Löparskor | Löpcoaching | Löparglädje

Månad: april 2016

Lopprapport – Råglannaruset 2016

Råglannaruset 2016

Råglannaruset 2016 – Foto: NLT.se

Tävlingspremiär och shortspremiär samma kväll

Häromkvällen hade vi en personalaktivitet på jobbet jag inte kunde missa – Råglannaruset 5 km, ett motionslopp arrangerat av Främmestad IK med start och mål i den klassiska folkparken Råglannaparken.

Ända sedan Chicago Marathon i höstas har jag fokuserat på att komma tillrätta med mina PF-problem och, i princip enbart kört mängdträning som jag successivt ökat. Det är först de senast veckorna som jag har lagt ett pass/vecka med lite högra fart. Så inför loppet hade jag inga höga förväntningar på att kunna hålla uppe farten loppet igenom.

Jag satte upp ett mål på sub 22 minuter.

Efter att jag och min kollega bekantat oss med banan genom att springa den ett varv som uppvärmning insåg vi att den inte mätte fullt 5 km utan båda våra GPS-klockor visade lite drygt 4,7 km. Banan gick till stora delar på det lokala elljusspåret med avstickare på några fina stigar och gräsbeväxta småvägar.

De första två kilometrarna gick bra och jag kunde ligga på ca 4:00 fart utan större ansträngning. Men sedan började den uteblivna fartträningen att ge utslag.

Loppet igenom lyckades jag ändå hålla uppe hyfsad fart på den kuperade banan och snittade 4:11 i mål på 19:46. En tid jag är väldigt nöjd med.

Det jag tar med mig från loppet förutom den fina banan och glädjen i att springa små, lokala lopp att det finns hopp om att kunna få bra fart på benen igen efter en lång period med skadeproblem och tunga ben.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Test Skins DNAmic

skins-dnamic-tights- - 1

Jag har testat ett par Skins DNAmic löpartights.

Vad säger Skins om DNAmic?

Så här säger Skins själva om sin nya DNAmic-kollektion:

[quote]SKINS A200, som lanserades 2011 blir nylanserad som SKINS DNAmic under februari 2016. För första gången kommer SKINS baslinje innehålla företagets revolutionerande dynamiskt graderade kompression, något som tidigare endast funnits i premiumlinjen A400. SKINS DNAmic är tillverkade med 3 tekniska tyger, ger riktat stöd och stabilitet till aktiva muskler samt har en 4-needle flat lock söm för hållbarhet. Utöver det finns även BMI (Body Mass Index) storlekstabell för att du enkelt ska hitta rätt storlek. Med fuktreglering och ett beprövat 50+ UV-skydd i alla icke-mesh områden kompletteras uppgraderingen av nya färger samt individuella och futuristiska mönster för dam- respektive herrkollektionen.[/quote]

Vad tycker jag om Skins DNAmic?

[quote]Äntligen ett par kompressionstights som inte klämmer ihop magen och grenen![/quote]

Jag har de senaste åren testat ett par olika korta kompressionstights med lite varierat resultat. Jag springer gärna med calf sleeves och tänker att det borde finnas byxor som också sitter skönt. De jag har provat hittills har visserligen haft ett bra tryck på låren men de har antingen tryckt ihop magen och grenen så att man känt sig som en stoppad korv eller suttit väldigt lågt så att man känt sig lite som Ronny & Ragge.

För ett par månader sedan kom jag i kontakt med Skins och dom säger att jag borde prova ett par av deras långa tights. [highlight]Byxorna som jag har testat har jag fått utan kostnad från Skins Sverige för att testa och skriva en recension.[/highlight]

Skins DNSmic Löparthights

Skins DNAmic Löparthights

Det som är bra

Passformen – Mycket riktigt sitter byxorna lika tight som ett par calf sleeves på benen. Runt rumpan, grenen och magen så  känns dom nästan som ett par vanliga tights, och det menar jag på ett bra sätt. Dom är relativt lågt skurna men tillräckligt höga för att sitta uppe skönt samtidigt som dom går under magen.

Storleken – jag ska villigt erkänna att jag var skeptisk till storleksguiden på Skins hemsida som utgår från längd och vikt och med mina mått mätt sa att jag är en Small. Jag är visserligen hyfsat liten och lätt med mina 173 och 64 kg men på löparbyxor och shorts brukar jag ha Medium, de modeller i small som jag har brukar vara aningen tighta eller små. När jag fick hem byxorna så sitter som perfekt, så jag måste säga att åtminstone i mitt fall stämmer storleksguiden.

Den gula revären som går längs yttersidan på byxan är troligtvis till för att justera kompressionen på rätt sätt. Som en extra bonus upplever jag som ett extra stöd för ITB/löparknä. Den sitter över utsidan på låret på samma sätt som man tejpar för ITB-problem.

Byxorna är relativt tunna, mer om det senare, vilket gör att dom bör funka bra som ett förstalager med ytterligare ett par tights eller byxor vid träning under vintern.

Det som är mindre bra

Tunna – jag har sprungit i Skins DNAmic tightsen under mars och början av april när det varit 4-8 plusgrader och i normala fall räcker det gott och väl med ett par tights men efter första passet insåg jag att jag behöver komplettera med ett par shorts över för att hålla värmen. Även längs benen har dom känts på gränsen till kalla. Det ska bli intressant att se hur dom känns lite längre fram i vår när det blivit lite varmare, jag tror att dom kan funka bra även då det vanligtvis är shortsväder. Men som enda lager i kallare väderlek rekommendera jag inte.

I och med att dom är så tunna och lågt skurna så kan jag känna mig nästan lite naken om jag bara har byxorna på mig. Så även när det blir lite varmare så kan jag rekommendera att ha något över.

Första passet i nya DNAmic från @skinssverige #DNAmic #skins #test #löpning #running

Ett filmklipp publicerat av Joggingskor.nu (@joggingskornu)

Sammanfattning

Äntligen har jag hittat ett par kompressionsbyxor som jag upplever sitter bra, så även om dom är på gränsen till för tunna att användas under normal tightssäsong kommer jag att ha kvar dom i min klädrotation.

Huruvida kompressionskläder har effekt eller inte kan jag inte uttala mig vetenskapligt om men jag upplever att benen håller sig fräshare och framförallt så upplever jag en kortare återhämtningstid.

Skins DNAmic finns att köpa på skins.se och hos återförsäljare såsom Outnorth och Sportamore.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Världsstjärnor i Asics Beat The Sun 2016

asics-beat-the-sun

Källa: Asics Pressmeddelande

Det kommer att bli ett otroligt starkt startfält i årets Beat the Sun i Chamonix den 21 juni. Den svenska löparstjärnan Jonas Buud, världsmästare på 100 kilometer, och olympierna Ryan Hall och Deena Kastor kommer att finnas bland de professionella idrottarna.

Beat the Sun är ett stafettlopp runt Mont Blanc som går av stapeln mellan soluppgång och solnedgång på årets längsta dag. I år är det åtta lag med tre professonella idrottare och tre amatörlöpare i varje som utmanar varandra och solen i att hinna de 130 kilometerna runt Europas högsta berg. De har endast 15 timmar, 41 minuter och 35 sekunder på sig innan solen går ner.

Professionella idrottare
Jonas Buud från Mora medverkar i Beat the Sun för andra gången, läs om Beat The Sun 2015 här. Jonas, som är orienterare i grunden, är Sveriges bästa ultralöpare med en gedigen meritlista: bland annat en världsmästartitel på 100 kilometer 2015, åtta raka segrar i Swiss Alpine Marathon (78 km) och dubbla segrar i Ultravasan. Jonas rutin och snabba fötter i tuff terräng kommer göra honom till en svår motståndare för de andra lagen.

Bland de professionella idrottarna återfinns även de före detta olympierna Ryan Hall som är USA:s snabbaste maratonlöpare med sin sub 2:05-tid och Deena Kastor som tog OS-brons i maraton 2004.

Buud, Hall och Kastor får sällskap av bland annat den holländska skridskoåkaren Erben Wennemars som är flerfaldig världsmästare, den brittiske maratonlöparen Matty Hynes, den tyska hinderbanelöparen Charles Franzke och traillöparen Megan Kimmel från USA.

Amatörlöpare
De 24 amatörlöparna väljs ut bland dem som gått med i ASICS Beat the Sun community. De utvalda löparna får en oförglömlig upplevelse när de får bilda lag tillsammans med professionella idrottare och ta sig an utmaningen att hinna runt Mont Blanc mellan soluppgång och solnedgång.

Amatörlöpare som vill ta chansen att vara med i den här unika utmaningen anmäler sig genom att gå med i ASICS #BeatTheSun community senast den 24 april 2016.

När man som amatörlöpare har anmält sig på #BeatTheSun community får man tillgång till ett exklusivt webbaserat träningsprogram, utvecklat av ASICS expertcoacher. I träningsprogrammet finns bland annat tips om styrketräning, kost, och traillöpning.

Den 25 april kommer ASICS utse 50 semifinalister till loppet i Chamonix. De 50 bildar sedan en elitträningsgrupp som tränar för att förbereda sig inför en upplevelse för livet. De slutgiltiga 24 amatörlöparna som får springa loppet utses genom en kombination av omröstning och expertpanel, och offentliggörs den 23 maj 2016.

De utvalda amatörlöparna får sedan en professionell idrottare från samma lag som sin mentor under den sista månaden fram till loppet den 21 juni.

Beat the Sun i Chamonix
Väl i Chamonix ska varje löpare springa två stafettsträckor som är mellan 4,5 och 17 kilometer långa. Terrängen och antalet höjdmeter varierar och banan innefattar både trail, landsväg, snö och is där den slingrar sig genom andlöst vacker natur i Frankrike, Italien och Schweiz.

ASICS Beat the Sun kommer att livesändas i ASICS digitala och sociala kanaler, och videorapporter från loppet kommer att delas i olika globala nätverk. EpicTV står för videoproduktionen och sändningar i digital media. Bland övriga partners till ASICS Beat the sun finns Haglöfs, Oakley, TomTom, Isostar, Leki, Petzl och Runkeeper.

Löpklass – Löparglädje

lopcoach-20160213- - 4Under vintern och våren har jag haft något som jag kallat LöparLördagar en gång i månaden. Där har jag bjudit in alla som vill vara med att delta i löpklasser där jag coachar deltagarna.

Jag gick ut relativt ambitiöst och har bjudit in till två olika klasser varje gång:

  • Börja Springa – en pass för nybörjare som vill komma igång och där jag ger grundläggande instruktioner i löpteknik
  • Löparglädje – ett mer utmanande pass där vi kört backträning eller intervaller.

Båda passen har varit baserade på Urban Tribes olika träningskoncept vilket innebär att passen är kvalitetssäkrade och ger alla deltagare utmaningar på sin egen nivå.

Om jag ska vara helt ärlig så har inte nybörjarpasset varit någon större succé. Även om många varit intresserade så har det varit få som kommit.

Passet Löparglädje har däremot varit välbesökt och uppskattat och det har kommit till nya löpare varje gång. Många är grannar som bor nära men även deltagare som åkt en bra bit för att få vara med. Nu på lördag, den 9/4 kör jag vårens sista LöparLördag men det slutar inte där.

Nu går jag ett steg längre och erbjuder en komplett löpklass på 10 veckor.

Vi kör tisdagkvällar kl 17:30 och klassen håller på en timma.

Innehållet är även här baserat på samma koncept som Löparglädjepassen men jag kommer att komplettera de första passen med grundläggande löpteknik.

Klassen är för dig som vill inspireras, hitta nya upplägg och löprundor, samt höja glädjen i dina löppass. Det blir roliga intervaller där hjärta och lungkapacitet förbättras. Det blir även löpteknik för att hjälpa dig hitta ”känslan” när du springer. Passet är 60min och innehåller en uppvärmning, huvudpass och en nedvarvning. Alla deltagare kan jobba efter egen dagsform och nivå inom ramarna för passet. Det kommer att bli ett nytt upplägg varje vecka.

Anmälan sker via webshopen på www.sevensports.se.

LöparLördag 9:e april med Efterfest

Trötta och glada löpare efter backpasset i mars

Trötta och glada löpare efter backpasset i mars

Nu på lördag är det dags för den fjärde och sista LöparLördagen, där jag bjuder in till gemensam löpträning.

Den här gången avslutar vi med efterfest!

När vi sprungit klart passet Löparglädje så bjuder SevenSports.se på smakprover ur energisortimentet och kommer att ha bra erbjudanden på skor och kläder från bland annat Salming, Salomon, Feetures! och Smartwool.

Tider:

  • Börja springa: 10:00 – 10:45
  • Löparglädje: 11:00  – 12:00
  • Efterfest: 12:00 – 12:45

Vi försöker hålla tidschemat så att alla kan åka/springa hem och duscha hyfsat snart efter passet.

Anmälan sker via Facebookevenemangen som du hittar här.

© 2024 Joggingskor.nu

Tema av Anders NorenUpp ↑