Löparskor | Löpcoaching | Löparglädje

Månad: november 2015

Asics MetaRun

Asics MetaRun

Asics MetaRun

Asics lanserar nu Meta Run, en löparsko som enligt Asics själva är deras mest avancerade sko hittills. Det blir också deras dyraste – Rekommenderat pris: 2500:-

Så här säger Asics själva i sitt pressmeddelande:

[quote] ASICS presenterar märkets mest tekniskt avancerade långdistanssko

Fullmatad med fyra patent* och fem nya teknologier

Begränsad upplaga – endast 60 000 par i världen

För tre år sedan inledde forskarna på ASICS Institute of Sport Science en resa mot ett tydligt mål: de skulle skapa den bästa ASICS-skon genom tiderna.

Resultatet – MetaRun – finns i herr- och dammodell i utvalda butiker världen över från 18 november.

I MetaRun finns fem nya, banbrytande teknologier:

FlyteFoam: ett nyligen patenterat material. ASICS lättaste och mest hållbara mellansulematerial med organiska fibrer som ger dämpning utöver det vanliga.

AdaptTruss: nyligen patenterad, revolutionerande stabilitetslösning som är följsam och förstärkt med karbon.

Sluttande DUOMAX: mellansula i två lager som mjukt anpassar sig efter fotens rörelser.

Optimerad ovandel: nätmaterialet Jacquard Mesh i ett lager formar sig som en strumpa runt foten och MetaClutch – en utanpåliggande hälkappa med ett minnesskum som formar sig efter hälen.

MetaRun är utvecklad för att ge löpare på alla nivåer allt de behöver för att kunna prestera på topp från start till mål. Skon är utrustad med fem teknologier som anpassar sig efter varje löpares behov, och ASICS forskare har gått längre än någonsin för att maximera de fyra kärnfunktioner som är viktiga i en långdistanssko. Med MetaRun sätter ASICS nya normer med förbättringar på alla dessa områden. MetaRun har ASICS lättaste mellansula, ett stabiliseringssystem som kickar in när det behövs, en ovandel som sitter som en strumpa på foten, och dämpning som klarar stötar från första till sista steget.

”Som ledande inom löpning måste ASICS alltid ligga steget före. Vi gav vårt expertteam på ASICS Institute of Sport Science i uppdrag att utveckla en sko som spränger de befintliga gränserna och säkerställer företagets framtida framgångar. MetaRun är vår mest tekniskt avancerade sko genom tiderna och blir ett tydligt genombrott för ASICS. Jag är otroligt glad att teamet har satt ribban högre än någonsin för att sätta en helt ny standard för långdistansskor”, säger Motoi Oyama, President och CEO, ASICS Corporation.

Genomtänkt i minsta detalj – bäst i långa loppet Det var 2013 som Dr. Tsuyoshi Nishiwaki, Executive Officer och forskningschef på ASICS Institute of Sport Science fick utmaningen – att skapa ASICS bästa sko för långdistanslöpning. Uppdraget var utan begränsningar i tid eller budget, men med kravet att MetaRun skulle vara bättre än ASICS befintliga skor på marknaden vad gäller de fyra viktiga kärnfunktionerna för en långdistanssko: lättvikt, stabilitet, passform och dämpning.

Tidigare har det ofta krävts kompromisser när man maximerat någon av dessa funktioner. Dr. Nishiwaki och hans team finputsade varje detalj, från den patenterade mellansulan till den optimala placeringen av X-GEL. Med materialen som utgångspunkt och med obegränsad tillgång till den bästa utrustningen och med ledande experter att fråga till råds har teamet genomfört omfattande tester som lett fram till upptäckten av nya material och fem nyckelteknologier för att uppnå målet. I MetaRun balanseras de fyra kärnfunktionerna vilket ger en sko som saknar motstycke. Den nya modellen får högre poäng i samtliga av de fyra kärnfunktionerna i jämförelse med befintliga toppmodeller* från ASICS.

Lättvikt: Den lätta mellansulan i FlyteFoam – med inbyggda organiska fibrer – är ungefär 55% lättare än industristandarden, vilket bidrar till att minska skons vikt med 20 gram samtidigt som den ger både bättre dämpning och slitstyrka. Stabilitet: Den helt nya karbonförstärkta AdaptTruss-bryggan i två delar ger en progressiv och följsam stabilitet. AdaptTruss tillsammans med den sluttande DUOMAX-konstruktionen är MetaRun 28% stabilare i hälen och 15% stabilare i mellanfoten.

Passform: Ovandelen är optimerad med MetaClutch, en utanpåliggande hälkappa fodrad med ett minnesskum, och Jacquard Mesh, ett nätmaterial i ett lager som sitter som en strumpa runt foten. Dämpning: X-GEL är en hybrid-gel som med sin form och placering ökar dämpningen i hälen med 18%. ”ASICS har varit ledande i utvecklingen av löparskor ända sedan Kihachiro Onitsuka skapade den allra första Marathon Tabi-skon för mer än 60 år sedan. Sedan dess har vi arbetat hårt för att utveckla våra produkter. Varje ny sko ska vara lite bättre än den förra, så jag är stolt över det jättekliv vi tagit med MetaRun”, säger Dr. Nishiwaki. ”Framöver kommer MetaRun sätta standarden för alla ASICS produkter. Det här är bara början på den här resan”, avslutar han. Det finns endast 60 000 par i hela världen, och den begränsade upplagan kommer att ge löpare en exklusiv möjlighet att uppleva ASICS banbrytande teknologier.[/quote]

MetaRun finns att köpa världen över från 18 november.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

För mer information om MetaRun gå in på asics.com/metarun.

Asics-Meta-Run-6 Asics-Meta-Run-5 Asics-Meta-Run-4 Asics-Meta-Run-3 Asics-Meta-Run-2 Asics-Meta-Run-1

Test Hoka One One Bondi 3 Tarmac

Hoka One One Bondi 3

Hoka One One Bondi 3

Jag har testat Hoka One One Bondi 3 Tarmac.

Eller rättare sagt försökt testa. Jag har aldrig riktigt kommit överens med dom här skorna så dom har mest blivit stående men nu ska jag i alla fall försöka skriva ner några tankar om skorna.

Hoka One One var bland de första märken som kom med maxdämpade löparskor. Efter Born To Run-trenden med barfotalöpning eller tunna, platta skor kom det en rekyl där skotillverkarna tog det låga dropet från barfotatrenden men satte på en överdimensionerad sula med massor av dämpning.

Hoka One One var ett nytt märke som var med och lanserade den här maximalismtrenden. Jag blev såklart intresserad och köpte ett par Bondi 3 för ett bra tag sedan. Min första känsla var att skorna var tunga. Ungefär samtidigt som jag testade dessa skorna testade jag även Skechers GOrun Ultra som också och faller inom maximalismkategorin och GOrun Ultra är mycket lättare. Dessutom är dom bredare över tåboxen och passar mina fötter bättre. Totalt har jag bara sprungit drygt 3 mil i skorna.

Passformen på Hoka One One Bondi är relativt smal.

Hoka One One Bondi 3

Hoka One One Bondi 3

Ovandelen är mjuk mesh som hade varit väldigt skön om det bara hade varit den. Men utanpå meshen har man lagt ett lager av någon form av syntet/plast som är fint perforerad. Anledningen är troligtvis att man vill få en hållbar ovandel som det inte går hål på, vilket det lätt gör med ovandel i ren mesh men resultatet blir istället att skon ventilerar väldigt dåligt.

Efter att Hoka släppte Bondi 3 så har man kommit med flera nya modeller, varav många som är betydligt lättare än Bondi 3.

Skorna jag har testat här är ett privat inköp.

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

 

Hoka One One Bondi 3

Hoka One One Bondi 3

Hoka One One Bondi 3

Hoka One One Bondi 3

Skechers GOrun Ultra Road – första intrycket

Skechers GOrun Ultra Road

Skechers GOrun Ultra Road

En av de nya skor som kommer under hösten som jag mest sett fram emot att testa är Skechers GOrun Ultra Road. Första versionen av Skechers GOrun Ultra är en av mina favoritskor, dels som maxdämpad sko för lugna distanspass men minst lika mycket som en riktigt skön vardagssko. Läs min test av Skechers GOrun Ultra här.

I början av året kom uppföljaren GOrun Ultra 2 som hade samma sula men en ännu lite mjukare och tunnare ovandel och nu kommer redan tredje generationen i Skechers Ultra-serie. Version 1 och 2 var uttalat inriktade mot traillöpning med ett djupgående mönster i sulan men i och med att man springer helt och hållet på den dämpande gummiblandningen (Resalyte) så har sulorna slitits relativt snabbt. I och med den tredje generationen så delar Skechers upp Ultraserien i två spår: GOrun Ultra Road och GOtrail Ultra 3. Trailmodellen kommer i början av 2016 och jag kommer att ha en liten förhandstitt på den här på sajten inom kort men redan i början av hösten kom alltså vägmodellen.

I och med att jag säljer Skechers i min butik bokade jag självklart in en laddning som kom så fort skorna fanns för leverans från den svenska distributören.

En av de få nackdelar jag upplevt med mitt första par GOrun Ultra är att ovandelen är tät och man kan lätt bli varm om fötterna. När Skechers nu designade Ultra Road så ville man göra en sko som funkade på de riktigt långa loppen på väg, som t.ex. Spartathlon. Många av dessa lopp går i avsevärt varmt klimat och man behövde göra en sko som verkligen ventilerar bra. Det har man löst genom att ta fram en ovandel som man kallar för FITKNIT vilket är Skechers motsvarighet till Nikes Flyknit och Adidas Primknit. Det vill säga en ovandel som är helt stickad och i Skechers fall innebär det att man har gjort det med stora maskor så att ovandelen till stora delar är nätmönstrad. Det ger en sko som ventilerar fantastiskt bra, risken för fotsvett är minimal.

På bilden nedan har jag lagt i en ficklampa i skon för att tydligast åskådliggöra hur luftig skon är.

 

GOrun Ultra Road belysta med en ficklampa inuti för att visa luftigheten.

GOrun Ultra Road belysta med en ficklampa inuti för att visa luftigheten.

Givetvis innebär det att eventuellt regn eller annan utvändig fukt går rätt in i skon men för att undvika att man springer omkring med en liten sjö inne i skorna finns det dräneringshål i sulan.

För att få skon att hålla ihop trots sin luftighet så är ovandelen ändå hårt stickad. Den är inte alls så stretchig som Nikes Flyknit. Det innebär att det krävs ett antal pass i skorna innan man har sprungit in dom helt.

Yttersulan har förstärkts med klassiskt gummi på utsatta ställen för att öka på hållbarheten. Tyvärr ökar det även på vikten en del och Ultra Road känns inte alls så anmärkningsvärt lätta som de första två versionerna av GOrun Ultra.

Skechers GOrun Ultra Road

Skechers GOrun Ultra Road

Ungefär samtidigt som jag fick hem skorna åkte jag på en fotskada, dock inte när jag sprang i dessa skorna. Det har medfört att jag inte har sprungit så mycket i skorna ännu men jag har använt dom mycket som sneakers och dom ger en bra och skön dämpning. Dock tycker jag att dom är lite större i storlekarna än tidigare modeller så om du är lite tveksam vilken storlek du ska välja så rekommenderar jag att gå på den mindre.

Den nya FITKNIT-tekniken och den lite mer arbetade sulan tillsammans med den starkare dollarkursen och kanske även en medveten inriktning från Skechers har medfört att man alltmer lämnar sitt låga pris bakom sig. Riktpris för de nya Ultramodellerna är ca 1500 kr men när man har sprungit in sina GOrun Ultra Road så tror jag att man har en sko som håller många mil.

Jag återkommer med en mer utförlig test när jag sprungit mer i skorna.

Skechers GOrun Ultra Road finns att köpa på SevenSports.se.

[highlight]Jag har möjlighet att testa Skechers GOrun Ultra Road eftersom jag säljer skorna i min egen butik och jag vill veta att jag säljer bra produkter. Jag vill dela med mig av det jag ser och jag försöker vara neutral och ärlig i mitt omdöme.[/highlight]

Följ Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg och tester.

Skechers GOrun Ultra Road

Skechers GOrun Ultra Road

gorun-ultra-road-1-2

Skechers GOrun Ultra Road – Dräneringshål i sulan

2015-sept-0809

Plantar Fasciitis – Stötvågsbehandling

Som jag har skrivit om i ett par tidigare inlägg här på bloggen har jag drabbats av Plantar Fasciitis. Som jag har förstått det (jag har ingen medicinsk utbildning men jag springer en hel del) är det en inflammation i senan eller bindväven som går under foten och fotvalvet. Det kallas också vanligtvis hälsporre men om jag har förstått det rätt, se återigen disclaimern ovan så är det en hälsporre först när det har bildats en utväxt på hälbenet.

En av åtgärderna som jag blivit ordinerad av min läkare för att bli bra i foten är stötvågsbehandling och idag var det dags för det första behandlingstillfället.

Det började med att vi tittade på foten med en ultraljudskamera. På samma sätt som man gör när man väntar barn.

Sjukgymnasten kunde då konstatera att jag inte hade någon utväxt på benet (hälsporre) men han kunde se att Plantar Fascian var tjockare än normalt, vilket alltså visar att läkaren hade gjort en korrekt bedömning. För att jämföra mätte vi Plantar Fascian på båda fötterna. På min vänstra, friska fot var den 0,36 cm tjock medan den på min högra, skadade fot var den 0,55 cm. Det vill säga ca 2 mm tjockare.

För själva stötvågsbehandlingen hade sjukgymnasten en maskin med en ”pistol” som innehåller någon slags kula som slår fram och tillbaka. Denna kula genererar i sin tur en stötvåg som, när man håller pistolen mot foten fortplantas in i foten och masserar Plantar Fascian. Ett behandlingstillfälle innebär i mitt fall 3000 slag och han började lugnt med 1 MHz för att ganska snart gå upp till 1,5 MHz. Maskinen klarar 4 MHz. Den hade även en inställning för trycket i kulan men vad den hade för värde minns jag inte. Jag kanske får återkomma och uppdatera inlägget efter nästa behandlingstillfälle.

Inför behandlingen hade läkaren förvarnat om att det kunde upplevas som ”obehagligt”. Jag tyckte att det gick helt OK, visst kändes det när han vred upp effekten något men efter att ha sprungit ett par lopp med skadan så var det inte farligt.

Jag hade hoppats att jag skulle få grönt ljus att börja springa lite smått igen nu när behandlingen är inledd och min anti-inflammatoriska kur börjar få effekt på foten. Det tyckte INTE sjukgymnasten – ”Du kan väl vänta tills vi har gjort två-tre behandlingar så att vi ser att det har effekt”.

Surt men nu har jag haft två hela veckor med löpvila och då är det väl lika bra att ge behandlingen en ärlig chans.

Jag ska försöka ha disciplin att skriva bloggposter om min behandling. Dels för att jag själv ska komma ihåg och dels om någon skulle vara drabbad och kanske kan få lite hjälp på vägen.

Om du vill veta hur det går med behandlingen kan du följa Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg.

Plantar Fasciitis – Tejpning

Idag har jag varit på första besöket hos sjukgymnasten för att behandla min Plantar Fascitiis som jag skrev om i förra veckan.

Remissen innefattar stötvågsbehandling, tejpning och stretchning.

På programmet idag stod stötvågsbehandling och tejpning. Stötvågsbehandlingen kommer i ett eget inlägg, som du kommer att hitta här.

Det finns flera olika sätt att tejpa Plantar Fascitiis och den variant som min sjukgymnast använder sig av kallas tydligen för Malmömetoden. Jag har inte lyckats hitta något bra videoklipp som visar hur man tejpar enligt Malmömetoden men så här ser det ut på mig.

Tejpning för Plantar Fasciitis

Tejpning för Plantar Fasciitis

Jag har först en mjuk tejp underst som jag tror är till för att skydda huden. På det ligger en oelastisk sporttejp runt hälen på foten, det kallas ankare. Sedan ligger det sporttejp från sida till sida under hela bakre halvan av foten. Denna delen av tejpningen är till för att hålla ihop foten. Avslutningsvis läggs ytterligare ett ankare runt foten och en tejp över foten.

Tanken är nu att detta ska sitta på i tre till fyra dagar.

Jag ska försöka ha disciplin att skriva bloggposter om min behandling. Dels för att jag själv ska komma ihåg och dels om någon skulle vara drabbad och kanske kan få lite hjälp på vägen.

Om du vill veta hur det går med behandlingen kan du följa Joggingskor.nu på FacebookTwitter eller Instagram för att få uppdateringar om nya inlägg.

© 2024 Joggingskor.nu

Tema av Anders NorenUpp ↑