Löparskor | Löpcoaching | Löparglädje

Månad: december 2013

Test: Karhu Flow Trail Fulcrum – del 5

Yttersulan

Sulan på Karhu Flow Trail

Sulan på Karhu Flow Trail

Det har blivit dags för del 5 i min test av ett par Karhu Flow Trail Fulcrum och jag tänkte titta lite närmare på sulan.

Yttersulan på Karhu Flow Trail består till stor del av den mjukare EVA-materialet som egentligen är mellanulan som står för det mesta av dämpningen i skon. Det är det gröna som syns på bilden till vänster. Det är lite anmärkningsvärt att man har detta mjuka material direkt som yttersula mitt under foten eftersom Fulcrumtekniken ska få löparen att ha en fotisättning mitt på foten. Jag är lite orolig att det kan påverka hållbarheten.

Hälpartiet är klätt med ett svart, hårdare gummi. Det gula gummit under framfoten är också relativt hårt men mjukare än gummit under hälen.

Båda dessa partier har rejält mönster som ger ett bra grepp. Just greppet i terräng och på snö är det som jag upplever som det bästa med skon.

Mellansulan har en längsgående skåra under fotvalvet som gör skon mer flexibel.

Karhu-flow-trail-11

Karhu-flow-trail-09

 

Detta inlägg är del 5 i en test av ett par Karhu Flow Trail Fulcrum som är uppdelat i flera inlägg. De tidigare inläggen i serien hittar du här:

  1. Video – unboxing
  2. Första löppasset
  3. Fulcrum teknologin
  4. Halvtidsavstämning

I nästa inlägg kommer jag att titta närmare på ovandelen och passformen.

Jag har fått skorna utan kostnad från Karhu. Åsikterna i inlägget är mina egna.

Mer information om Karhu och deras sortiment av löparskor hittar du på karhu.com.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

 

Asics Gel-Super J33 till Sverige

Asics Gel-Super J33 - herr - (T3S0N_0141)

Asics Gel-Super J33 – herr – (T3S0N_0141)

Som jag skrivit om tidigare kommer Asics med en ny skomodell under våren: Gel-Super J33. En sko för naturlig löpning med pronationsstöd. De flesta skor för ett naturligt och flexibelt löpsteg har hittills varit mer eller mindre neutrala men nu kommer det alltså en som ska ge ett visst stöd men ändå inte styra foten alltför mycket.

Skon har ett , för att vara Asics, lågt häl-till-tå drop på 6 mm med en höjd på 20 mm i hälen och 14 mm i framfoten. Vikten är 224 gram (US 9). Skon har funnits i USA ett par månader och den har mötts av bra kritik.

Nu kommer skon till Sverige och jag har fått några bilder skickade till mig från Asics på de färger som kommer att säljas här.

Det närmar sig alltså till jag kan få chansen att känna och klämma på skon och jag ser fram emot att få testa den. Jag hoppas den ska ha en hel del av de kvaliteter som Gel-Lyte33 2 har som är en av de skor som ingår i min regelbundna rotation.

Asics Gel-Super J33 - priser

Hitta bästa pris på Asics Gel-Super J33.
Saknar du någon i listan eller är något fel? Kontakta mig här.
ButikPrisFraktInfoLeveranstidDirektlänk
Runforest995:-49:-sverige2-4 dagarRunforest
Activ Instinct1099:-:-110:-UK7 dagarActiv Instinct
Joggingskor.nu1199:-49:-sverige7 dagarJoggingskor.nu
Asics Gel-Super J33 - dam (T3S5N_0105)

Asics Gel-Super J33 – dam (T3S5N_0105)

Asics Gel-Super J33 - dam

Asics Gel-Super J33 – dam

Asics Gel-Super J33 - herr - (T3S0N_0141)

Asics Gel-Super J33 – herr – (T3S0N_0141)

Asics Gel-Super J33 - herr - (T3S0N_0141)

Asics Gel-Super J33 – herr – (T3S0N_0141)

 

 

 

Test: Karhu Flow Trail Fulcrum – del 4

Halvtidsavstämning

Karhu Flow Trail - Bra grepp i snö

Karhu Flow Trail – Bra grepp i snö

Som jag har skrivit tidigare så har jag just nu möjligheten att testa ett par Karhu Flow Trail. Testen kommer att redovisas i en serie inlägg och nu har det blivit dags för del fyra och tiden är kommen för en halvtidsavstämning.

Hittills har jag nu sprungit ca 50 km i skorna i varierad terräng. Jag har sprungit i ren skogsmark och ett par pass på ett kuperat, klassiskt kommunalt elljusspår där flisbädden för länge sedan lösts upp och gått ner i marken. Under de senaste dagarna har jag dessutom fått chansen att testa skorna i snö, is och allmänt halkigt vinterväglag.

De viktigaste faktorerna för ett par terrängskor anser jag vara att de ska skydda foten från vassa stenar och grenar och att de ska ha ett bra grepp på halt och löst underlag. Båda dessa klarar Flow Trail galant. På ren is biter dom inte men på alla andra underlag är det bra grepp och jag tvekar inte att sätta ned foten oavsett underlaget. Är det bara lite snö eller något annat löst så klaras vintervägen helt OK. Bra löpteknik där man landar mitten av foten hjälper också till att hålla sig på benen i den värsta halkan och där kommer Fulcrumteknologin till hjälp eftersom den hjälper foten till just den rörelsen. Som det känns nu kommer Flow Trail att bli mitt förstaval på vinterväglag de kommande månaderna.

Eftersom jag ännu inte har sprungit på ren grusväg eller asfalt som är mitt vanliga underlag har jag inte helt känt in löpkänslan och kunnat jämföra den med andra modeller.

Detta inlägg är del 4 i en test av ett par Karhu Flow Trail Fulcrum som är uppdelat i flera inlägg. De tidigare inläggen i serien hittar du här:

  1. Video – unboxing
  2. Första löppasset
  3. Fulcrum teknologin

I nästa inlägg kommer jag att titta närmare på yttersulan.

Jag har fått skorna utan kostnad från Karhu. Åsikterna i inlägget är mina egna.

Mer information om Karhu och deras sortiment av löparskor hittar du på karhu.com.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Topp 10 julklappstips till löparen

Vad ska man ge till en löpare i julklapp?

Julklappstips till löparen

Julklappstips till löparen

Löpningen är så enkel – allt man behöver är ett par skor.

Det påståendet är förvisso sant men de senaste åren har det kommit allt fler prylar och mer kläder som är specialutvecklade och designade just för löparen. Vissa är bra och vissa kommer mest att samla damm.

Om du har hittat till denna bloggposten så är sannolikheten stor att du letar efter julklappstips eller presentförslag till en inbiten löpare som du känner eller att du själv är en löpare som behöver inspiration till din egen önskelista. Jag har försökt att lista prylar och utrustning som används. Klappar som kommer att göra mottagaren glad.

Skor

Adidas Adios 2

Adidas Adios 2

De allra flesta löpare har ett par skor som dom springer alla pass i. När dom är utslitna köper man ett par nya och förpassar de gamla till trädgårdsarbete eller liknande. Jag är övertygad om att alla som springer minst tre gånger i veckan skulle ha nytta och glädje av att ha ytterligare ett par skor. Grundskon är oftast en väldämpad sko från Asics eller Nike. Det första typen av sko man kan komplettera med är en lättare och snabbare sko som kan användas på lite snabbare träningspass och motionslopp. Ska man ge bort ett par skor gäller det att man har lite koll på den som ska få presenten. Vilka skor man gillar är väldigt individuellt och ofta kan det säkraste kortet vara att hålla sig till samma märke.

Dessa tre modeller är bra val som fungerar som bra komplement:

Adidas Adios 2 – världens snabbaste sko som har satt flera världsrekord.

Saucony Kinvara 4 – en lätt, flexibel sko med lite lägre häl-till-tå drop som är mycket populär. Något små i storlekarna, gå gärna upp en halvstorlek.

Asics Gel-DS Trainer 18 – Asics är det klart vanligaste märket bland motionslöpare och om den du tänker uppvakta har ett par GT-2000, Gel-Kayano eller Gel-Nimbus så DS Trainer ett bra val.

GPS-klocka

Garmin Forerunner 610

Garmin Forerunner 610

Varje pass blir roligare om man kan mäta tid och distans. Det finns väldigt avancerade klockor som mäter det mesta du inte visste att du behöver veta och så finns det enklare klockor som klarar det du egentligen är intresserad av: sträcka, tid, hastighet och puls.

Garmin Forerunner 10 är en enkel klocka som man räcker väldigt långt. Den har dock ingen pulsmätare. Pris ca 1000:-. Den finns att köpa hos bl.a. Outnorth och NetOnNet.

Garmin Forerunner 610 är en lite mer avancerad klocka som också mäter puls. Pris ca 2500:-. Även den finns att köpa på bl.a. Outnorth och NetOnNet.

Vantar

Löparvantar från Nike

Löparvantar från Nike

Ett extra par vantar gör alla glada och de passar de flesta plånböcker. På något konstigt sätt så slits löparvantar relativt snabbt och dom behöver tvättas rätt så ofta. Köp gärna ett par med reflexer. Wiggle och Sportamore har båda bra utbud.

 

 

Strumpor

Löparstrumpor från Seger

Löparstrumpor från Seger

Det vanligaste misstaget man gör som löpare är att man använder sina löparstrumpor till mer än ett pass. ”Jag har ju bara sprungit en halvtimma, jag kan ha dom ett pass till”. Det är den enskilt största anledningen till skoskav. Jag tycker att Seger har ett bra utbud av strumpor av bra kvalitet till ett överkomligt pris. Finns att köpa i de flesta sportbutiker som t.ex. Outnorth & Sportamore.

 

 

Underkläder

Craft Windstopper

Craft Windstopper

Näst efter misstaget med strumporna så är nog underkläderna det vanligaste. Man springer helt enkelt i sina bomullskalsonger/trosor. Du kan lägga massor med pengar på fina fukttransporterande träningskläder men om du har bomull närmast kroppen kommer du ändå att bli blöt och tung. Mina favoriter under vintern är Crafts Gunde med en Gore-Tex Windstopperpanel. Väldigt sköna. Finns både för herr och dam.

 

 Lopp

Berlin Marathon

Berlin Marathon

En lite mer utmanande gåva är en startplats i ett lopp. De allra populäraste loppen som New York City Marathon, Berlin Marathon och Göteborgsvarvet är redan fulltecknade men varför inte ge bort en startplats i Ultravasan 45 eller Paris Marathon. Om drygt fyra mil är för långt så är Midnattsloppet eller Tjejmilen bra och kortare alternativ.

 

 

Sportarmband

Sportarmband

Sportarmband

Att ha med sig sin smartphone på löprundan är bra av många anledningar. Löparappar som RunKeeper och Svettig mäter tid och distans, du kan lyssna på musik under rundan och en del har med den som en trygghet. Telefonen bärs bäst i ett armband på överarmen. Det finns massor av tillverkare, det viktigaste du behöver tänka på är vilken modell av telefon mottagaren har. Finns att köpa på bl.a. Ginza och Sportamore.

 

 

Jacka

Craft PR jacka

Craft PR jacka

 

 

En snygg löparjacka förhöjer varje löptur. Craft och Nike har flera bra modeller. Oftast är det färgen som är avgörande. Det finns även jackor med massor av reflexer.

 

Shorts

Det kanske känns fel att tänka på shorts nu när snön faller utanför men rätt som det är så är våren här och då är ett par nya shorts fint att ta fram. Inom löparshorts finns det två läger. Splitshorts eller inte. Splitshorts har en slits på utsidan som gör att benet kan röra sig helt obehindrat och jag anser att om man ska springa riktigt fort så är det splitshorts som gäller och då rekommenderar jag ett par från Craft eller Adidas. Gillar man den lite längre modellen så är ett par Better Than Naked från The North Face det bästa du kan ge bort.

Hörlurar/mp3-spelare

Sony-Walkman

Sony Walkman

Lyssnar man på musik när man springer så blir hörlurarna svettiga efter ett tag och då är det lyxigt och fräscht med ett par nya. Philips har bra och prisvärda hörlurar för träning. Dessutom finns det Sony Walkman NWZ som har en inbyggd mp3-spelare i hörluren så att du slipper krångla med sladdar.

Sport-BH

Sport-BH har jag ingen personlig erfarenhet av men enligt min fru så är det Stay In Place som gör de bästa. De finns att köpa på bl.a. Timarco.

Det blev visst till och med elva olika tips. Hoppas att du hittar något som passar och som gör mottagaren glad. Har du ytterligare några tips du vill dela med dig av så skriv gärna en kommentar.




Saucony Kinvara 5 – en förhandstitt

Saucony släppte i början  veckan bilder och information om den kommande uppdateringen av Kinvara – Kinvara 5.

Saucony Kinvara 5 Foto: Saucony

Saucony Kinvara 5
Foto: Saucony

Inför arbetet med den nya modellen så har man lyssnat en hel del på löparnas feedback om den nuvarande versionen Kinvara 4. Även om Kinvara 4 är en väldigt populär sko så har den inte riktigt levt upp till förväntningarna som skapades efter braksuccén med Kinvara 3 som formligen älskades och hyllades av en enig publik.

Ett av klagomålen på såväl 3:an som 4:an har varit hållbarheten. Skon har varit skön och snabb men den har helt enkelt inte hållit så många mil. Det säger sig nu Saucony ha förbättrat bland annat genom en ny typ av mesh i ovandelen som fortfarande ska vara lika lätt men mer flexibel och hållbar. Mellansulan har fått en förbättrad version av EVA+ och yttersulan har fått mer gummi.Det har det inte varit så mycket av i tidigare modeller.

Även insidan har fått en uppdatering med det nya RunDry-materialet som ska ge en socklik känsla och förebygga skavsår och irritation. Dessutom har man lagt till PRO-LOCK som ska hålla passformen på skon runt mellanfoten samtidigt som den är följsam.

Vikten på skon är den samma som tidigare:

Herr (stl US 9): 218,3 g

Dam (stl US 8): 189,9 g

Häl-till-tå drop: 4 mm

Skon släpps till allmän försäljning den 1:a maj 2014 men vi kan nog förvänta oss att den dyker upp på de stora marathonloppen i april.

Informationen och samtliga bilder är hämtade från Sauconys blogg som du hittar här.

Saucony Kinvara 5 Foto: Saucony

Saucony Kinvara 5
Foto: Saucony

Saucony Kinvara 5 Foto: Saucony

Saucony Kinvara 5
Foto: Saucony

Saucony Kinvara 5 Foto: Saucony

Saucony Kinvara 5
Foto: Saucony

Saucony Kinvara 5 Foto: Saucony

Saucony Kinvara 5
Foto: Saucony

Karhu Fulcrum

Fulcrum kan översättas till stödjepunkt, balanspunkt eller vridpunkt.

Fulcrum är namnet på tekniken som Karhu utvecklat och använder i sina löparskor för att ge löparen ett effektivt och behagligt löpsteg. Man gör det genom att sätta in en omvänd kil i ett hårdare material i sulan. Fulcrumkilen ska bidra till att hjälpa foten få en isättning av mellanfoten och driva foten vidare till frånskjutet.

Karhu Fulcrum

Karhu Fulcrum

Karhu Fulcrum

Karhu Fulcrum

Bilden nedan visar hur tekniken fungerar och så här menar Karhu att den påverkar löpningen. Sätter man i hälen först så hjälper Fulcrum till att flytta balansen från hälen och över till frånskjut. Landar man på mellanfoten är foten redan i rätt position för att fortsätta framåt. Landar man på framfoten hindrar Fulcrum att man förbrukar onödig energi när hälen sjunker efter framfotens isättning.

Beskrivning av Karhu Fulcrumteknologin. Foto från broschyren som medföljer skorna.

Beskrivning av Karhu Fulcrumteknologin. Foto från broschyren som medföljer skorna.

Detta ska ge en mer flytande löpning som använder den förbrukade energin att ta sig framåt istället för upp och ner. Jag har inte sprungit tillräckligt mycket i mina Karhu Flow Trail ännu för att kunna avgöra om det stämmer.

Mitt intryck av Fulcrum efter några löppass i skorna är att känslan påminner om den man får i ett par Skechers GoRun men mer stabil. Skon är alltså uppbyggd mitt under foten och när man står i skon fördelas tyngdpunkten och man har inte samma tryck på hälen. Den allra första känslan jag fick när jag provade skorna var ”var är hälen?”. Så här långt upplever jag det positivt, i kommande inlägg kommer jag att skriva mer om hur löpkänslan i ett par Karhu Fulcrum är.

Detta inlägg är del 3 i en test av ett par Karhu Flow Trail Fulcrum som är uppdelat i flera inlägg. De tidigare inläggen i serien hittar du här:

  1. Video – unboxing
  2. Första löppasset

I nästa inlägg kommer jag att göra en halvtidsavstämning av testet.

Jag har fått skorna utan kostnad från Karhu. Åsikterna i inlägget är mina egna.

Mer information om Karhu och deras sortiment av löparskor hittar du på karhu.com.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

© 2024 Joggingskor.nu

Tema av Anders NorenUpp ↑