Löparskor | Löpcoaching | Löparglädje

Månad: oktober 2015

Plantar Fasciitis

Plantar Fascitiis behandlingsplan

Plantar Fascitiis behandlingsplan

Just nu känns det som att jag skriver lika många inlägg om olika behandlingskurer som skotester.

Nu har jag tagit itu med min onda fot och fått den diagnostiserad som Plantar Fasciitis, eller hälsporre som man många säger i dagligt tal även om (om jag har fattat det rätt) det inte riktigt är samma sak.

Strax innan Kretsloppet kom smärtan under/på sidan hav hälen på höger fot men eftersom jag var i så bra form i övrigt och lite ont här och där tillhör vardagen för en långdistanslöpare så sprang jag loppet ändå. På nytt pers dessutom :-)

Efter loppet hade jag rejält ont i foten men det var inte långt kvar till Chicago Marathon som jag inte gärna ville missa. Så istället för att kolla upp foten och riskera löpförbud hankade jag fram med några fåtal träningspass. Det märktes under loppet att jag hade tappat en del av hårdheten i benen på grund av utebliven träning men loppet genomfördes med tejpad fot som inte störde helhetsupplevelsen alltför mycket.

Två veckor efter Chicago och i princip löpvila hade jag fortfarande ont i foten och gjorde slag i saken att kontakta vården. Jag har förmånen att ha en privat sjukvårdsförsäkring via mitt jobb vilket gör att det inte var svårt att få en tid hos en läkare.

Väl där konstaterade han snabbt att det var Plantar Fasciitis med en inflammerad infästning.

Så nu sitter jag här med en handlingsplan som sker på fyra fronter:

  • 10 dagars kur med Diklofenak som är anti-imflammatorisk som ska ta bort inflammationen och svullnaden i foten. När den har verkat bör jag kunna komma igång med löpningen igen.
  • Remiss för justering av mina befintliga, alternativt avgjutning av nya fotinlägg. Jag har ett par sedan min förra vända med PF för 6-7 år sedan men tydligen är hållbarheten på ett par inlägg bara ett par år. Sedan har foten ändrat sig så mycket att de, i värsta fall, kan orska mer skada än nytta.
  • Remiss till sjukgymnast för stötvågsbehandling. Enligt läkaren har det visat sig ha bra effekt på många patienter.
  • Remiss till sjukgymnast för instruktioner i hur man stretchar och tejpar foten.

Jag misstänkte tidigt PF men var ändå lite tveksam på grund av att det gjorde mer eller mindre konstant ont i foten. Det visade sig att det berodde på inflammationen.

Självklart har jag googlat en hel del på Plantar Fascitiis och hälsporre och det finns massor av sidor som beskriver åkomman men i och med att skadan i sig är lite luddig så kan det vara svårt att hitta en beskrivning som man tycker passar in på sig själv.

Jag ska försöka ha disciplin att skriva bloggposter om min behandling. Dels för att jag själv ska komma ihåg och dels om någon skulle vara drabbad och kanske kan få lite hjälp på vägen.

Bilden nedan visar var på min fot det gör ont när jag trycker med tummen. Dvs där själva PF-senan är infäst. Ringen på sidan av foten visar det område som är svullet och ömt vilket orsakas av inflammationen.

Plantar Fascitiis - var gör det ont?

Plantar Fasciitis – var gör det ont?

Om du vill veta hur det går med behandlingen kan du följa Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg.

Test Feetures! Elite Ultra Light löparstrumpor

Feetures! Elite Ultra Light No Show tab

Feetures! Elite Ultra Light No Show Tab

Ända sedan jag tog in Feetures! som ett av de första märkena i min butik för snart två år sedan har Elite Ultra Light No Show Tab var mitt första val av strumpa när det är dags för lopp. Jag springer i många olika strumpor på träning men när det drar ihop sig till att prestera lite extra är det Feetures! som gäller för min del.

New York City Marathon 2014

New York City Marathon 2014 – Feetures! Elite Ultra Light No Show Tab

Innan jag hittade dessa strumpor fick jag ofta problem med blåsor och liknande just när jag sprang lopp.

Jag tror att det beror på att man ofta har på sig strumpor och skor en ganska lång stund innan man kommer igång.

Det problemet har helt försvunnit nu. Jag har sprungit fyra marathonlopp och ett antal kortare lopp därutöver med Feetures! Elite Ultra Light och fötterna är lika fina (nåja) efter loppet som innan.

Heleneholms Marathon - Feetures! Elite Ultra Light Quarter

Heleneholms Marathon – Feetures! Elite Ultra Light Quarter

Anledningen till att dom fungerar så bra för mig är att strumporna är stickade med, vad Feetures! kallar, Arch Support, vilket innebär att dom har en lätt kompression runt hålfoten och fram över tårna. Dom är inte lika tighta som en ren kompressionsstrumpa men tillräckligt för att hålla strumpan på plats runt foten. Fotens rörelse sker alltså utanför strumpan istället för inuti som den gör i en mer löst sittande strumpa.

I och med att jag säljer Feetures!-strumpor har jag fått en del reaktioner från kunder. Många älskar dom och är helt lyriska över både Elite Ultra Light och andra merinoullsvarianter medan andra som provat dom inte gillar dom alls. Just på grund av att dom kramar om foten.

Så om du skulle gilla Feetures! Elite Ultra Light eller inte beror på dina preferenser och om du gillar tight sittande strumpor eller vill ha en lite lösare passform.

Feetures! Elite Ultra Light No Show Tab finns i en uppsjö av olika färger och finns att köpa i min butik SevenSports.

[highlight]Jag har möjlighet att testa Feetures! Elite Ultra Light eftersom jag säljer strumporna i min egen butik och jag vill veta att jag säljer bra produkter. Jag vill dela med mig av det jag ser och jag försöker vara neutral och ärlig i mitt omdöme.[/highlight]

Strumplexikon

När man ska köpa löparstrumpor möts man ofta av långa och lite kryptiska namn. Här ska jag försöka skriva ned några av begreppen.

Höjd

  • No Show – En lågt skuren strumpa som döljs helt av skon
  • No Show Tab – Samma låga skärning som No Show men med en extra flärp (tab) bak på hälen och ibland även ovanpå foten. Tabbarna ger skydd mot att skon går över strumpan och orsakar skoskav. Min favorithöjd på sommaren
  • Low Cut – Lite högre än No Show. Slutar vid ankeln
  • Quarter, 1/4 – En av de vanligaste höjderna på löparstrumpor. Fortfarande relativt låg men lämnar ingen glipa när du har långa tights
  • Mini-Crew – Slutar strax ovanför ankeln. Ett bra val för höst och vinter
  • Mid – Ytterligare lite högre. Kan jämföras med ”vanliga” vardagsstrumpor.
  • Crew – Den längsta modellen innan man är uppe i knästrumpor. Bra för kängor eller den som är frusen om vintern.
  • Over the Calf, knästrumpor – Går hela vägen upp till knäet.

Stoppning

Här har varje strumptillverkare ofta en egen tolkning av begreppen men generellt kan man sammanfatta det så här:

  • Ultra Light – En tunn strumpa
  • Light Cushion – En tunn strumpa med extra stoppning runt häl och tår.
  • Trail – ofta lite mer stoppning än Light Cushion men ändå inte Cushion
  • Cushion – Stoppning under hela foten
  • High Cushion – Mycket stoppning, ofta runt hela strumpan.

Om Feetures!

Feetures! är ett amerikanskt familjeägt företag som fokuserar helt på strumpor och diverse skydd/hjälpmedel. Förutom strumpor är deras skydd mot hälsporre, PF-sleeve en uppskattad produkt hos många löpare.

Mer information om Feetures! finns på deras hemsida.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

 

Everun – Sauconys Boost-utmanare

Saucony lanserar nu ett nytt material i mellansulan för deras kommande modeller för 2016 – EVERUN.

Everun är baserat på TPU precis som Adidas BOOST-material, det som ser ut ungefär som frigolit.

TPU till skillnad från EVA som är det vanligaste dämpningsmaterialet i löparskor är att det håller sig bättre i både kyla och värme samt att det ska hålla spänsten bättre över tid.

Plus, såklart den stora fördelen att det ger mer energi tillbaks i varje steg.

Skillnaden är den att i de modeller som Saucony presenterar så har man lagt in ett lager med EVERUN i ”toppsulan”, det vill säga under innersulan men över den klassiska mellansulan samt ett parti i hälen. Resten av sulan är byggd som nuvarande Sauconymodeller. Adidas å sin sida använder oftast BOOST i hela mellansulan. Enligt Believe In The Run som just har testat den kommande Kinvara 7 så får man inte riktigt den där studsande känslan av EVERUN som man kan få av BOOST.

EVERUN kommer att komma i fem modeller under vintern & våren 2015-2016: Kinvara 7, Triumph ISO 2, Guide 9, Hurricane ISO 2 och Peregrine 6.

Först ut är Triumph ISO 2 som enligt Saucony Sverige lanseras i december.

Mer info finns på saucony.com/everun

För den som har turen att befinna i sig i New York om ett par veckor på New York City Marathon kommer att kunna köpa Triumph ISO 2 i speciella NYC-utgåvor.

Saucony Triumph ISO 2 - EVERUN - NYC Edition

Saucony Triumph ISO 2 – EVERUN – NYC Edition – Foto: facebook.com/Saucony

Jag har ju sprungit mycket i flera olika BOOST modeller från Adidas och gillar dom så chansen är stor att jag även får ge mig på att prova ett par Saucony med EVERUN framåt vårkanten.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Salomon Speedcross 3 CS – första intrycket

Salomon Speedcross 3 CS

Salomon Speedcross 3 CS

Salomon Speedcross 3 är en av de absolut populäraste modellerna från Salomon. Jag har just skaffat det här paret som ska ersätta mina gamla uttjänta Asics Gel-Trabuco som Gore-Tex sko. ClimaShield (CS) membranet i Speedcrossen är i och för sig inte formellt Gore-Tex men det blir en del av testen att se hur CS håller måttet jämfört med Gore-Tex.

Väldigt sköna på foten och med den sköna Ortholite-innersulan, jag satt i mina Sense 4 Ultra som standard.

Lite väl högt häl-till-tå drop på 11 mm (20 mm – 9 mm) enligt specifikationen.

Nu hoppas jag bara att min ömmande PF-sena ska lugna ned sig så att jag kan komma ut lite oftare och lite längre.

[highlight]Jag har möjlighet att testa Salomon Speedcross 3 CS eftersom jag säljer skorna i min egen butik och jag vill veta att jag säljer bra produkter. Jag vill dela med mig av det jag ser och jag försöker vara neutral och ärlig i mitt omdöme. [/highlight]

Pris

Riktpris på Salomon Speedcross 3 CS är ca 1500 kr men den är relativt hårt prispressad och går ofta att hitta för ca 1200 kr.

Salomon Speedcross 3 CS finns att köpa i min butik SevenSports.se

Som alltid får läsare av den här bloggen 100 kr i rabatt vid köp över 1000 kr på SevenSports.se. Använd rabattkoden joggingskor-100

 

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Lopprapport Chicago Marathon 2015

Bank of America Chicago Marathon

Bank of America Chicago Marathon

Idag var jag i god tid till starten och hamnade precis bakom elitfältet. Det var inspirerande att stå så nära världseliten och när starten gick fick jag bra känsla och körde på hårt direkt.

Starten av Bank of America Chicago Marathon

Starten av Bank of America Chicago Marathon

Såklart var många runt mig snabbare men ska man någon gång klara sub 3:00 så måste man ge det ett försök.
Jag gjorde halvmaran på 1:29 men strax efter kände jag att benen började krokna och redan efter 28 km kom krampen i baksida lår som en blixt från klar himmel. Jag antar att jag får skylla på den frånvaro av träning i allmänhet och långpass i synnerhet som jag tvingats till på grund av en krånglande hälsporre.
Det var bara att slå av på farten och försöka hitta ett tempo som fungerade. Till slut fick jag gräva riktigt hårt för att klara mitt andrahandsmål. Att gå under 3:20 och därmed klara kvaltiden till Boston 2017 med mer än fem minuter så att jag hamnar i den potten istället för den sista där det är lite mer osäkert om man kommer med.
Det var först efter jag hade gått i mål som jag insåg det ironiska med att samtidigt som jag håller på med bland det jobbigaste jag gjort så gör jag det för att få chans att göra det igen.
Loppet i Chicago skulle jag vilja jämföra med ungefär som Berlin fast i USA.
Platt och breda gator och med den hängivna amerikanska publiken.
Det var mycket ”GO” – ” You can do it” – ”GO Sweden” hela vägen.

Efter att ha gjort tre stora marathon inser jag att det är svårt att göra dom riktigt bra tiderna i dessa lopp.
Enligt mig beror det på flera aspekter:
En lång resa
Stor tidsomställning (ibland) som gör att i alla fall jag har svårt att sova ordentligt.
Man kan inte äta helt som man vill.
Man vill ofta passa på att se staden, vilket innebär ovanligt mycket promenader och lite slitna ben.

Det man får inrikta sig på istället är upplevelsen. Enligt mig är den svårslagen och jag blev riktigt känslosam vid målgången idag.

Så även om jag är trött nu och kommer att ge mig lite välbehövlig vila så är jag snart på’t igen.

Kör hårt!

Chicago Marathon Expo

image

Imorgon ska jag springa Bank of America Chicago Marathon.

Det kommer att bli mitt tredje World Marathon Majors-lopp och fram tills för ca en månad sedan hade jag förhoppningar om att kunna göra en riktigt bra tid men efter att ha drabbats av problem med hälsporre eller något annat i PF-senan så har jag fått justera mitt mål till att försöka njuta av loppet.

Som alltid på ett storlopp är det en ordentligt tilltagen mässa i samband med nummerlappsutdelningen.

Inför den här resan hade jag bokat hotell genom loppet och det visade sig att jag bor i samma komplex som expot. Smidigt och bra men å andra sidan bor jag en lite väl lång bit från själva citykärnan.

Efter det magnifika expot på NYC Marathon i höstas hade jag hyfsat höga förväntningar på dagen och hade tänkt att vara där en bra bit av dagen. Men det var relativt snabbt avklarat.

Jag kom tidigt och det var ingen kö till något. Varken nummerlappen, goodiebagen eller till de flesta utställare. En viss skillnad mot Berlin 2013 där det var kaos vid nummerlapparna.

Det vara bara i Nikemontern som det var trångt. Mycket folk som ville köpa de officiella merchendiseprylarna, mycket varor och hög musik.

Såvitt jag kunde se så var det bara Nike och Saucony som tagit fram Limited Edition-varianter för loppet.

Skechers Chicago Marathon

Skechers visade upp hela sitt utbud.

imageimage

image

© 2024 Joggingskor.nu

Tema av Anders NorenUpp ↑