:

[quote]It wasn’t a good day for me in these shoes, although they’re actually very good. I tested them in Kenya, but just had bad luck on the day. I had problems from the first kilometer. My goal was the world record but it wasn’t meant to be today. [/quote]

Så här säger Nikes T.J. Crawford om saken:

[quote]As he has done in previous races, Eliud was testing a prototype racing flat which we’ve been working on together for several months. As with any prototype, elements can sometimes go wrong. On this occasion, the sockliner didn’t work. As in all innovation, we will learn quickly from mistakes.[/quote]

 

Test Salomon S-LAB Sense 4 Ultra

Salomon S-LAB Sense 4 Ultra

Salomon S-LAB Sense 4 Ultra

Jag har testat Salomon S-LAB Sense 4 Ultra.

Det här är en av de absolut skönaste skor jag har satt på mina fötter. Passformen och den stretchiga ovandelen passar mina fötter perfekt. Med dom här skorna på ökar löplusten automatiskt ett snäpp.

Varför springer jag då inte alltid i dom här skorna? – Det ska jag försöka reda ut här.

Först lite fakta om skorna.

Om Salomon

Salomon är ett franskt märke som på senare år i det närmaste har blivit synonymt med löpning i fjäll och höga berg. Med det snygga konceptet Salomon Running TV och samarbete med världsstjärnor som Kilian Jornet och Emelie Forsberg så har man tagit en stark position inom Trail Running och Sky Running. Salomon trycker också starkt på att utvecklingen av deras skor sker i nära samarbete med deras löpare och Kilian Jornet har haft mycket påverkan hur S-LAB Sense har utvecklats.

OM S-LAB

S-LAB är Salomons tävlingskollektion. Produkterna som ingår i S-LAB har alla det gemensamt att dom är lätta, slimmade och tillverkade för hög prestanda.

Data

Vikt: 240 g

Häl-till-tå drop: 4 mm

Sultjocklek: 13 mm (häl) – 9 mm (framfot)

salomon-s-lab-sense-4-ultra-3

Ovandel

Ovandelen på Salomon Sense 4 Ultra är som jag skrev i inledningen fantastiskt skön och det är flera anledningar till det. EndoFit och SensiFit-teknikerna, se bilder nedan, gör att skon sitter som gjuten utan att trycka. Teknikbilderna

Salomon-Endofit

Bild från Salomon

Salomon-Sensifit

Bild från Salomon

Skon har Salomons Quicklace, snabbsnörning som också sitter förvånansvärt bra.

Salomon-Quicklace

Bild från Salomon

I övrigt består ovandelen av nylonförstärkt luftig mesh som andas bra och håller formen bra.

Sulan

Yttersulan har Salomons ContaGrip som ger ett bra grepp. Jag har sprungit (relativt) snabbt både uppför och nedför och i geggamoja utan att vara det minsta rädd för att skorna ska släppa taget.

Men hur skön skon än är och hur rolig den än är att springa i så är den tunn och som jag upplever det, hård. Framförallt under hälen. Hela sulan är 13 mm under hälen och dämpningen är gjord i EVA-blandning som ger viss dämpning men inte tillräckligt för en ömfoting som mig. Springer man på mjukt underlag som en stig eller äng så går det bra men ofta har man en viss sträcka att avverka innan man är framme. Jag har helt enkelt fått rejäl träningsverk efter träningspass i skorna.

Nu tror jag att jag har hittat lösningen – Salomons extra innersula i OrthoLite som har en extra padding av dämpande EVA under hälen. Med dessa i skorna blir skon visserligen lite trängre men sulan motsvarar äntligen ovandelen i komfort.

salomon-s-lab-sense-4-ultra-2

Även om jag tycker att sulan inte ger mig riktigt den dämpning jag behöver så ger den ett bra skydd mot stenar och andra vassa och hårda föremål på marken. Salomon har, vad dom kallar Profeel Film inbyggt i sulan som ger ett bra skydd.

Salomon-profeelfilm

Bild från Salomon

Sammanfattning

Salomon S-LAB Sense 4 Ultra är en sko för snabb träning och tävling i terräng. Jag har sprungit drygt tio mil i skorna varav ett 5 km lopp där delar av banan var rejält kuperad terräng. Resten av passen har varit träningspass mestadels i skog. Sense 4 Ultra har en skön ovandel med bra passform. Storleksmässigt är den ”True to size”, dvs jag har min vanliga storlek (42 – US 8,5) som jag har i de flesta modeller och märken.

Sulan har ett riktigt bra grepp och ger ett bra skydd från stenar men jag upplever dämpningen som lite för lite för min smak men med ett par extra innersulor så passar den mig bättre.

Salomon S-LAB Sense 4 Ultra passar dig som vill ha en sko för rolig och snabb löpning i kuperad och teknisk terräng.

salomon-s-lab-sense-4-ultra--1

[highlight]Jag har haft möjlighet att testa Salomon S-LAB Sense 4 Ultra eftersom jag säljer skorna i min egen butik och jag vill veta att jag säljer bra produkter. Jag vill dela med mig av det jag ser och jag försöker vara neutral och ärlig i mitt omdöme. [/highlight]

Pris

Riktpris på Salomon Sense 4 Ultra är ca 1600 kr men den är relativt hårt prispressad och går ofta att hitta för ca 1300 kr.

Salomon S-LAB Sense 4 Ultra finns att köpa i min butik SevenSports.se

Som alltid får läsare av den här bloggen 100 kr i rabatt vid köp över 1000 kr på SevenSports.se. Använd rabattkoden joggingskor-100

 

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

 

Adidas Supernova Glide Boost 7 – Berlin Marathon Limited Edition

adidas-supernova-glide-boost-berlin-marathon

Adidas Supernova Glide Boost 7 – Berlin Marathon Limited Edition

Prescis som förra året är årets Berlin Marathon Limited Editionsko en Adidas Supernova Glide Boost 7. Här är ett par bilder på skon från Adidas:

Adidas Supernova Glide Boost 7 - Berlin Marathon Limited Edition 2015

Adidas Supernova Glide Boost 7 – Berlin Marathon Limited Edition 2015

Adidas Supernova Glide Boost 7 - Berlin Marathon Limited Edition 2015

Adidas Supernova Glide Boost 7 – Berlin Marathon Limited Edition 2015

Adidas Supernova Glide Boost 7 - Berlin Marathon Limited Edition 2015

Adidas Supernova Glide Boost 7 – Berlin Marathon Limited Edition 2015

Adidas Supernova Glide Boost är arbetshästen i Adidas Boostfamiljen. Jag springer mycket i ett par av version 6, som jag inser att jag inte har recenserat här på sajten ännu, och dom är verkligen slitstarka.

Samtidigt så ser jag att Adidas Supernova Glide Boost 8 börjar dyka upp i några butiker.

Följ Joggingskor.nu på Facebook, Instagram och Twitter för att få fler guider och tester på löparskor och löparprylar.

För oss som inte springer Berlin i år eller inte hann boka ett par av dessa Limited Edition finns skorna att köpa i bland annat butikerna nedan.

Buster

Inte så mycket löpning men ändå – Buster gör comeback!

Det första numret lanseras i samband med Bokmässan och kommer sedan ut i handeln den 1:a oktober.

Benny Guldfot, Åshöjden och inte minst Super-Mac.

Det får bli en vända i förrådet i helgen för att leta fram gamla årgångar.

Buster

Buster

Lopprapport Kretsloppet

Idag sprang jag Kretsloppet i Borås 21,1 km.

Jag har ju tidigare skrivit om att jag sprungit en del lokala lopp under våren. Ett lokalt lopp som jag inte sprungit tidigare är Kretsloppet i Borås. Det har helt enkelt inte blivit av och det har legat lite utanför min radar. När dom i år hade utökat sitt utbud med en halvmara som dessutom låg perfekt i kalendern med tre veckor kvar till Chicago Marathon var det inget att tveka på. Banprofilen på loppet såg dessutom mycket tilltalande ut för mig som gärna springer flacka banor och jag såg en möjlighet att göra en hyfsat bra tid.

Träningen under sommaren har gått mycket bra och jag satte nytt personligt distansrekord med över 37 mil i augusti. Den senaste veckan har dock varit allt annat bra med flera dagars halsont och under den påtvingade vilotiden eller strax efter har jag fått rejält ont i foten. Det är lite oroande för det sitter exakt på Plantar Fasciitis men jag tycker att det gör ont lite för mycket hela tiden för att det ska vara PF men de närmsta dagarna får utvisa hur allvarligt det är.

Inför start i loppet kände jag mig oviss om hur status på kroppen var.

Jag och grabben (som sprang 5 km) åkte in till loppet i bra tid men på något sätt lyckades jag ändå stressa till det så uppvärmningen blev bara några hundra meter innan det var dags för start.

Kretsloppet 5 km

Kretsloppet 5 km

Loppet började med en fin utförslöpa som höll i sig den första kilometern och efter en lugn start kom jag snart in ett bra flyt i ca 4-minutersfart, vilket var klart snabbare än jag tänkt mig men jag höll i det tempot eller ett par sekunder över loppet igenom.

Även om banan inte var kuperad så var den lite mer böljande än vad jag hade väntat mig och jag kunde släppa på i utförslöporna utan att egentligen slita hårt.

De sista kilometrarna innan mål gick på mycket gatsten som var väldigt hårt men jag hade bra tryck kvar i benen hela vägen in i mål.

Resultatet blev ett nytt personligt rekord på halvamarathon på 1:28:08 vilket är en putsning med ca en halv minut från Göteborgsvarvet 2006.

Kretsloppet 2016

Kretsloppet 2016

Innan loppet åt jag tre stycken Clif Shot Bloks och ungefär halvvägs in i loppet tog jag en Clif Shot. Det gav mig bra energi genom hela loppet.

Jag har haft lite beslutsångest för vilka skor jag ska springa i, i Chicago men för någon vecka sedan tog jag fram ett nytt, fräscht par Adidas Adios (första versionen) som jag kört ett par långa intervallpass i och även använde idag. Det är en mycket skön sko som håller ihop bra och efter dagens lopp har jag insett att det blir dom även i Chicago.

I övrigt körde jag med följande kläder:

Vad gäller foten så hade den en svacka mellan 12-16 kilometer sedan lyckades jag antagligen bortse från smärtan för nu efter loppet har jag rejält ont. Så nu får det i första hand bli rehab och ett par dagars extra vila så att den inte äventyrar loppet i Chicago.

ingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Nyheter i Göteborgsvarvet 2016

Göteborgsvarvet har en speciell plats i mitt löparhjärta.

Det var bland de första lopp jag sprang när jag började springa lite mer på allvar på 90-talet och jag har nu 18 raka Göteborgsvarv.

Det 19:e kommer att bli lite tyngre än vanligt eftersom jag då kommer att ha sprungit Trailvarvet ett par dagar tidigare.

Göteborgsvarvet presenterade igår ett antal nyheter inför Varvsveckan 2016 varav Trailvarvet var en. Ytterligare ett nytt lopp Cityvarvet presenteras samt att mässan flyttar till Svenska Mässan.

Trailvarvet är ett 10,3 långt terränglopp som går genom Botaniska Trädgården och upp i Änggårdsbergen. Jag vill minnas från min tid som Göteborgare och Mölndalsbo att det var rejält kuperad terräng. Inget att tveka på – lika bra att anmäla sig direkt. Mer info om Trailvarvet finns här.

Anmäld & klar

Anmäld & klar

Cityvarvet är ett ungdomslopp som startar vid Götaplatsen och går sista drygt 4 km in i mål och det går samtidigt som Göteborgsvarvet på lördagen. Bra idé men lite synd att man måste vara hela 14 år för att få springa. 11 år hade varit bättre enligt mig men det kan kanske bero på att det är en viss logistik att starta på ett ställe och gå i mål på ett annat. Mer info om Cityvarvet finns här.

Att nummerlappsmässan flyttar från Friidrottens Hus in till Svenska Mässan och samtidigt byter namn till Göteborgsvarvet Expo kan bara tolkas som att man satsar på att bli ännu större och vill ge mer utrymme för leverantörer och sponsorer. Bra att det blir större yta men jag undrar om dom har tänkt på alla som kommer till Göteborg samma dag som loppet och först ska snurra in i centrum för att få ut sin nummer lapp och sedan snurra vidare upp till starten och däremellan försöka hitta en parkeringsplats. Det verkar dessutom som att man INTE kommer att kunna hämta ut sin nummerlapp till Göteborgsvarvet under kvällen för Trailvarvet. Det tror/hoppas jag att dom kommer att ändra på.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Salming Running nominerade i två kategorier till Svenska Designpriset

salming-trail-bannerSalming Running är nominerade i två kategorier till Svenska Designpriset!

Väldigt kul tycker jag när hårdsatsande, svenska Salming blir uppmärksammde även utanför traditionella sportkretsar.

Dels är det Salming Distance Women 2015 som är nominerad i kategorin 3C – Identitet – Produktdesign

1280021_SAL_RUN_DISTANCE_WOMEN_MIRROR_S15_FREEHerrmodellen av Salming Distance är en av mina favoriter som jag sprang med senast igår. Läs min test av Salming Distance här.

Dels är det reklamfilmen som lanserade Salming Trail T1 – Welcome to Salming Country som är nominerad i kategorin 6B – Rörlig Film/Bild

Se filmen nedan:

Om du vill rösta på svensk löparskor så gör du så här:

  1. Gå in på: http://www.designpriset.se/rostning.php
  2. Skrolla ner till 3C, Produktdesign och klicka på Röstasymbolen (Salming) och skrolla ner vidare till 6B, rörlig bild/film klicka på Röstasymbolen (Salming, Welcome to Salming) och skrolla sedan längst ner på sidan
  3. Skriv i din e-mailadress och klicka på ”Skicka in”
  4. Verifiera din e-mailadress genom mailet du får
  5. Klart!

 

Salming Distance Women 2015 finns att köpa här.

Salming Trail T1 finns att köpa här.

Som alltid får läsare av den här bloggen 100 kr i rabatt vid köp över 1000 kr på SevenSports.se. Använd rabattkoden joggingskor-100

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Altra Paradigm 1.5

Altra Paradigm 1.5

Altra Paradigm 1.5

Altra Paradigm 1.5

Paradigm är Altras maxdämpade modell för löpning på väg.

Som alla modeller från Altra så har den ett nolldrop, dvs det är ingen höjdskillnad mellan häl och tå på skorna. Dessutom är den bred över tåboxen, det som Altra kallar Foot Shape Toe Box.

Skon är väldigt lätt för att ha så mycket sula, herrmodellen väger 277 gram i storlek US 9 (42,5) och dammodellen 227 gram i storlek US 8 (39).

[quote]Eftersom jag säljer Altra i min butik, SevenSports.se har jag haft möjlighet att titta närmare på skon men har inte sprungit i den.[/quote]

Yttersula

Yttersulan består av vad Altra kallar Footpods. Dessa Footpods ska motsvara fotens naturliga ben och rörelser. För att hålla nere vikten på skon har Altra valt att enbart ha gummi på dessa (åtminstone de flesta) footpods. I övrigt springer man direkt på mellansulan. Jag har inte sprungit i skon och definitivt inte gjort några längre hållbarhetstester men placeringen av gummit tycker jag ser vettig ut och det bör ta det mesta av slitaget.

Mellansula

Mellansulan är gjord i Altras material A-bound som ernjuder en skön dämpning men ska samtidigt vara hyfsat responsivt.

Innersula

Paradigm 1.5 har en 5 mm tjock innersula som går att ta ut. Den bidrar till helhetsintrycket på skon som är att det är en väldigt mjuk och skön sko.

Ovandelen

Altra Paradigm 1.5

Altra Paradigm 1.5

Altras numrering av generationerna på deras skor fungerar som så att helnummer (1, 2, 3 o.s.v.) innebär en total uppdatering av skon inklusive sula medan halvnummer (1.5, 2.5 o.s.v.) innebär att man enbart har uppdaterat ovandelen.

Så även med Paradigm 1.5. Underdelen på Paradigm 1.5 är så när som på att innersulan har fått små lufthål helt oförändrad från Paradigm.

Ovandelen är alltså det som är förändrat men som jag ser det är det endast ett fåtal uppdateringar och de som är, är enbart på detaljer.

  • Den tydligaste är att ovandelen är lite tunnare, luftigare och lite följsammare.
  • Tungan är lite omgjord
  • Ny typ av skosnören

I videon nedan visas de olika delarna på skon lite tydligare

Altra har även ett antal specifika detaljer för dammodellerna. Se videon nedan:

 

Fakta

  • Vikt: 277 g (US 9)
  • Drop: 0 mm
  • Höjd: 34 mm
  • Rek. pris: 1600 kr

Altra Paradigm 1.5 är en sko för dig som springer Ultramarathon, sextimmarslopp eller längre och som vill ha en skön sko med nolldrop.

Som alltid får läsare av den här bloggen 100 kr i rabatt vid köp över 1000 kr på SevenSports.se. Använd rabattkoden joggingskor-100

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

 

© 2024 Joggingskor.nu

Tema av Anders NorenUpp ↑